Беше ад вътре! Разкази на оцелели от тунела на смъртта

Твърдят, че разлив на гориво причинил катастрофата, полицията – мълчи
9 окт 2015 09:00,
118

Снимка: Булфото

В болница остават част от пострадалите при тежката верижна катастрофа на магистрала "Хемус". 14 души бяха ранени, повечето от които прекараха нощта в големите столични болници.

Хората са основно със счупвания на крайници. Сред пострадалите е и 9-годишно момиченце, както и бременна жена. За щастие няма нито един човек с опасност за живота.

Още по темата

Движението по магистралата беше възстановено след полунощ - повече от 12 часа след жестоката катастрофа, при която се нанизаха 50 коли, а трима души намериха смъртта си.

Всичко започва от товарен автомобил, движещ се с висока скорост, който ударя микробус пред него. След сблъсъка ТИР-ът се завърта и запушва движението в тунела и така се стига до тежката верижната катастрофа.

Лошите метеорологични условия са допринесли допълнително за мащабите на тази катастрофа.

"Настилката беше много хлъзгава, но не само заради дъжда. Имаше разлив на някаква течност - масло или дизел, а колите просто не спираха. Те се удряха една в друга", разказа Йонко Цеков.

"Вътре в тунела се носеше нетърпима миризма на разлято гориво", обясни друг шофьор пред "24 часа".

"Близо 200 метра се опитвах да спра, но не можех", разказа трети шофьор. 30-годишната Станислава от София, чието Мицубиши беше със смазана задна броня и изпотрошено задно стъкло, с треперещ глас обясни, че колите не са успявали да спрат.

Повечето шофьори обясняваха, че не разбрали как са се нанизали в колоната, но до един твърдяха, че пред тунела е имало разлив на гориво, който превърнал настилката в лед.

"Бях в средата на тунела. Чух някакъв трясък отпред, опитах да спра - успях, слава богу, но след мен вече никой не успяваше. Оттам нататък беше ад вътре - затиснати хора, смачкани автомобили под камиони", разказа шофьор.

Друг обясни, че карал с 30 км/ч и въпреки това не успял да спре. "Не е само заради дъжда, имаше разлив на гориво", убеден е и той.

От полицията не потвърждават версията на шофьорите, че разлив на гориво е причинил адската катастрофа.

Към момента преминаването през този пътен участък е възстановено напълно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Говори се, че имало камион, чието гориво е започнало да изтича още при гара Яна. Дори когато е започнало якото пързаляне в тунела, същия камион в това време е бил товарен на т.нар. репатрак. Твърдя, че само се говори, ако някой има спомен нека се включи.
99
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kade e ba4variva pri takava katastrofa kade e tja Tova e neino sadaljenie a ne da praschta Dr Hora kolegite i ba4varova da si podade ostavkata slaba nekompetentna Jena nischto 4e sad garba i e bb
98
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
80 км беше знака,не говори наизуст.Имаше и знаци с. 50 км и 70, но те бяха останали от ремонта.Палете свещ да не ви се случи такова нещо-мокра настилка в тунел без видимост от завой,който е запушен от тир и разлив на мазна течност по пътя,просто спасение няма!
97
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tова е тунел, не е виадукт.В тунела е по-топло отколкото преди тунела или след него.В Полша всеки уикенд има поне 20 загинали, както и Гърция (преди кризата им де).И там ли КАТ и пътищата са виновни ??Как пък никой от тези 50 души нямаше телефон със сносна камера да снима разлива ....
96
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАТ няма за какво да крие причината, освен да предпази бизнеса на Голяма мутра.Явно поне в този случай не е това.Освен ако камиона на Клечката не е причинил разлива.
95
4
 
3
 
! Отговори
Кат бавачка ли е преди 8 години
Ей, КАТ да стои на всеки завий по планините ли ? И пред всеки тунел ? А сега езента до пролетта да направи един 24 пост пред Витиня ли ?Абе кви тъпотии дрънкате, пияни ли сте глупави ли сте ....Как пък заледя платното само в тунела и то следобеда ?Температурата е била 6-10 градуса , не е януари месец
94
1
 
