930 души чакат за трансплантация на бъбрек

Пациенти наградиха близки на донори и лекари
Обновена: 12 окт 2015 22:15 | 12 окт 2015 21:58, Веселина Йорданова
11
930 души чакат за трансплантация на бъбрек
Снимка: архив, БулФото

51 трансплантации са извършени у нас от началото на тази година. В листата на чакащите са вписани 930 пациенти, нуждаещи се от трансплантация на бъбрек, 25 - на сърце, 43 - на черен дроб, 12 - на бял дроб, по данни на Изпълнителната агенция за трансплантация.

Пациенти, преживели трансплантация на орган, наградиха с плакети за професионализъм лекари и с възпоменателни плакети близките на донорите, дарили органи. Инициативата е по повод Европейската седмица на донорството и са състоя в столичната болница "Св. Екатерина", предаде БТА.

Трансплантацията понякога е единственият шанс на някой да продължи да живее, всеки трупен донор може да спаси седем живота.

"Прекланям се пред близките на донорите, взели благородно решение да дарят органите му", каза директорът на болницата проф. Генчо Начев.

По думите му в Европа 56 хиляди болни чакат за трансплантация на орган или тъкан.

"Няма по-голямо благородство от това да дариш орган и да спасиш няколко живота", каза заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: трансплантациядонори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Народе?!!!!! преди 8 години
Четете внимателно коментар 5 - там е цялата истина!
6
0
 
4
 
! Отговори
ллл преди 8 години
До Анонимен1Отиват си, ама поради простотията по пътищата и високата скорост 90% от тези 1000 човека са направо размазани. Три часовникарски бригади не могат да ги съберат, не стават за донори.
5
1
 
0
 
! Отговори
vivian преди 8 години
До АнонименЗнам,че звучи ужасно, но чакащите трансплантации разчитат точно на това...повечко катастрофи,повече шанс за тях....
4
1
 
0
 
! Отговори
Вашият Волен преди 8 години
И сто черни дроба са ми малко. Аз съм част от тежката промишленост.
3
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бялата мафия е огладняла яко.Това с мозъчната смърт е доста разтегливо понятие понякога...Има умишлени случаи на пациенти вкарани в медикаментозна кома и не са мъртви.
2
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така или иначе всички умират в един момент..
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гарантирано от Герб! След като приключат с нуждаещите се от трансплантация, ще подпукат и здравите по програма, финансирана от ЕС! Основен лозунг - всеки българен с 4 бъбрека и 3 черни дроба, и 7 сърца.От глава няма нужда.Тя е само за украса и интервю.Консумацията ще се повиши, така ще се задвижи икономиката и безработицата ще изчезне веднъж завинаги.Дефицитът на работен матреал ще се преодолее с 5-6 вълни пришълци, по програма организирана от Кунева и Кресталина Г. България на три дерета!