МиГ след МиГ политат към Полша

Ненчев се оправда с наследство за авиацията, РБ му брани оставката
85
МиГ след МиГ политат към Полша
Снимка: БТА

Договорът за ремонт на самолетите МиГ-29 с Полша ще бъде подписан до дни. Военният министър Николай Ненчев не губи надежда и за нов изтребител, защото преди месеци е получил мандат за преговори за покупката му от правителството, макар че днес финансовият министър Владислав Горанов призна, че пари за това няма.

Още по темата

Ненчев отрече опасенията на БСП, че Полша няма лиценз за ремонт на нашите самолети и увери, че няма никаква опасност да се стигне до съдебна сага, каквато предвиди социалистът Атанас Мерджанов.

"Вчера беше финализиран договорът, ще се подпише до дни, а гаранциите за качеството се дават от полската страна, като тяхното уверение е, че те могат да се справят", отсече Ненчев.

Според разчетите му България ще спести 24 милиона лева, ако ремонтът се направи в Полша, а не в Русия, а освен това няма да платим и 20% ДДС.

До края на годината ще получим два двигателя от Полша, които ще се ползват две години и след това ще бъдат върнати. Отделно до април следващата година ще бъдат ремонтирани шест самолета.

Цената, предложена от Полша на двигател, е с 600 хиляди евро по-ниска от руската оферта, а на самолет – 1,2 милиона евро, уточни военният министър.

Той увери, че България има възможност сама да охранява въздушното си пространство и въобще няма предложение друга страна да поеме тази отговорност, каквито критики се появиха след като беше публикуван проект за промени в Закона за отбрана, според които съюзническите сили могат да патрулират съвместно с нашите.

Ненчев коментира и оставката на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Румен Радев, която беше оттеглена след разговор с премиера Бойко Борисов и договорка за отпускане на още пари за ВВС.

"Разбирам загрижеността на Радев за авиацията, но аз съм я наследил в това състояние", отсече военният министър и добави, че на всички преговори за ремонта на изтребителите е имало и представител на ВВС, така че и Радев е знаел във всеки момент за какво става въпрос.

Въпреки че финансовият министър Горанов даде надежди, че през следващата година бюджетът за отбрана ще е в размер на 1,35% от БВП, Ненчев отсече, че няма как да е по-малко, защото сумата е записана в Програмата за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България 2020, която правителството прие в сряда.

След срещата на депутатите от РБ с военния министър съпредседателят на обединението Радан Кънев го похвали и декларира пълната подкрепа на реформаторите за водената от него политика за повишаване на отбранителните способности на армията.

Според Кънев бюджетът за отбрана за следващата година трябва да се увеличи, защото в днешната международна обстановка политиката за сигурността е абсолютен приоритет и не бива да се подценяват инвестициите в това отношение.

Относно исканата оставка на Ненчев от страна на БСП, към който призив се присъедини и "Атака", Кънев прехвърли топката в полето на социалистите, като ги обвини, че са разпределяли милиони излишък, без да се погрижат за отбраната нито на йота.

"Атаката на БСП е меко казано несериозна", отсече реформаторът в защита на Ненчев, който е от квотата на РБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На времето имаше една далавера за продажбата на 100 бройки резервни чисто нови двигателиот така наречения ЗИП.Включени към първоначалната доставка.Ама някой ги бракува и ги продаде и взе мангизите.Сега ревем.Догодина ще ревем повече и т.н.А някой тупа шкембака и гледа сеир.
56
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тоя и той хвана мурафетите на Боката! Все някой друг им е виновен! -Абе Колега,там си да решаваш проблеми,а не да се оправдаваш! Ако е само за оплакване и оправдаване,да взема аз да дойда на твоето място! Гарантирам ти че и двете неща ще ги правя по-добре от тебе!Оплаквачите са на гробищата !
55
2
 
19
 
! Отговори
Перко преди 8 години
Все сме имали военни министри, ама такава карикатура за пръв път ни се пада ...
54
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Товарищи, просим вас! Поляците са пичаги, тва фиатове, полонези, мазди, та едни МиГове ли няма да отремонтират? В Турция има всякакви чарколяци, като напънеш с щангата и треснеш с *** и влизат като оригиналните. И като ни осъдят, кво ще ни земат? Македония я взеха, остана само Мизия и част от Тракия, ама там пък други кандидати. То се е видяло, че с добро русите не можем ги върна тук, та ще ги мамим да идват по другия начин.
53
1
 
