Стотици българи пяха "Кой уши байрака" в Панагюрище

Провокира ги ДПС, но никой не спомена партията
Обновена: 3 окт 2015 20:39 | 3 окт 2015 20:30, Камелия Цветанова
109
Стотици българи пяха "Кой уши байрака" в Панагюрище
Снимка: Булфото, архив

Стотици хора от цяла България пристигнаха в Панагюрище, за да се включат в масовото пеене на песента за Райна Княгиня. Събитието се състоя на историческия хълм "Маньово бърдо", където по време на Априлското въстание местните поборници се бият срещу турската войска и башибозук, съобщи Нова телевизия.

Още по темата
  Под мемориалния комплекс "Априлци" във възроженския града се събраха граждани със народни носии, фолклорни ансамбли, духов оркестър, и дори няколко десетки мотористи от Пловдивски и пазарджишки клубове. Български знамена се вееха на вски метър. Множеството изпълни песента за Райна Княгиня под ръководството на оперен певец.
 
Проявата е вдъхновена от митинг на ДПС от миналата седмица, когато възрожденската песен беше изпълнена първо на български език, а след това и нейна турска версия. Въпреки това имена на политически партии не бяха споменавани, а агитацията беше строго забранена.
 
Междувременно ЦИК реши, че пеенето на песни на турски език не е нарушение на изборното законодателство.

Лидера на ДПС Лютви Местан  ще бъде глобен за пореден път за забранена агитация на турски език.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
7
 
3
 
! Отговори
bashi bozuk преди 8 години
VELIK SI MESTAN AGA
61
0
 
8
 
! Отговори
с един удар 7 преди 8 години
байрака го уши Райна Княгиня ...имаше въстание,имаше хиляди българи изклани от поробителя и точно тогава....Ха ?!...видите ли някакъв си руски император решил да защити имперските си интереси;)...та оттогава слугите на Запада пикаят нафта и плюят ли плюят по нашите ОСВОБОДИТЕЛИ...естествено това ще си има край ...и той е близо:)
60
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
''Кой ми проми мозъка'' - звучи по добре
59
3
 
5
 
! Отговори
Психо-Транс преди 8 години
С тези Дезинформационни новини само ни заблуждават та да може да се збрави нещо по-голямо като : Как 10-те Топ милионери на Прехода окрадоха Държавата , Тодор Живковвите Дела , Луканов , Възродителен Процес и.т.н
58
2
 
2
 
! Отговори
някой преди 8 години
До: номер 70 (неанонимен)Ами има нещо вярно в това което казваш. На мен ми се е случвало наскоро да водя писмена бизнес кореспонденция с други българи на английски език. Като имаш предвид, че българският език е официален вече не само за България, а за Европейския Съюз, има го и на банкнотите Евро.А това за управниците да ти кажа - какъвто народът, такива и управниците му. Откъде да ги вземем освен от същия този народ, от Марс ли?
57
3
 
6
 
! Отговори
някой преди 8 години
Еми браво, хубаво, похвално. Само че, какъв е повода? Малко са закъснели ми се струва.Тази песен беше хубаво да я изпеят на 3-ти март, защо чак сега?Аз обаче имам още един въпрос да попитам:А какво собствено правеха същите тия хиляди българи на 3-ти март?Има още много неща за коментиране. Като например, не съм я чул още (интересно ако има видеозапис да видим и чуем масовото пеене), но ми се струва малко неподходящо оперен певец да я пее. Не че ще е лошо, но не подхожда на мелодията.
56
3
 
13
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 8 години
Тия оправиха държавата и всяка несправедливост в нея !?Те ви крадат, вие си пеете ?! Пейте !? дано ви е станало по добре !????
55
3
 
4
 
! Отговори
неанонимен преди 8 години
интересно,как щяха да реагират патриотите,ако песента бе изпята на официалния език в България,а той за никого не е тайна,че е английският.Тогава има ли значение на какъв език се пее,вижте само в ефир колко песнни на български се пеят?Ще ми говорят за Велика България,няма по-продажен народ и управници от нашите.Тази песен направи и нещо положително,я вижте що народ се събра в Панагюрище?...
54
1
 
12
 
! Отговори
кърлеж преди 8 години
Прочетете историята за Райна Попгеоргиева *** и тогава дрискайте в интернет ...
53
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
tazi pesen beshe izmislena prez 1948 g. ot kompozitora ibriam cakaruglu.
52
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой уши байрака. ....ами знамето...ами флага. Айде бе ! Но мацето на снимката е бомба. Само за хрускане е.
51
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То само с пеене не става. Така наречения поп-фолк е 70 процента ориенталски. Първо българите трябва да си сменят главите, или там каквото има в тях.
50
17
 
13
 
! Отговори
До анонимен преди 8 години
Ами то си пролича. Като изгониха турците , икономиката на БГ рухна. После и хитрите българи избягаха и останаха само матриял от патриоти
49
22
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
турчина оре нивата събира тютюна българина живее в София работи на държавна работа най тъпите стават полицаи ако го няма този турчин кой ще та храни само чакаш на готово и все някой ти е виновен
48
2
 
26
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Хиляди граждани на България пеят : Кой открадна парите от КТБ !
47
13
 
9
 
! Отговори
.!. преди 8 години
С чияигла е шит байрака ? С тази на Местан ли ?
46
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Местан беше ли там да я пее аа и му кажете не сме го забравили ние сме ИД
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който пее зло не мисли - стига да няма комплекси.....
44
49
 
24
 
! Отговори
българин преди 8 години
На мен пък турската песен за Райме ми харесва повече отколкото песента за Райна княгиня.
43
3
 
10
 
! Отговори
Жена преди 8 години
В този филм мой любим български (Нощ и ден", 2006 година, по сценарий и режисура на Красимир Крумов.), където никъде го няма и не може да бъде гледан, имаше версия на стихотворение на Христо Ботев, мисля, че беше "Хаджи Димитър", във филма имаше версия на турски. Много силен. Що не го изровят и не го излъчат тивиту се чудя? Много силен. Освен, че поставя въпроси, сплотява много... и човешкото излиза над религията. Затова е много ценен.