10
 
! Отговори
! преди 8 години
Да кажеш,че причината е несъобразена скорост и неспазване на дистанция,докато тече разследване е неуважение към жертвите.Нямам думи!Не може всички да казват,че е имало нещо разлято по трасето а ти да ги игнорираш.Загиналата е Доц.др по очни болести,невероятен лекар,добър и състрадателен човек,лека и пръст!!!Поне за нея мога да кажа,че няма как да кара със 120-130 в тунел.Жалко и за всички пострадали.Но явно е удобно да набедиш пострадалите,вместо да търсиш причината.Докога???
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно КАТ пак не си е свършил работата, а сега както винаги ще изкара шофьорите виновни за атзи катастрофа. Четох някъде, че 50 коли и 10 тира са катастрофирали там, което според КАТ означава, че 60 поредни МПС-та са карали с несъобразена скорост. После някои се чудят защо КАТ е вреден и трябва да се закрие ...
92
6
 
3
 
! Отговори
Пенсиониран КАТ-джия преди 8 години
Полицията може да Установи Дали е имало разлив на гориво.Има експертизи и лаборатории.По Път се кара със скорост под забранената и съобразена със обстановката (светлина, сезон, настилка, собствен товар, и др)Дистанция се спазва за да можеш да спреш безопасно, даже и колата отпред спре внезапно.Сега, тия дето лъжат за разлива нещо в колите им не е в ред.Купете си камери за колата, в Русия е задължително.
91
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шофьорите в България са нервни и карат с газ до дупка. Знаците масово не се спазват. Ако евентуално някой се излъже да спазва ограничението някакви нерваци ти се залепят отзад, светкат, свиркат, ако могат ще те прескочат. Мразя магистралите в България, не само защото ги няма, но и защото интелекта на хората е нулев.
90
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледам първият тир е сръбски, Скания на EnmonGroup.Да се разпита шофьорът, защо е блъснал първи микробуса.
89
0
 
1
 
! Отговори
Р преди 8 години
До АнонименНали всичко от тях копираме, та ето и лошите неща също....
88
0
 
1
 
! Отговори
лет преди 8 години
До Анонимен 95: Де да беше истина.
87
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аве, ЗАЩО товарният камион е ударил микробуса ??Я четете пак отначало.5 човека с износени гуми казали за горивото да се оттърват.Иначе проблема не е КАТ, проблема е в корумпирания български съд дето им дава 1-2 години Условно.Смятай, това и за хора без книжка и без застраховка.На Запад само за това ще получат 1 год, неусловно
86
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заприличваме полечка на САЩ! Не мислите ли?
85
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПерфектно описание.Напълно Ви подкрепям
84
1
 
13
 
! Отговори
Бела Жига преди 8 години
"Настилката беше много хлъзгава, но не само заради дъжда. Имаше разлив на някаква течност - масло или дизел, а колите просто не спираха. Те се удряха една в друга", разказа Йонко Цеков."Близо 200 метра се опитвах да спра, но не можех", разказа трети шофьор.Да ви "светна": Когато завали и влагата се смеси с прахоляка, се получава много тънък филм върху настилката, който е по-хлъзгав дори от лед. Неслучайно магистралите в развитите страни се поддържат идеално чисти. Така че: по-полека с газта!
83
1
 
14
 
! Отговори
Общественик преди 8 години
Карали с 30 км/ч ?, не можели да спрат 200 метра ? Полицаите виновни ? Знаците виновни...Всички знаете, че в нашата родна страна хората карат нервно на пътя ! Примигват нервно, натискат и създават непрекъснато ситуации за ПТП. Никой няма търпение и желание за това! Кара се бързо и припряно и това не е от вчера. " Аз -а " зад волана не приема, че е слаб водач ! Не - никога ! След всеки инцидент този същият казва - "Изкочи ми внезапно,а аз си карах бавничко.. космоса е виновен! Жалко за жертвите
82
3
 
7
 
! Отговори
Пипи преди 8 години
Много се надявам някой да е снимал това разлято гориво, защото не може всички да твърдят, че го е имало само КАТ и Пътната агенция да са на обратното мнение. Макар, че в съда ще кажат снимката не е доказателство. Аз съм попадал в подобна ситуация и изпитах ужас от невъзможността да спра - просто колата си се движи накъдето си иска, аз щях да продъня пода от натискане на спирачката и то при скорост 40 км/ч. Добре, че не стана катастрофа. Хора опитвайте се да правите снимки за да доказвате.
81
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 83Напълно съм съгласен с мнението ти! Иначе на мен ми се случи преди 12 години да ме спре катаджия и да ме предупреди за хлъзгав участък на път по който по принцип се кара бързо. От тогава обаче мина много време и повече това не се е повтаряло.