Българинът изчисли: 1351 лева стигат за добър живот!

Млада си до 39, млад пък – до 42, смятат хората у нас
4 окт 2015 13:34,
121
Българинът изчисли: 1351 лева стигат за добър живот!
Снимка: архив Булфото

1351 лв е личният месечен доход, който според българите е достатъчен, за да кажат, че живеят добре. Това са част от изводите от специално изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено по поръчка на списание „Жената днес“ по повод 70-ата годишнина на списанието.

Проучването е осъществено в две вълни: сред 1002 респонденти в цялата страна лице в лице между 11 и 17 септември, както и чрез сондаж сред 1004 респонденти по телефона в самото начало на октомври. „Галъп интернешънъл болкан“ ще продължава да огласява данни от изследването и в идните седмици.

Изследването за доходите показва, че колкото по-голям е реалният доход, толкова повече расте и желаният. Така например, тези които поучават над 1000 лв сега, в най-голяма степен биха искали над 1500 лв, а онези, които имат по-малко от 250 на месец, почти не назовават числа над 1500. Любопитното е, че мъжете явно си представят и малко по-висок желан доход.

До колко години човек е млад и кога започва старостта? И на този проблем търси отговор изследването на ”Галъп” и ”Жената днес”. Резултатите показват, че според  българите за една жена може да се каже, че е млада до 39-годишна възраст, а за един мъж – до 42. Колкото по-възрастни са запитаните, толкова по-висока става и горната граница на младостта. Ако онези между 18 и 25 си мислят, че на 33 – 36 вече не си млад, то онези над 66 смятат, че и на 42 – 45 още си млад.
 
В масовите представи старостта при жените започва на 64, а при мъжете – на 66. И тук колкото по-възрастен ставаш, толкова повече началото на старостта се отлага в представите ти.

Официално сключеният брак явно е подложен на съмнение като ценност, показват още данните. Твърдението „Семейство без брак с едно или повече деца е нещо нормално в днешно време“ получава съгласието на 80% от запитаните, а 15% са на обратното мнение. Зад определението „нормално“ би могла да стои и констатацията „разпространено“, и оценката „приемливо“. Както може да се очаква, в по-високите възрастови групи дяловете на положителните отговори спадат, но дори и там те са по-чувствителни в сравнение с дяловете на отрицателните.
 
В същото време обаче, да имаш деца има статута на почти безусловна ценност. С твърдението „Животът е безсмислен, ако нямаш деца“  се съгласяват 86%, а само 7% са на обратното мнение.

Проучването тества нагласите на българите и за издигането на жените в политиката. Близо половината от запитаните намират за реална вероятността Ирина Бокова да стане генерален секретар на ООН. 40 на сто пък смятат, че тази вероятност е малка.

Хипотезата Йорданка Фандъкова да стане министър-председател пък се намира за вероятна сред 43% от запитаните, 53% са на противоположното мнение. Вероятността Румяна Бъчварова да стане президент се споделя от 13%, а 79% не намират такъв вариант за вероятен.
 
Изследването е поръчано и финансирано от списание ”Жената днес”. Осъществено от ”Галъп интернешънъл болкан”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Средната възраст има три стадия, по-ясно изразени при жените - начална детеродна възраст, крайна детеродна възраст и възраст, когато вече не може да имат деца. При мъжете е малко по-различно, но понеже обикновено са двойка с жени на подобна възраст, то и мъжете се движат по графика на жените, но с няколко години закъснение. Примерно средната възраст на мъжете се дели на от около 21 години до около 35 години, после от около 35 до около 55 години и от около 55 години до около 60-70 години.
75
0
 
2
 
! Отговори
77777 преди 8 години
Кой е млад или стар, трябва да се пита човек, който вече е преминал през тази възраст и то да са минали поне 10 години от тогава. Разбира се, че на хлапето на 5-10 години, човек на 20 годишна възраст ще е стар. Затова и аз ще дам някакви определения за стар и млад. Дете е до към 14 годишна възраст. Млади са до около 21-22 години. След това започват годините на средната възраст, като те продължават различно за различните хора. Примерно до около 60-65 години за жените и до около 60-70 за мъжете.
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човек е млад до към 30 години. Мъж, жена- все едно. След това започна най- хубавата средна възраст и не знам защо хората, намиращи се в нея, държат да са "младежи". Ми не са. Просто са зрели възрастни хора. Старостта настъпва около 70 годишна възраст.
73
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 102/ Мърр/И защо за мъжете и за жените възраста на "младост" да е различна,при все че мъжете в Бг още на 25 изглеждат като чичовци, докато за жените не можеш да кажеш дали е на 20 или на 35?И как предлагаш да си "пропилеем" "младостта" ? В готвене на мъжа и грижа за децата предполагам :))))
72
1
 
8
 
! Отговори
до 97 преди 8 години
Колкото са по-ниски заплатите в здравеопазването,толкова повече " кожи ще се смъкват" от болните.Заплатите там са замразени от 10 години,а и тогава не бяха високи.Вчера всеки се възмущаваше,че някой бомбардирал болница в Сирия, ама никой не смята за проблем,че нашите тънат в мизерия. Даже има хора,дето си мислят,че като оплюват медиците, ще правят добро на болните.Същите медици обаче са добре дошли в Германия.
71
2
 
2
 
! Отговори
georg преди 8 години
До Анонимен"Аз съм доктор и взимам между 800 и 900 лв."с две думи - къде работиш? Заслужават ли тези "хора" труда ти? Това е спасението, приятелчета, ценете труда си!
70
1
 
6
 
! Отговори
мъррр преди 8 години
та да си продължа коментара - правете деца и грабете с пълни шепи от живота докато сте млади, а заплатите те никога няма да стигнат на едни и винаги ще са достатъчни за други и всичко е просто "Въпрос на гледна точка"...Айде със здраве,Мъррр
69
3
 
