Културни размисли и страсти в парламента

Наградите за принос в областта на културата предизвикаха полемика
6
Културни размисли и страсти в парламента
Снимка: архив Булфото

Оперетната певица Анелия Шуманова, актьорът Васил Михайлов, археологът проф. Людмил Гетов, диригентът и композитор Стоян Бабеков и народната певица Янка Рупкина ще получават вече всеки месец по 700 лева като награда за изключителни постижения и цялостен принос към държавата в областта на културата.

Предложението за това беше на правителството, а окончателното решение бе прието единодушно от парламента днес.

Депутати от всички парламентарни групи признаха, че отпускането на тези награди е първата стъпка в правилна посока.

Според съпредседателя на ПФ Красимир Каракачанов през последните 20 години политиците са правили всичко възможно, за да делят обществото и дори и творците са разделили на "ваши и на наши - къде от завист, къде от глупост".

"Тези хора бяха подменяни с всякакви чалгадаждии и псевдокултурни хора", оплака се той.

Валери Жаблянов от БСП обаче коментира, че това се прави две седмици преди местните избори и "начинанието придобива друг привкус". "Става изборджийска работа", отсече той.

Министърът на културата Вежди Рашидов му отговори, че в българските традиции е "да оцапаме малко метеното".

В стила си министърът защити предложението за наградите с виц: "Питам един защо целува ръцете на жените, а той ми отговаря – все отнякъде трябва да се почне!"

"25 години не се появи министър при различни правителства за тези хора, които са по-различни, по-талантливи, кумири на нацията, да вкарат един закон, а това стана чак миналия парламент и сега тези творци имат една малка възможност да не прекарат тъжни и унизителни старини", коментира той.

Според него едва ли някой ще се сети кой е бил министър–председател по времето на художника Златьо Бояджиев, но него всеки го знае.

Рашидов призова експертите и в другите министерства да помислят и да предложат за награди хора с принос към развитието на страната, защото не може една държава с история да остави талантите си,"това са отделните имена, които правят България смислена".

През 2012 г. 41-ото Народно събрание прие Закон за награждаване на лица за особени заслуги към българската държава и нацията. Държавните парични награди за особени заслуги са пожизнени, периодични и еднократни. Средствата, необходими за изплащането на пожизнени държавни парични награди за особени заслуги, се изплащат чрез бюджетите на съответните министерства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.