Газовата връзка с Румъния може да е факт до средата на 2016 г.

Проектът се забавил по технически причини
2 окт 2015 18:27,
5
Газовата връзка с Румъния може да е факт до средата на 2016 г.
Снимка: БТА, архив

Газовата връзка с Румъния може да бъде финализирана до средата на 2016 година. Тази прогноза направи енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол. В момента тече избор на изпълнител на последния етап на интерконектора – по дъното на река Дунав.

Крайният срок за набиране на оферти е 16 октомври и ако има интерес и няма обжалване на процедурите – договорът с изпълнител може да бъде подписан до началото на декември, пресметна министърът.

Газовата връзка трябваше да бъде изградена до май 2013 година. Заради технически проблеми обаче проектът и досега не е приключен.

Пред депутатите Петкова посочи, че избраният през 2012 година изпълнител на подводната част не е направил необходимите геоложки проучвания и не е изпълнил задълженията си в срок. Затова и договорът с асоциацията между две румънски и една българска компания е прекратен, а предвидената неустойка – усвоена от банковата гаранция.

През това лято беше проведен конкурс за избор на нов изпълнител, но компанията, която спечели – Станилов ЕООД, се отказа, защото не е успяла да сключи договор с посочения в офертата подизпълнител.

Междувременно през август тази година властите са поискали от Европейската комисия удължаване на срока за усвояването на безвъзмездните европейски средства, отпуснати по проекта. Брюксел е дал съгласието си и средствата трябва да бъдат усвоени до 31 декември 2016 година.

Теменужка Петкова увери от трибуната на Народното събрание, че междусистемната свързаност е приоритет за правителството и се работи активно не само по връзката с Румъния, но и с Гърция, Сърбия и Турция.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров призова в своя въпрос към енергийния министър работата по газовата връзка с Румъния да бъде максимално ускорена и изказа своите съмнения, че по време на правителството на Пламен Орешарски е имало "целенасочено саботиране на изграждането на газови връзки".

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
4
 
! Отговори
ИДЕАЛИСТ преди 8 години
Само да се внимава Дунав да не я смаже пак ( Бойко Борисов )
3
3
 
4
 
! Отговори
НЕЩАСТНА БЪЛГАРИЯ преди 8 години
АМАН ОТ *** РУСКИ ДУПЕДАВЦИ, В ТАЯ ДЪРЖАВА!!!!АМАН ОТ ЛЪЖИ ЗА "турско робство" и великите "освободители"----новите поробители!КАКВО "РОБСТВО" ---КАТО 1/5 от населениетоНА БЪЛГАРИЯ е от мюсулмани и турци..??!!КАТО ТУРИМЕ И ......КВО СТАВА ...??!!!...И ОТ ТЕХ ЛИ ЩЕ СЕ "освобождаваме"?????А ОТ ТЪПОТИЯТА , ПРОСТОТИЯТА И ПРИМИТИВИЗМА ...КОЙ ЩЕ НИ ОСВОБОДИ..??!!!
2
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...то излазя че правителството на Орешарски е траяло най-малко 15 години..."Да беше само Орешарски, та да го позлати човек. А то от 1990 г. насам БСП е управлявало самостоятелно или в коалиция в седем правителства. А междувременно Румъния си разработи находищата в Черно море и сега изобщо няма нужда от внос на газ.
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абре гърбави, то излазя че правителството на Орешарски е траяло най-малко 15 години. Че той ви виновен за сичкуту му бря !А иначе по тая газова връзка въздух ли ще тече ?