Българинът престана да вярва на лекарите

Проф. Кожухарова: Последиците от ненаправени ваксини са реални
13 окт 2015 20:04, Анисия Иванова
76
Българинът престана да вярва на лекарите
Архив: Булфото

Отказът на родители да ваксинират децата си е относително нова тенденция в България, коментира в ефира на Bulgaria ON AIR проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемология.

"За разлика от минали години, когато на практика родителите не отказваха, напоследък има такава неприятна тенденция. За щастие тя е много по-слабо изразена в сравнение с редица западноевропейски страни и по света въобще", коментира експертът.

Още по темата

Кожухарова подчерта, че последиците от ненаправени ваксини са не потенциали, а реални. Според нея това е проблем с много тежки последици. Да не забравяме, че става въпрос за болести, опасни за живота, припомни тя.

Контрааргументи на родителските организации, които се обявяват против ваксинирането, са, че понякога има негативни последици върху здравето на детето, които могат да са за цял живот. Според експерта обаче има такива моменти, но това са много рядко срещани случаи. "Измерват се в процент на милион, на няколко милиона. Въобще няма ваксина, която да причинява някакви нежелани реакции", категорична е Кожухарова.

Според данни на Столичната здравна инспекция за 2013 г.  около 200 от 15 хиляди новородени са излезли от родилния дом с отказани ваксини.

Според експерта у нас ситуацията със задължителните ваксини е "доста по-демократична отколкото в САЩ, където ваксинирането на бебето е абсолютно задължително". При отказ то губи право на здравно осигуряване, както и възможност да учи в общинска детска градина или училище, допълни Кожухарова. Тя смята, че глобите също не са вариант, защото не е виждала глобен родител до момента.

"Глобите са символични, по-скоро трябва да убеждаваме родителите, че става въпрос за нещо много важно за техните деца", каза тя.

Проф. Кожухарова заяви още, че отказът от имунизация не е информирано решение. И даде пример със случаи на деца, за които се събират пари за трансплантация на черен дроб, който преди това не са били имунизирани срещу хепатит B. Другата ваксина, която ако не бъде поставена на детето, крие тежки последици и дори риск от смърт, е срещу туберкулоза, коментира още проф. Кожухарова.

Проблемът според нея е по-глобален и той се нарича криза на доверието. "Българският народ престана да вярва на лекарите. Не само за профилактика, но и когато става дума за лечение", обобщи Кожухарова.

По думите й процентът на хората, които се имунизират срещу сезонните вируси, е между 2 -3%, което е нищожно малко. Около 15% са младите момичета, които имат поставена друга препоръчителна ваксина - тази срещу човешки папилома вирус. Във Великобритания процентът на ваксинираните с нея е около 85%, сравни Кожухарова.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Измерват се в процент на милион, на няколко милиона. Въобще няма ваксина, която да причинява някакви нежелани реакции", категорична е Кожухарова."Българският народ престана да вярва на лекарите. Не само за профилактика,..." След казаното в първото изречение, още ли е чудно защо българския народ е престанал да вярва на лекари. Пък въпросната госпожа има още доста подобни изказвания.
48
0
 
3
 
! Отговори
Storm преди 8 години
До 61Ти даже не си погледнал за какво става въпрос, нали?Погледни и после говори, как лекарите знаят кое е най-добро за пациентите.Няма как да знаеш и какви са познанията ми по Медицина.А за отказването от лекарите, аз от 15 години не пия лекарства и ходя на лекар само за медицинско за работа.Ти да си здрав. За мен не се притеснявай :)
47
5
 
5
 
! Отговори
шайка неграмотни нен преди 8 години
До 42: Не е учтиво да начичаш различното мнение "шайка неграмотни ненормалници". 1. Вземи ти да се ограмотиш и поискай да се запознаеш с деца пострадали от ваксини и родителите им2. Поинтересувай се за съдържанието на ваксината2. Научи се да приемаш нещо по-различно от това, което гледаш по БТВ и четеш в 24 часа 3. Научи се да мислиш и сам да интерпретираш ситуациите-ще ти е от полза за много неща4. Не забравяй, че ваксини има от 60 години насам, а някак и преди това хората са "оцелявали"
46
1
 
