Съдът трябва да се произнесе за Uber

В законодателството ни няма такава дейност, смята експерт
7 окт 2015 16:23, Анисия Иванова
12
Съдът трябва да се произнесе за Uber
Снимка: Reuters, архив

Платформата за споделено пътуване Uber не е превозвач, а търговец, който тръгва от САЩ и нахлува поне в 100 града на различни държави. Това уточни председателят на "Съюз Такси" инж. Кирил Ризов пред телевизия Bulgaria ON AIR. Според него където и да навлезе Uber, той не се съобразява с местното законодателство и в такъв случай той се явява международен закононарушител.

"Дейността е простичка - превоз на пътници от пункт А до пункт Б срещу заплащане. Това е бившата файтонджийска дейност, а понастоящем таксиметрова дейност. В целия свят е регламентирана от гледна точка сигурност на клиентите и на шофьорите. Не може след като те извършват тази дейност да не се съобразяват със съответното местно законодателство", посочи инж. Ризов.

Още по темата

Съдът трябва да се изкаже дали Uber извършва нарушение, смята главният редактор на kaldata.com Светлин Желев. По думите му за момента съдът не се е изказал, а само е уважил искането на КЗК да се спре услугата до изясняване на случая.

"Относно това, че Uber не се съобразява с нашето и чуждите законодателства - у нас няма описана такава дейност. В Австралия например промениха законодателството си още преди Uber да навлезе за алтернативна таксиметрова услуга. В крайна сметка наистина светът се променя - както беше споменато от файтони и таксиметрови услуги", защити позицията си Желев.

От съюз "Такси" настояват или Uber да спазва българското законодателство, или да бъде забранен, както във Франция. Според него компанията заблуждава с това, че вози за 40 ст.

Те не са регистриран превозвач, техните шофьори също не са регистрирани, допълни Ризов.

Uber всъщност не е превозвач, а компания, която осигурява координация между пътници и шофьори, гарантирайки сигурност и качество на услугата и затова си взима парите, опонира Желев.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Още новини от Българпия четете в bgonair

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: правосъдиеBulgaria ON AIRUber
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 6Престанете с тези лъжи.Няма сила която да спре по-качественото и по-изгодното и зо пътници и за шофьори.В посочените страни Юбер РАБОТИ!!!!
8
0
 
0
 
! Отговори
addd преди 8 години
До от Сидни Ав$тралияЕндо си знаеш, едно си баеш. Всичките ти примери/аргументи с Австралия губят стойност като се сети човек, че от 2009 до 2015 бяхте избрали най-големия мошенник за премиер - Тони Абът. Тоя е такова рядко щастие. А и абсолютно никого не го вълнува какво става там.От последните ти коментари разбираме, че си бакшиш в София.
7
1
 
2
 
! Отговори
Вин Дизел преди 8 години
UBER развалят далаверата на Цеко Минев /собственик на О.К.Супер транс/ първи приятел на Премиера-слънце,и нежната Му половинка Цветелинка!!!
6
1
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До СиднитоМухоморка си ти бате, не бива да позволяваш на кантунската обстановка да ти ограничава въображението. Разходи се до фиордите, виж Наска, половувай Амурски тигри лошо няма. От време на време само гледай да излизаш от амока, че да змениш гащите, чувал съм че иначе се получават гадни обриви.
5
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юбер не нарушва закона
4
7
 
2
 
! Отговори
Димитрова преди 8 години
И Монсанто тръгна от САЩ и сега му берем последствията . Фармацевтичната ни индустрия също се командва от САЩ. Нищо добро не се случва на никоя държава , която се дупи на САЩ.
3
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Специално в БГ проблема не е толковав незаконноста на Uber, а в това, че на хората им писна от невероятно наглите бакшиши. Последните слагат помпи, манипулират апаратурата си, карат мизерни кочини и се държат нагло.Това е и основната причина подписката на Юбер да насъбере толковагласове вчера. Не, че хората не осъзнават, че цялата работа е незаконно. Това е реакцията на хората срещу таксиджиите, копърките, бакшишите и подобните..
2
2
 
10
 
! Отговори
Шишо Бакшишо преди 8 години
*** "таксита" в България отдавна са партия с общината и кой ли не да си защитават невзрачната услуга. Защо спират UBER, защо няма денонощен градски транспорт? Щото ако нощем има градски било и през час и се возим с UBER, мизерните таксита са чао чао.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това са глупости - навсякъде където има тежки лицензионни режими и държавата уж се грижи за гражданите има и картел. Таксиджиите мамят, карат мръсни коли, никога нямат дребни, а някои от колите са в плачевно състояние, обаче държавата скокна да "ни защитава" от лошия Юбер. Пълни глупости