22
 
! Отговори
Ongyla преди 8 години
Преди 10-тина години отказахме безплатен лиценз който предлагаха руснаците, с който можехме да ремонтираме самолетите МиГ на половината свят. За някои е малко известен факта че завод имаше в с.Граф Игнатиево, там работеха 10 000 работника, но естествено вече го няма, сега там е американска база. Интересно защо не покажат официално офертата на Русия, а само приказват. Да обявят обществена поръчка както е редно.
52
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте само какви хора ви управляват - Борисов, който не може да говори дори нормален български.Цветанов - доцент по челна стойка от ВИФ, грозен и ***, но за сметка на това нагъл и арогантен.Радан, който не прилича на човек, а на гном и като говори си плюва носа.Ненчев, един комплексиран злобар с присадена коса, назначен незнайно за какво точно за министър.Тъжна история ...
51
1
 
7
 
! Отговори
до 63 преди 8 години
До 1че то Радан какъв е? Я поразрови миналото му и родата му на активни борци!
50
1
 
6
 
! Отговори
1 преди 8 години
А бе Кънев какво правиш още с мутрокомунистите от ГЕРБ,не разбрахте ли че те подържат статуквото и олигарсите и реформи няма да правят??????? Пример- ГЕРБ и ДПС избраха старите подуправители на БНБ за да прикрият далаверите им и тези на ДПС,закона за НСО,закона за ВР и мн.др. Кънев оставете Кунева и Лукарски и бягайте от тази скапана коалиция,или ще изгубите много повече от колкото ще спечелите.
49
1
 
13
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
Това е същото да си направиш ремонт на колата с турски части и да са претрепеш.
48
5
 
17
 
! Отговори
Д.. Димитров преди 8 години
Тези "умни", "красиви", "родолюбиви" ДЕФОРМАТОРИ.... Костовиски рожби, продължаващи делото му свързано с висш слугинаж към чужди страни, допринасящ за разграбването на родината и превръщането ни в беззащитни васали живота на които зависи от хора готови да ни похарчат без да и мигне окото!Мястото на националните предатели и грабителите на България е в затвора осъдени публично на жълтите павета пред очите на целия изстрадал български народ. България над всичко и всички! ДО КОГА????
47
2
 
17
 
! Отговори
Кръгъл и преди 8 години
.. а освен това няма да платим и 20% ДДС!? От кога държавата плаща ддс на себе си?
46
3
 
20
 
! Отговори
me преди 8 години
Оставка! Това е единственото възможно решение! Оставка , спешно намиране на пари за ремонти и за поне няколко нови изтребителя. Днешните войни се решават от ВВС и ПВО. Да останеш без авиация е чиста проба капитулация. Оставка и съд за всички виновни.И настрана министъра и парите, помислете за военните пилоти, които за задължени да летят на стари и развалени самолети, без никаква гаранция за своята безопастност и за тези на земята под която летят. Нямат пари за гориво, нито за ремонти. Абсурд!
45
1
 
23
 
! Отговори
baaaa go преди 8 години
Абе този Бокича,със капани ли ги е ловил тези министри!?
44
0
 
20
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
МинистЕра ни е ***, но затова пък много упорит!
43
0
 
22
 
! Отговори
БЗНС- ТКСЗ преди 8 години
То само като видиш снимката ти става ясно,че тия са профани без никакви идея за какво говорят и правят. Как пък за толкова години нищо читаво не се появи да поведе тази изостанала държавица малко напред. Жалко...много жалко
42
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А защо нашите "братя по оръжие" американските *** не ни подарят самолети по бедност ?! Но не, те знаят само да взимат, а не да дават.
41
1
 
20
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
тоя Ненчев от къде го изкопаха с хибридния му мозък на *** и душевно болен? Как хем е финализиран договорът, хем те първа ще се подписва до дни?
40
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За АК за нас руснаците си затваряха очите, обаче заради полските говеждини, ще го отнесем и ние !
39
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много *** *** отправят екстремистки призиви. Нека да внимават, защото най-малко ще трябва да обясняват какво са искали да кажат....Винаги съм се възмущавал от трудовите лагери на комунистите. Но сега виждам, че са имали право. Скоро ще дойде времето, когато соросоидната *** ще се труди в такива лагери.
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ба и дваминката били от РъБъ,ба тия къде вечерят,че спят оттатък континенто,на вечеря се говори,пред сън се обхващат мисловно нещата,а сутрин по места и по нива се работи къртовски,а не кат къртица до кат стигне петрол па седне да си отдъхне,и след туй беж назад да съобщи новината и да пита отдека да вземе двигател,че бързо се движели нещата кат изстребител миг на миг и между миговете нямало опасност някой ястреб да налити щот пук и приказката свършва до тук.