8
 
! Отговори
мъррр преди 8 години
Защо всички коментари са за заплатите? В статията са засегнати и други въпроси - та искам да кажа, че според мен далеч по-важен е проблемът с възрастта. Каквото и да се самозалъгваме една жена е млада до 25-27 за мъжа 30-32, та голяма работа като си пропилееш младостта в правене на кариера и после взимаш хубава заплата, да готино е ама никога няма да си пак на 18...Има един филм "Крадци на време".Гледайте го и са замислете, че нищо няма да занесем на оня свят, а времето тече и живота ни отминава
68
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе кви са тия измислени изследвания до сега мене що никой не ме е потърсил и цялата страна ли така мислят или само софиянци ? общия ми доход е 350 лв добре ми е , хладилника пълен , имам с цифрова , нет телефони всичко и се радвам на живота хайде стига с тези измислени изследвания знаем кой взима толкова пари не е обикновен работник
67
15
 
16
 
! Отговори
момиче преди 8 години
Аз взимам доста по-малко от тия 1351 лв. месечно.По-малко взимат и 80% от приятелите и познатите ми. Всички имаме чудесен социален живот,обикаляме си,работим си,радваме се на хубавите моменти в живота. Парите ми стигат, дори и си заделям чат пат по някой друг лев.Не разбирам защо на човек му е нужен 5-стаен апартамент,две нови коли, почивка на Бахамите и прочие луксове за да е щастлив. Нормален живот е различно от луксозен живот. в бг . хората много бъркат нещата.
66
5
 
3
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 8 години
Скъп часовник, чужда кола и живея в маза...Работя като "добър приятел" на самотна дама по 2-3 часа на ден. Ям каквото искам и разполагам с времето си.Лошото е, че виждам, че дори и 2-3 000евро на месец да имаш - това са хартийки да си обършеш г?за. Всеки иска голяма заплата, но на малко им стиска да рискуват - говоря за онези без образованието, които преобладават по форумите.Този, който има тапия, има приятелка, жилище и сега си върши "работата", вместо да пише.Отивам да "работя".УСПЕХ!!!
65
1
 
7
 
! Отговори
До 89 преди 8 години
Ти може да си доктор, но не се прави на света вода ненапита!Дано да не го правиш, но твоите колеги изнудват почти всеки пациент и като се вземат парите за доброзорното спонсорство, избор на екип и всякакви други засади, които правите на пациентите, сметката излиза малко по-друга от описаната.Нашите доктори не мислят за хората като за хора, а като за обект за лов, засади, одиране на кожата и лекуване между другото.Аз бях на умирачка, но на входа на СЕУЛ ми искаха 400 лв, за да намерят легло
64
1
 
36
 
! Отговори
fire преди 8 години
Аз взимам около 2000 лева на месец и не мисля, че това е много и е нещо с което трябва да се гордееш. Напротив. Срам ме е, че се примиряваме с толкова малко. Кажете ми каква работа трябва човек да работи, за да може да си вземе сравнително хубав апартамент и да не го изплаща цял живот? Или да си вземе сгодна кола, която не е на 10 години? Държава на мутри, това сме ние. Само мошенниците просперират и връзкарите. Загледайте се по улицте на София. От къде имат пари за такива коли?
63
8
 
11
 
! Отговори
ААА преди 8 години
До ГУРБЕТЧИЯПич, я кажи къде метачките получават 1200 евро? Отдавна съм " на запад", но такова нещо не съм видял. Явно ти си пО на запад. Лъжеш и дразниш хората. И се правиш на велик. Доставя ти удоволствие или имаш комплекси?
62
2
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 години
Моля за съвет -как да живея по-добре с моята пенсия от 265 лв? Защото сега разбрах,че 68 г. съм работил за другаря Станишев и за другаря Миков.Искам да работя ,а не ме вземат никъде.Искам да се нахраня добре,но тези,които вземат 10 пъти повече пари не ми разрешават. Другарю Микоооооооооов !!!!
61
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са пари за храна, сметки и джобни и някаква сравнително икономична кола.
60
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 77Ти луд ли си ?:))) Тъкмо скъсах с едно кандидат гадже от дълбоката провинция.Като разбра,че нямам мерцедес-бенц,БМВ или в краен случай джип и не възнамерявам да и поема разноските в София-т.е тя да лежи в нас а аз да бачкам по 2 смени за да и задоволявам капризите озверя и любовта приключи няколко секунди.Какво викаш за бедната провинция без претенции?Умирали от глад? Добре правят !
59
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еййй, пак селянията се почувствала засегната в София. Кой ги кара да се наръгват в този град като се чувстват зле. Да си стоят по родните места и да си ги облагородяват, а не да идват на готово и само да мрънкат. Със селския си манталитет всеки ще губи където и да отиде. Я да направят статистика в държавните структури какъв е процента на софиянци и други и какво е заплащането им. Навсякъде е селяния и грозотия. 1351 лв. са малко, 689 евро къде европейците живеят с такава заплата.
58
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм доктор и взимам между 800 и 900 лв.Дневни,нощни,събота,неделя,националнипразници,се работи. Имам съученици,без висше образование,без езици и бяз никакъв занаят или умения.Само обикалят по интервюта за работа и искат минимум 1000 лв заплата,без нощни смени,без събота и неделя,да не е тежка физическа работа и да не много сложна за вършене.
57
5
 
15
 
! Отговори
номер2 преди 8 години
"Йорданка Фандъкова да стане министър-председател пък се намира за вероятна сред 43% от запитаните". А защо не е имало въпрос, каква е вероятността Йорданка Фандъкова да влезе в затвора?