Японци ще се дивят на златните ни съкровища

Изложбата ще бъде представена в Токио, Сендай и Нагоя
7 окт 2015 22:16,
5
Японци ще се дивят на златните ни съкровища
Снимка: Булфото

След огромния успех на "Епопея на тракийските царе" в Лувъра, някои от най-ценните ни експонати и артефакти, включени в нея, отново се стягат за далечно пътуване – този път до Япония.

Три от най-емблематичните съкровища на България - Панагюрското, Вълчитрънското и най-старото обработено злато в света от Варненския некропол ще радват очите на милиони туристи от цял свят, пише Нова телевизия.

Заедно с нашите ценности в изложбата ще участват и предмети от Музея на Ватикана, Националния музей "Прадо" в Мадрид, националните музеи в Рим и Флоренция, и музея "Орсе" в Париж.

"Престижно е! Всяко наше участие в такива световни центрове на културата", обясни директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

От Панагюрското съкровище са избрани 4 ритона. Тракийският златен сервиз от 9 предмета с причудливи форми е открит от тримата братя Дейкови. Случайно или не Вълчитрънското съкровище също намират трима братя.

Изложбата "Златната легенда" ще бъде представена в Токио, Сендай и Нагоя от 16 октомври до 29 май догодина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама тя Людмила не ги ли изнесе нашите съкровища баш за Япония?
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А колко ще плати министерство за да им го покаже!!! Вместо да събира пари от туристи в бг те си правят екскурзии пък си и плащат
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изложбата "Златната легенда" ще бъде представена в Токио, Сендай и Нагоя от 16 октомври до 29 май догодина.Почти 8 месеца няма да ги има в България? Много яко. И туристите като идват, ще гледат на баба ми цървулите.