Българинът: С бира по потник пред панелката, а после - мрън, мрън!

Според психиатър, ние дори в исторически план все мрънкаме
10 окт 2015 09:11,
107
Българинът: С бира по потник пред панелката, а после - мрън, мрън!
Снимка: Булфото

Умението да се наслаждаваш на живота и да се интегрираш в него - това е психичното здраве, коментира в интервю за БТА проф. Георги Ончев, психиатър в Александровска болница по повод Световния ден на психичното здраве.

Според него истинската нормалност включва автономност, съгласие със себе си, адаптивност, усет за доволство от себе си и умение да се наслаждаваш на живота. Добра превенция е също така да се заобикаляш с автентични хора, препоръча професорът.

"Фройд казва, че да си здрав означава да имаш годност да обичаш и да работиш, т.е. да можеш да полагаш усилия, да не си мърморко, да не си намираш алиби за комплексите си и за това защо пиеш бира по потник пред панелката, вместо да работиш, и да можеш да инвестираш чувства в идеи, хора и каузи", изтъкна професорът.

По думите му българите сме доста черногледи и не виждаме хубавите неща или ги виждаме избирателно. Обръщаме внимание само на това, което е лошо, което не ни достига и за което завиждаме на комшиите.

"Това е донякъде депресивен когнитивен стил, стил на мислене, който изтъква лошото и не забелязва доброто. Неслучайно една от дълбоките книги за родния ни манталитет, на проф. Георги Фотев, е озаглавена "Българската меланхолия", отбелязва лекарят.

"Ние носим черти от дедите си и това е смисълът на културата - да се предават устойчивите неща, и същевременно да имаме развитие и да не сме застинали до потурите им. В менталността си носим следи от хилядолетна история. Носим ги и ги възпроизвеждаме. Ние носим меланхолното, избирателното черногледство, но и много позитивни неща. Точно това черногледство обаче ни пречи да ги забележим", изтъкна още той.

"Колко често ще чуете, че за последните 25 години средната продължителност на живота на българите се е увеличила; брутният вътрешен продукт на страната ни през този преход се е удвоил. Дори в исторически план ние мрънкаме. Обичаме да се вглеждаме в героичните моменти, когато сме печелили битки, а за другите моменти предпочитаме да мълчим, защото изпитваме срам. Всъщност тези дълги периоди, от които ние изпитваме срам, са били периоди, в които сме били една много достойна и най-процъфтяващата част на големи империи - Римска, Византийска, Източно-Румелийска, Османска", каза Ончев. 

"Неумението да видим добрите неща се изразява във вечното ни мърморене, което е причина за много от бедите ни и за това да се чувстваме като едни от най-нещастните хора на Земята, макар да сме на едно от първите места по собственост на имоти, например", коментира проф. Георги Ончев.

Той цитира данните от Национално представително епидемиологично проучване на честите психични разстройства, според което нивото на засегнатите в България от тревожност и депресия е абсолютно сравнимо с това в останалите европейски държави, дори е по-ниско.

По думите на проф. Ончев истинското емоционално здраве означава и развитие, а не застой - обратно на възгледа, че когато лодката не се клати, нещата се добре. Професорът коментира, че умните общности винаги са оценявали таланта и способностите на психично болните си членове.

"А неумните са като "Корабът на глупците" - знаменитата метафора, отразяваща първоначално "историята на лудостта" (по Фуко), но впоследствие все по-плътно като че ли се доближава до емблема за цивилизацията на "здравите", допълни професор Ончев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


107
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извадено от контекста на реалността, звучи достоверно
64
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На тоя психолог мога само да му се и-ра на дипломата. Защо не си гледате работата всички Вие, които непрекъснато насаждате мнението, че българина е мързелив и мрънкащ. За сведение в БГ отпуските са най-малки, най-малко се спазва кодекса на труда, с най-малките заплати сме. Производителността на труда зависи от работодателя, а не от работника. Не може да искаш производителност без да инвестираш в ново оборудване и не плащаш подобаващо.Като сте толкова ОК работодатели, защо е-ро раб. не идват тук?
63
5
 
