Разделянето на здравните пакети ще провокира напрежение

В клиничните пътеки трябва да има индикации за спешност, смята експерт
6 окт 2015 16:38, Анисия Иванова
5
Разделянето на здравните пакети ще провокира напрежение
Архив: Булфото

Развалянето на досега съществуващия здравен пакет на основен и допълнителен изглеждаше на първо четене една стъпка в правилната посока, ако мислим да правим управляема децентрализация и контролирана дерегулация на съществуващата система в момента, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR експертът по здравен мениджмънт проф. Цекомир Воденичаров.

Той подчерта, че сега съществуващата система е абсолютно монополна и хиперцентрализирана. По думите му "има опасност разделянето на основен и допълнителен пакет да внесе допълнително напрежение" в системата.

В тази връзка той поясни, че досега клиничните пътеки в НЗОК са 311. "Това, което се очертава в публичното пространство, е, че около 15 пътеки няма да са нито в основния, нито в допълнителния пакет", коментира Воденичаров и поясни, че това са всичките хирургични интервенции, които са свързани с престояване от един ден в лечебно заведение.

Други "около 4-5 ще влязат само в допълнителен пакет. Това са интервенции на кожни заболявания", поясни той и обобщи, че общо около 20 ще бъдат извадени от тези 311.

За други 60 клинични пътеки обаче е предвидено да са и в допълнителния, и в основния. Това по думите му формира въпроси "кой и по какъв начин ще определи кога" лечението да е по основния и кога по допълнителния пакет.

Тома Томов, който е представител на КТ "Подкрепа" в НЗОК, уточни, че лечението "и по допълнителния, и по основния пакет се покриват от Здравната каса, като разликата е в спешността".

Той допълни, че и сега съществува плановия прием в болниците. При направено от него самия проучване станало ясно, че "масово болниците приемат по спешност, а не по планов прием".

"Би следвало в клиничните пътеки да има индикации за спешност", уточни той.

По думите на Воденичаров разделянето на приоритетни и неприоритетни пътеки ще доведе до образуване на листа на чакащите. "Но в медицината е много трудно да се разграничат така заболяванията и това може да натовари допълнително хората, които ще искат да минат в приоритетните като си платят допълнително ", смята той.

Пазарът ще подобри контролът, но при нашата ситуация не съм сигурен дали свободният пазар ще е от полза за здравеопазването, усъмни се Томов.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: НЗОКздравеопазване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е всички министри,депутати,кметове,политици и въобще управлявали България след 1989 г да бъдат "вкарани" само в една пътека- пътеката към чужбината,дрънголника и другия свят!Всеки трети българин е вече там!
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички лекари ,не учили медицина.Държали са изпит по сивата икономика Най-добре умеят това.Единствено те правят гладна стачка.Нямали да ядат.Не се наядоха на яйца,кокошки ,агнета,крави,магарета.Гладен дошъл и гладен ще си *** от тоя свят.
1
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има индикация само дали си жив или мъртъв... Всякакъв вид други индикации са чужди на нашите фелдшери. А, и шумът на пари също е сериозна индикация!