Еколози излязоха на протест за "Карадере"

Днес съдът решава: Има ли нужда от екооценка преди строежа?
7 окт 2015 10:10,
19
Еколози излязоха на протест за "Карадере"
Снимка: Facebook

Природозащитници се събраха пред Върховния административен съд в София, за да протестират срещу строителството на Карадере.  Акцията бе под надслов "От ВАС зависи!".

Днес съдебната институция ще разгледа казуса, при който инвеститорите от "Макси 1" оспорват решение на РИОСВ-Бургас, че е необходимо изготване на екооценка за строителството на луксозен комплекс в красивата местност, пише Нова телевизия.

Преди година регионалната екоинспекция прецени, че няма нужда от оценка за въздействие върху околната среда за мащабното строителство. Впоследствие, под натиска на обществените реакции, позицията се промени.

Сега строителите настояват да влезе в сила първоначалното решение на РИОСВ, а природозащитниците са категорични, че подобни инвестиционни намерения няма как да бъдат реализирани без екооценка.



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
До до 16 преди 8 години
Пак говорим на различни езици!Преценката за необходимост от ОВОС предхожда и не е Доклад по ОВОС. Ако човек е наясно с проекта, може да попълни Уведомлението за 1 ден и за още толкова да го внесе в РИОСВ/МОСВ. Оттам нататък, времето за процедурата е 1 месецВ коментара си обяснявам, че именно в издаването на този отговор и дали той ще изисква ОВОС или не, е заровено кучето. Право на решение имат министъра/директорите, но няма уеднаквяване на практиката, което позволява и повлияването върху му
8
0
 
0
 
! Отговори
До До 13 преди 8 години
Надявам се правиш разлика между ОВОС, доклад от поне няколко десетки страници и преценка за ОВОС, което е своего рода уведомително писмо.И в двата случая се попълва Уведомление за инвестиционното намерение (представляващо своеобразен тематичен въпросник за попълване с кратки уточняващи разяснения и т.н.) в рамките на 1 месец институцията се произнася писмено и аргументирано има или няма необходимост от ОВОС. Това писмо се прилага към документите при внасяне на искането за разрешение за строеж.
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
еколози или хипита?
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Без да имам претенцията да знам всичко и да съм последна инстанция, само ще напомня, че по принцип за изваждането на разрешение за строеж се изисква документ от РИОСВ/МОСВ за преценка на необходимостта от ОВОС.Ето тук е заровено кучето, защото в идентични случаи няма практика да се съблюдава върховенството и изискванията на закона, а решението е оставено в ръцете на човешкия фактор. А той, както е добре известно, е ранима и сложна натура, поддаваща се на подходящи аргументи и/или стимулиране.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Няма как един лифт или 5 хотела да разрушат природата!"И аз това се чудя - как 5 хотела в Слънчев бряг успяха да го превърнат в толкова отвратително място за престой.
4
2
 
4
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Може да съм фанатик, ама обичам красивото и неопетменото.Затова всяка година избирам гръцките девствени плажове пред "кафявото" и презастроено българско черноморие. Прекрасни къмпинги, никакви сгради на поне 500-600 метра от плажа, кристално чиста вода. И зелено, навсякъде там е толкова зелено.Това е хубавото на демокрацията, че имаме избора и че всеки сам преценява как се чувства най-добре.
3
3
 
4
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Представям си как ще реагират гърците, ако някой "инвеститор" реши да застрои плажовете в Халкидики, на Закинтос или Лефкада. И добре че България не е на 3 морета, че ако тези територии бяха български, отдавна щяха да бъдат бетонирани и омърсени.
2
3
 
6
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Много е жалко, че хората, на които им пука за природата, се броят на пръстите на двете ми ръце. А опазването на природата трябва да ни е национална кауза.Знаете ли на пример, че България е на трето място по биоразнообразие в цяла Европа след Гърция и Хърватия. Това е изумително богатство, от което да се възползваме.Вземете за пример гърците. Те имат уникална природа и я пазят със зъби и нокти. Затова все повече българите избират Гърция за почивка.
1
2
 
5
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
До Анонимен 1Ей, Цеко, а млъкни бе! Писна ми от твоите *** и дрскачи. Да бетонираме Банско, да бетонираме Витоша, да бетонираме черноморието!!! Виж, че вече никой не ходи у нас на бетона и се реве, че не се връщат парите. Ами като не се връщат не стройте.Ако строите няма начин да е без екооценка. Това е БЕЗУМИЕ и вие го знаете, защото няма начин да извадите положителна екооценка за едно от много малкото останали кътчета без бетон.