Вече няма да даваме пари за нужни ни бележки

Агенция "Електронно управление" ще извършва служебно справките
Обновена: 3 окт 2015 09:55 | 3 окт 2015 08:04, Анисия Иванова
22
Вече няма да даваме пари за нужни ни бележки
Снимка: архив Булфото

Пълна забрана да се събират такси за достъп до регистрите, вписване и изготвяне на справки въвежда проект на закон за електронното управление, предложен от вицепремиера Румяна Бъчварова. Изрично е забранено събирането на пари за услуги от ГРАО, Търговския регистър, регистър Булстат и пр.

За миналата година чиновниците са ни искали 26 млн. удостоверения.

Реално със закона отпада нуждата хората да носят постоянно удостоверения за съдимост, актуално състояние на фирма, липса на данъчни задължения, семейно положение и пр., обясни Васил Величков, съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова, цитиран от "24 часа". Всички тези данни ще се ползват служебно от различните администрации.

Общо 35 млн. пъти гражданите и фирмите са били принудени да плащат за услуга от държавата през миналата година. 63%, или 26 млн. пъти, това плащане е било заради издаване на удостоверение, показват данните на екипа на Бъчварова.

Очаква се забраната за искането на бележки и събирането на такси да спести 400 млн. лв. на година на гражданите и фирмите. Забраната за искане на удостоверения ще важи и за всички доставчици на обществени услуги като електродружествата, ВиК и пр.

В първите години ще се започне с премахването на бележките от най-разпространените услуги като свидетелствата за съдимост и за актуално състояние на фирма.

Да бъде създадена специална държавна агенция “Електронно управление”, която да следи всички системи на държавата, предвижда още законопроектът. Към нея пък ще има държавно предприятие, което ще изгражда и поддържа мрежите и електронния облак на чиновниците. ИТ-тата, които работят в него, пък ще получават заплати като в частния сектор, за да може държавата да ги задържи на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кога ще ги стигнем руснаците. В Русия има закон, според който ако гражданин пред едно държавно учреждение трябва да представи документ, издаден от друго държавно учреждение, то първото учреждение е длъжно да си го набави от второто, а не гражданина . Второ в Русия почнаха да издават вече универсални електронни карти-т.е. карта, която е едновременно, лична карта, шофьорска книжка, документ за пред данъчните, личният лекар и т.н.
17
0
 
4
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
.... а за всяко внасяне на такса за удостоверение, банките прибираха тяхна такса от 2,50 до 5 лева на плащане. Какво ще правят сега без тези приходи? Приходите от такси за обслужване са май единственото на което се крепят банките у нас. С тези лихви по кредитите не виждам опашки от желаещи да теглят кредити....
16
0
 
10
 
! Отговори
художника преди 8 години
Има два варианта:1. Или държавата почва да се оправя2. Или продължават да ни лъжатЩото Българина вече не вярва в нищо, освен в собственото си оцеляване. Затова и станахме егоисти!!!
15
0
 
5
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Никой няма да ви даде това ,което аз мога да обещая.Къде ще бъдат настанени протежетата след изборите?Цялата държава нали се крепи на роднини и съпартиици ,които след избори се спускат като десантчици из канцелариите
14
0
 
8
 
! Отговори
11 преди 8 години
Във всички нормални държави тези услуги се извършват безплатно и то от съответните администрации, на които данъкоплатеца плаща заплатите. Новата агенция е едно излишно звено, което, за да си върши работата, ще ползва същите бази данни на съществуващата администрация. Само бедна държава може да си позволи подобен лукс!
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До #14Като знаеш направи поименен списък!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен10 номер. Знам, всичките са на държавна хранилка!
11
0
 
3
 
! Отговори
child преди 8 години
za pass i id belejki i Bankovi komisioni s 20%dds pak li sha ima?
10
1
 
8
 
! Отговори
9689 преди 8 години
Тези уж спестени милиони ще отиват в джоба на служителите,как мислите ще се оставят ли на едната заплата.Пример-издаването на български паспорт на лице родено в САЩ не е платено но ще ви трябват няколко месеца ходене по мъки.
9
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната държавна агенция на безплатната трапеза. Няко знаели колко са държавните акенции в бантустан?
8
3
 
14
 
! Отговори
тома неверни преди 8 години
Не бързайте да се радвате, това е предвидено в плана им за 22 век. Вярвате ли че ще се откажат така лесно от сивата далавера?
7
1
 
10
 
! Отговори
Sando преди 8 години
Razgele, vyv erata na internet, mobilni telefoni i faksove, nai nakraq, horata na zapad gi imat tiq uslugi ot poveche ot 15 godini.
6
1
 
33
 
! Отговори
Немам нерви преди 8 години
В ГРАО, пък за да ти пуснат справка или препис те изнудват и за 20 лева експресна поръчка, че иначе ще натискат копчето за принтиране на документа две седмици... Наглост до шия!
5
0
 
19
 
! Отговори
До 3 преди 8 години
Естествено не може да се очаква да се привлекат най-добрите, но едни средни заплати за сектора могат да се осигурят за да се оптимизира работата на администрацията. Така и наскоро завършили ще имат стимул да кандидатстват. Единствено ме притеснява връзкарството - да не назначат един куп калинки за програмисти без нужната квалификация и/или опит.
4
0
 
12
 
! Отговори
А преди 8 години
Дано, че понякога те пращат за бележки, само за да те изпратят...че не им се работи. Направо късат ти нервите , а и даваш не малко "излишни" пари, да не говорим за изгубеното време.
3
0
 
23
 
! Отговори
Вече над 8 преди 8 години
години действа закон за търговския регистър, а още има некадърни и неуки чиновници, които като им кажеш, че не им се полага актуално състояние за фирма, изпадат в бяс! И така цели служби, пълни със службогонци...ревящи за уволнение и изпращяне по селата с мотика.
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а ще изметете ли другарите с връзки дето гледат компа като голям камък
1
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ZAPLATA OT 800--120 LV IM STIGAT NA TEZI IT--SPEZIALISTI.