Всяка четвърта българка малтретирана вкъщи

Поне 10-15 търсят помощ всеки ден само в София
107
Всяка четвърта българка малтретирана вкъщи
Снимка: Reuters, архив

Според изследване на Европейската агенция за защита на правата на човека всяка четвърта жена в България е жертва на домашно насилие – физическо или психологическо в рамките на интимното си партньорство.

Именно към жени и момичета, жертви на физическо и сексуално насилие, живеещи в рискова среда
е насочен и проектът "Има много начини да се справиш с насилието".

"Това е проект, който е насочен към разчупване на стереотипите. Създаване на нови нагласи по отношение ролята на жената и мъжа. Създаване на условие за това обществото да каже "не" на насилието в семейството. И нека си помислим за всички онези жертви на сексуално насилие, които не са потърсили никакво правосъдие", коментира пред БНР Илияна Стойчева, ръководител на проекта, който се осъществява с помощта на Норвежкия финансов механизъм.

"Ще бъдем изключително щастливи, ако достигнем до 90% от семействата в страната", добави Стойчева.

На седмица в София средно по 10 – 15 жени всеки ден звънят на телефона на Алианса за защита от насилие, основано на пола.

"Търсят ни жени за преживяно от тях насилие, възрастни жени за преживяно насилие от близки и от деца. За насилие към тях и техните деца едновременно. Това при нас е ежедневие. Сигналите са много, коментира Геновева Тишева", председател на Алианса.

Жертвите на насилие първо срещат помощ от хората в организацията, а след това от психолози и юристи. Според Тишева юридическата помощ е решаваща, но най-вече всичко зависи от жертвите на насилие.

Сред ромското население пък насилието е ежедневие. "За съжаление много малко жени от ромския етнос търсят реално помощ, само в крайни случаи, когато животът им е застрашен. Те го приемат като даденост, защото културата е такава вътре. Живеят капсулирно, ниска грамотност и, прието е ролята на жената да е домакиня и да гледа деца. Незнанието води до това да не търсят помощ", каза Митко Доков, управител на Областния ромски съюз в Бургас.

Целта му сега е да ги информира и да им обясни къде могат да намерят подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
сега да ви кажа за ромките-нито са домакини,нито си гледат децата-боя си го заслужават,щот са неграмотни,нахални,миризливи...
54
0
 
0
 
! Отговори
Гого преди 8 години
Ай стига де малтретирана вие не сте чували за саду-мазу
53
0
 
1
 
! Отговори
Жена съм преди 8 години
Ама айде да си признаваме някой жени с пари си търсат боя.
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Свършиха ли мъжете та една жена продължава да е с мъж които я бие !Ако съм жена камо един шамар да ми удари и го оставям после колкото и да ми се извинява
51
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така се получава когато имаме малко интелект и големи мускули !Като бях в казармата ме мачкаха именно поради тази комбинацияВикаха ми ТОЛУП и ме дразнеха после ми викаха ВАНКАТА глупакаЕдин ден няма да издържа и като в САЩ ще ги натръшкам 7-8 обаче мен ще изкарат виновен
50
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Според мен като не харесваш един човек трябва просто да се разделите не да го търпиш на сила
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мачовщината е видна за всички и не само жените но и много мъже си патят от това защото тези които се имат за мъжкари мачкат наред без значение мъж или жена.Работих в една фирма с едни мачовци и да ви кажа как отвратително и арогантно се държаха и как ме наричаха гей а когато напуснах ни лук яли ни лук мирисали обаче ако им бях опонирал докато съм там щяха да се изкарат жертви.
48
0
 
2
 
! Отговори
до 79 преди 8 години
За човек не се съди по пола, господинчо, а по съдържанието в главата .Всеизвестно е, че много жени са по-добри от мъжете в ръководство, вземане на решения , психическа издръжливост и пр. У жените липсва само физическата сила на мъжете, но...само глупаците - мъже се хвалят и залагат на нея.Добре , че не всички са с еднакво мислене.
47
3
 
