Дрифтът става престъпление, новакът зад волана с 29 точки

Скачат глобите за пияни шофьори, както и за пътници без колан
Обновена: 5 окт 2015 21:47 | 5 окт 2015 18:00,
84
Дрифтът става престъпление, новакът зад волана с 29 точки
Снимка: архив Булфото

Гонките и дрифтът стават престъпление и ще се наказват. Шофьорите, взели наскоро книжка, ще бъдат отделяни в специална категория - "нови водачи". Те ще имат по-малко точки и затова ще трябва да бъдат по-внимателни. Това е едно от решенията, с които управляващите ще противодействат на все по-големия брой катастрофи и жертви на пътя.

Промените в Закона за движение по пътищата и в Наказателния кодекс бяха представени официално днес.

Гонките ще се наказват със затвор от една до шест години, предвиждат измененията. Наказанията ще важат за участниците в гонките, организаторите и дори тези, които снимат гонките с цел да публикуват записите, съобщи БТА.

Ако участник в гонка обаче доброволно разкаже, че е участвал, то тогава той няма да носи наказателна отговорност. Дрифтът също ще се квалифицира като престъпление и ще бъде наказван по разпоредбата за нарушаване на обществения ред. Такива случаи могат да започнат дори след подаване на сигнали от възмутени граждани.

Повишава се глобата двойно за всички, които карат след употреба на алкохол и превозват пътници. Повишава се и глобата за шофиране без колан, в това число, когато и пътниците в колата не са го поставили.

Измерването на алкохола в кръвта на шофьорите на камиони и автобуси ще става по нов начин. Наказанията ще бъдат разпределени в нови категории - от 0,2 до 0,7 промила, от 0,7 до 1,2 промила, над 1,2 промила.

Въвежда се и нова категория шофьори - за първите две години от придобиването на книжката. Всеки нов шофьор ще има не 39, а 29 точки в талона си първите две години. За тях също ще важи по-ниският праг за алкохол. Ще бъдат сваляни номерата на автомобилите и те ще бъдат спирани от движение на тези, които карат без книжка или са употребили алкохол и откажат глоба. Номерата на колите ще бъдат сваляни, независимо дали превозното средство е управлявано от собственика или не. От МВР обясниха обаче, че тази разпоредба няма как да важи за лизинговите коли.

Двойно увеличение ще има и за карането с превишена скорост. Наказанията ще са в три групи - над 30 км/ч, между 40 и 50 км/ч над допустимото и над 50 км/ч на допустимата скорост. Всеки, който шофира автомобил с 60 км/ч над допустимото ще се наказва със затвор от една до три години.

Въвежда се обаче ограничение с 50% за всеки, който плати глобата си в срок от две седмици. Неплащането на глоби също ще се санкционира със сваляне на номерата на автомобили. Конфискация на автомобили няма да има, дори в случаите, в които някой кара с алкохол в кръвта над 1,2 промила или ако продължава да кара без книжка след като е санкциониран за това. В този случай колата ще се спира за движение за една година. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хаха филм незнам кое нема сила ама всяко второ бмв е с вратите по завоите без да се дърпат ръчни, ти сигурно си некоя мамино синче дето мама и тате са ти дали 50 бона да си купиш некоя кола 2014 година дет за нищо нестава
65
0
 
0
 
! Отговори
читател преди 8 години
Хей, откачалки, като искате писти, купете си ги, постойте си, има ги навсякъде из ЕС.Да не мислите, че държавата ще ви осигури писти?Или може би картинг пистите са държавни?Затвор за идиотщините по пътя, нека после правят "дрифтове" по наровете.
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За превишена скорост в затвора, а за убийство условна присъда. Как да го коментираме?
63
1
 
0
 
! Отговори
Tarlio преди 8 години
Kakvi driftove be s vashte taralqsnici BMW-ta po 80-130 konq samo rychni dyrpate.... Ne se kosete s vashte koli ne vi zasega, zashtoto e nevyzmojno da napravite drift!
62
0
 
1
 
! Отговори
Няма значение преди 8 години
Забрави ли са да посочат, че глобите и наказанията не са валидни за служители и бивши служители на системата на МВР и техните деца.
61
1
 
0
 
! Отговори
omg преди 8 години
za6to pa trea ima globi za bez kolan nali tva si e za nas ne zastra6avame nikomu,ne se izvinqvam za pisaneto na latineca
60
1
 