2
 
! Отговори
Васо преди 8 години
"Неумението да видим добрите неща се изразява във вечното ни мърморене, което е причина за много от бедите ни и за това да се чувстваме като едни от най-нещастните хора на Земята, макар да сме на едно от първите места по собственост на имоти, например". Е тука е корена на нашето нещастие и мърморанство.
62
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една трета от заплатата му отива за тях и за това мрънка.
61
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"римляните"
60
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V BALGARIA PROFESORITE IMA SIVO VESHTESTVO, KOLKOTO EDNO PRASE V RAMSKATA MAHALA.
59
3
 
10
 
! Отговори
ivailo1403 преди 8 години
Тоя психиатър първо да излекува себе си, после да се занимава с другите.
58
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От българина нищо не става.
57
2
 
3
 
! Отговори
Що ,бе 84... преди 8 години
БКП --ли ще ти даде "голямата заплата"....??Като "при ТАТО" ли.....ха,ха,хаааааааааааа
56
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САМИ СМЕ СИ ВИНОВНИ ЗАЩОТО СТОИМ ПО КРЪЧМИТЕ И МРЪНКАМЕ, ВМЕСТО ДА СЕ ВДИГНЕМ И ДА СИ ПРОМЕНИМ ЖИВОТА, АМА ТОВА СМЕ НИЕ - БИТИ КУЧЕТА. ЯВНО НИ ХАРЕСВА ДА СМЕ С МАЛКИ ЗАПЛАТИ И ДА НИ РЪКОВОДЯТ МУТРИ.
55
3
 
15
 
! Отговори
а преди 8 години
Да се даде на психиатъра 500 лв месечно и да поживее една година. Да храни семейство и да плаща наема. После пак ще поговорим.
54
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората, човешкият материал правят държавата. Държавниците са извлечение от тези хора. Поради тази причина, харесва ли или не, живеем така. Ако искаме да живеем по-добре, трябва да станем по-добри. Елементарно.
53
2
 
1
 
! Отговори
ЗА 78.. преди 8 години
..БЕШЕ МАЛКА ,БЕ.....не беше "народна".........
52
2
 
2
 
! Отговори
ПУСНИ ГИ ДА ПАСАТ .. преди 8 години
МАЙНАТА МУ НА ТОЯ НАРОД----КОЙТО НЕ ОБИЧА И НЕ УВАЖАВА СЕБЕ СИ!ИЗОБЩО НЕ МИ ПУКА ЗА НЕГО , НИТО МИСЛЯ ДА ГО ЗАЩИТАВАМ!ЗАЩО ДА СИ СЪСИПВАМЕ БЪДЕЩЕТО ....за *** , НЕГОДНИЦИ И НЕКАДЪРНИЦИ!!?????АЗ , СЪМ СИ ПО -МИЛ ,БЕ...ХА,ХА,ХАААААААААА
51
2
 
8
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Стига мрънкахте всичките бе! Егати мрънкащата нация, под една статия няма нещо умно и позитивно да се каже, само мрънкачи бате!
50
5
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
А запита ли се психиатърът с кого пие биричка българинът - С приятели.Е, това е кът навсякъде по света, и това ли искат да ни вземат тук, то ни остана най-скъпото
49
5
 
16
 
! Отговори
На Буров чичата преди 8 години
Живота в България е хубав !!! За политическата мафия....
48
5
 
12
 
! Отговори
мрънкача преди 8 години
Диагноза - "психиатър" !
47
6
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
"проф. Георги Ончев, психиатър в Александровска болница" за ДОСТОЙНСТВО чувал ли е /учил евентуално или чел/?та ще ни кара да се адаптираме към този хаос и безобразие, наречено тук живот, че и да му се наслаждаваме
46
2
 
14
 
! Отговори
пУзитивен преди 8 години
Както казваше, бай Симу Мадридския крадец, докато ни грабеше: "Да гледаме по един позитивен начин на нещата!"