2
 
! Отговори
от 67 преди 8 години
... прави, който не иска не. Тя не е задължителна. Ваксини пък срещу рак са нещо изцяло ново и съответно изключително рисковани все още и за това се предупреждава и пациента. Ако е съгласен да поеме риска, ок, в името на науката и надежда за живот. Не може всички ваксини да ги слагате под общ знаменател. Както казах тетанус е необходимо. Иначе масово нямаше да доживеете и до 15 години без тетанус. Помислете следващият път като се порежете или детето ви игра в пръста, ви се набучи съчка в пръста!
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама вижте какво, има ваксини и ваксини. Не всичко е чено и бяло за малките ви мозъчета. Освновните ваксини срещу тетанус, дифтерия, коклюш и хепатит Б са абсолютно задължителни и са ваксини съществуващи от 100 години!!! Сезонните вирусни ваксини са САМО за омекотяване на симптомите на грипа и за по-лекото му прекарване. Нормално е след ваксинация да се вдига температура!!! Това е впръскване на деактивиран вирус, чуждо тяло, в тялото на човек. Имунната система просто реагира! Който иска ...
44
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То българинът вярва на хомеопати и на дъновисти и на шуслеровите соли, но не и на лекари с медицинско образование. Дори си плаща като поп много по-големи суми отлколкото месечната такса към здравната каса. Шаманска държа сме си и това е, след като Баба Ванга е толквоа боготворена. Вместо да излезне българинът с гражданско становище и предложение за реформа на здравеопазването, той стои и гледа Биг Брадър и си чеше езика за политиката на Русия и САЩ.
43
1
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Видях по надолу един коментар за разяснителни здравни кампанни, и съм с две ръце за. 90% от медицината е превенция на заболяване, защото дори и в сегашно време лечението на по редките заболявание е малко на късмет. Също за здравната система е много по-евтино да поддържа добро здраве и хигиена отколкото да лекува голям брой болни. А доверието не само към лекарите е оскъдно, в България добри специалисти почти не останаха и тези които останаха са претрупани и овълчали. Но кой каквотото си направи..
42
1
 
1
 
! Отговори
Storm преди 8 години
За вярата в лекарите... => The 10 Most Insane Medical Practices in History в гугъл ->
41
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Мдамоля те следващия път, когато се разболееш от вирусно или бактериално заболяване стой си в къщи и не излизай, не искам да рискувам някой, който си провежда самолечение без да има квалификация за това да пръска зарази навсякъде. така плъзват епидемиите!
40
4
 
1
 
! Отговори
... преди 8 години
Ваксините са хубаво нещо! Друг е въпроса, че в наше време да вярваш на някой си е лукс! А и даже и да повярваш в даден момент, то при първия срещнат, че даже било то и непознат, които ти каже абе чух, че от тая ваксина се хващало рак и познай дали ше се ваксинираш ти пък още по-малко и детето си!
39
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 35ти имаш ли медицинско образование ? Вероятно не. Ако имаше щеше да знаеш, че ползата и смисълът от ваксините се състои в нещо наречно колективен имунитет - когато повече хора са ваксинирани срещу даден агент обратно пропорционалнон намаляват шансовете за зараза в обществото като цяло. Затова днес няма детски паралич, вариола и други смъртоносни болести. А виждал ли си дете болно от детски паралич или от коклюш? Поразгледай.
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 43: Ами защото никой не ни е питал, когато сме били ваксинирани. Ама така е при комунизма - пълна мъгла и изолация.
37
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Световната конспирация срещу здравето на атанас гълъбов...
36
0
 
11
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Когато отидох при друг лекар, и ми намери същите лекарства като френските но носещи български имена. Човека ми каза че ги има абсолютно всички лекарства, няма такова което да го няма тук. Друг е въпроса че на някой лекар не му се занимава да ги търси. Значи първия не е специалист а некадърник според мен и мързеливец... а ходи вярвай. А този който ми намери лекарствата ми е приятел и съвсем друга специалност, не е кардиолог. А ходи при специалисти и чакай да ти помог
35
2
 
14
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Лекари няма, как да вярваш? Или ако има са некадърници... Лекувах се във Франция, там имах такова внимание от страна на лекари и персонал в болница, че се чувствах като принц. Когато се прибрах и отидох при специалист, той ме гледа като изтребител. Давам дискове с информация за болестта ми, той дори не можа да ги отвори и да види информацията. Обяснявам за какво става въпрос, изписва ми хапчета които ми вдигат кръвното още повече. После каза че нямало такива лекарства като във Франция. Трагедия.
34
5
 
11
 
! Отговори
реформа преди 8 години
Всичко каквото е прескочило у нас от Сащ не струва и е пълен бълвоч.Така е и с прословутата "реформа" в зравеопазването.Търговия до дупка!
33
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз дълбоко вярвам на ваксините и смятам, че ползите са в пъти по-големи, отколкото вредите, които някои родители смятат, че имаЗащото тези родители , които са ваксинирани новремито, сега безотговорно експириментират с децата си
32
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво значи да вярваш във ваксините или лекарите? Тук не става дума за вяра, а за наука. Щом някой смята, че е по навътре в медицината от лекарите и учените, да не се ваксинира и да си последствията. Лошото тук е че заради шайка неграмотни ненормалници, може да избухнат епидемии. Няма да е лошо подобни индивиди да бъдат въдворяване в резервати, далеч от цивилизацията.
31
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Москов трябва да отпусне сридства за разяснителни кампании за ваксинирането, а не да се прави на агент 007То нека хората не се ваксинират и по тази причина да се разболават, пък после ще се питаме защо ли не стигат парите за здраве
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Приватизирайте ги тия болници вечеВсички видаха какъв е проблемътТо е като с предприятиата. Фалираха ги умишленоСега се влагат много средства за "черин пиар" срещу лекарите, особено преди избори и преди закриване на някоя болницаПосли същиа мидицински персонъл е "много добър" .,когато заработи за частната болница/без почивка/ за няколкъ лева повечеВаксините са друго нещоТам са най-големите ползи и най-редките усложнения, а се обсъждат най-много от неспециалисти