2
 
! Отговори
ETNA преди 8 години
А изказванията в стил "ама тя си го е заслужила" изобщо няма да ги коментирам. Те са по-нормални за съсендия континент. Предполага се, че българите имат други ценности, разбирания и възпитание.
46
5
 
1
 
! Отговори
ETNA преди 8 години
Като чета коментарите се отвращавам от мачизма на българските мъже. Един не видях да е написал нещо смислено по темата. А темата е за ЖЕНИТЕ, КОИТО СА ЖЕРТВИ НА НАСИЛИЕ. Не за тези, които се правят, не за мъжете, не за децата. Говориме за жените, момчета :) И е факт, че физически сме по-слаби, и поради тази причина сме по-лесната жертва. Не, че няма такива, които се правят на жертви, но не става въпрос за тях в статията...
45
2
 
2
 
! Отговори
Марин преди 8 години
Една ниско образована дама, студентка от НБУ, ми каза на развален български, че момичетата като нея си падали по лошите момчета. ОК :), отдъхнах си :)
44
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Каква е тая дискриминация? Защо само към жени и момичета е насочен проекта? Когато ни изнася сме равни, когато не - сме жертви! Еманципираните кранти да си защитават правата самостоятелно, нали са от тъй силния в днешно време женски пол! Да гледат какво става в ислямска държава и да се радват, че живеят в едно доста циливизовано общество, с едни безкрайно търпеливви хора като българските мъже, без да им се налага да гълтат отрова за мишки.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само един комплексиран тапир може да издевателства над физически по-слаб човек.Страшно е, когато такава *** хване автомат и ей ти война, масови убийства и световен ужас.Насилникът трябва да се спре още в зародиш и когато нападне жена си й предлагам закооно да го обезвреди чрез масивен кухненски предмет. После да извика полиция и да си издейства ограничителна заповед.
42
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КучетоНе знам изобщо от къде ти е изградена представата за Норвегия, но ако е от медиите има опасност да не е много обективана..
41
7
 
3
 
! Отговори
De Luxe преди 8 години
Жените трябва да разберат веднъж завинаги, че мъжете гледат други филми.
40
6
 
4
 
! Отговори
Diesel power преди 8 години
Вин Дизел е пуснал голямо шкембе и домакините с дебели комплекси и още по дебели задни части са в шок. Това е вид насилие над техните, и без това, сбъркани възприятия за света.
39
6
 
1
 
! Отговори
Кучето преди 8 години
"проекта, който се осъществява с помощта на Норвежкия финансов механизъм."Щом Норвегия стои зад всичко това, значи целта на проекта НЕ е да накара хората да се преборят с причините за домашното насилие. Истинската цел е да се прихващат жени жертва на насилие и да бъдат манипулирани, да не се занимават с мъже изобщо, за да няма нормални семейства между мъж и жена, а хората да живеят или самотно, или като хомосексуални двойки, евентуално и тройки.
38
1
 
0
 
! Отговори
Жена преди 8 години
до 61Добре. Не е било за мен. Игнорирам.
37
2
 
1
 
! Отговори
Жена преди 8 години
до 58И на вас да ви задам същия въпрос! Какво значи: "Ники, че ти си куку". Какво значи това? Какво означава това "куку"?
36
3
 
2
 
! Отговори
Жена преди 8 години
до 58Извинявайте госпожо/господине, не знам дали визирате мен под "въпросната Жена", но ако случайно коментирате мен, бих искала, да ви осветля съвсем отговорно, че нито съм в депресия, нито някога съм била в напреднала или в назаднала фаза на подобна диагнозка, която е удобна за на някакви слабаци и льохмани, но със сигурност не ми е приоритет в живота! Може да съм имала моменти, в които съм била тъжна и да съм писала коментари тук в такива моменти, но "депресии"- не! Твърде съм слънчева!