3
 
! Отговори
Пловдивски майнак преди 8 години
Глоба-затвор (пари за държавата)Гонкоте си ги е имало още от едно време...както така и дрифтовете...Единственото което може да се направи по въпросът е да се направят писти на които да се събираме и да се кефим на машините си..... !!!!
59
0
 
1
 
! Отговори
Gbt преди 8 години
и къде по точно го съобщи БТА че нещо не ми е ясно , като в саита им няма нищо само пишете глупости !!
58
0
 
8
 
! Отговори
K.T. преди 8 години
ще има ли затвор за силна музика в колите ? :D
57
1
 
3
 
! Отговори
Само така преди 8 години
Относно това какво правят хората които си купуват мощни коли- много *** въпрос?? А какво да правим ние които имаме по 5 деца??? Уважаеми господа- мощна кола може да се кара и със 130 км/час. Ако някой иска да си пробва скоростта - да ходи в Германия- но и там не на всички магистрали може .... Освен това - има ли кола вече която дори и малка да не вдига 180-200 км. ? Няма такава... така, че ЗАТВОР ЗА БЕЗОТГОВОРНИТЕ ***
56
5
 
4
 
! Отговори
Роби преди 8 години
да забранят алкохола по кръчмите тогава. Ако те спипат, че си пиян и си над 1 промил. Затвор една година бе! Един пиян психопат е много по опасен от този който кара с 60+ над разрешеното
55
5
 
2
 
! Отговори
Robi преди 8 години
да върнат полигоните тогава. Щом стават толкова строги правилата. Нека се гледа също толкова строго, дали се пуска мигач и дали се говори по телефона! Това е безумие, затвор за 60км превишена скорост. Ок за града съм съгласен, но на магистралата има участаци, където спокойно можеш да настъпиш. Какво правят хората, които си купуват автомобил с 500+ кс Автоматично влизат с единия крак в затвора. А за тези които карат пили и не ползват мигачи и си мислят че са единствени на пътя, няма лишаване от с
54
0
 
4
 
! Отговори
сами м преди 8 години
До сприатаА каращият с над 60 км/ч повече от разрешената скорост да не би да не е престъпник??!!
53
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зад гръмки глоби и присъди, държавата крие безхаберието си. Ако КАТ си е на мястото, няма да има гонки. Какво се цели с тези мерки, всичко е престъпление и затвор....На минимална заплата 280 нето, 3 000 лв. глоба за каране в насрещното и като се обърка някой простосмъртен, като мен, защото знаем колко е добра маркировката, айде глоба. В Швейцария има ли гонки на магистралата....е как ще има на 200 км, 400 камери....е гонете се де.
52
0
 
5
 
! Отговори
dexter-a преди 8 години
До 11Абе , слагай си колана щом не искаш да те глобяват? Те за твоето здраве го правят като се шибнеш с 30г. си Лада!
51
1
 
10
 
! Отговори
АДВОКАТ преди 8 години
От сега чувствам,как ще направя пачки от тези законови безумия! Ох котьо-о-о-о,!
50
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алоу-у-у,тия дето се надпреварвата да мислите простотия след простотия имате ли си понятие от действащо законодателство бе?А да видим как ще конфискувате каквото и да е-чужда собственост!!!А да видим как ще стане номера,па ако ще и шофьора да без книжка,кьор кандил пиян или да е направил каквото и да е!Неграмотници,само дето ви хрантутим!Що не вземете да ги разстрелвате направо бе,а?Като не можете да се оправите по друг начин и айде,оп-конфискация!
49
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отново никаква няма да я свършат, щом няма да конфискуват автомобили.
48
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм организатор и редовно се гоня на митницата в Пловдив .. спечелил съм доста пари от залагания .. преди ни преследваха за хазарт .. сега хаха смях не полицаи , а паляциии :)
47
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нищо не пречи сега фуражките да седят зад някой завой и да спират който им скимне и да му искат пари с думите " дрифтиш ааа , я дай някой лев или арест", пък после върви обяснявай че няма такова нещо ако си сам в колата и нямаш свидетели. Те и сега го правят този номер но вечер на някой светофар седят малко след него и дебнат някой сам в колата, и почват да те обвиняват неправомерно без да си извършил престъпление.