По-скъпи ли са дървата за огрев този сезон?

Търговци ги изнасят към Гърция заради атрактивни изкупни цени
13 окт 2015 20:58, Анисия Иванова
12
По-скъпи ли са дървата за огрев този сезон?

По-скъпи дърва за огрев плащаме този сезон. Причината според бранша е големият износ за Гърция. От Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) отрекоха да има недостиг за българския пазар и повишение на цената.

Между 5 и 15 лева на кубик по-скъпо струва дървеното гориво този сезон спрямо миналия. Кубик нарязани дърва от склад излизат между 75 и 90 лева в зависимост от вида дървесина. От Агенцията по горите твърдят, че няма промяна при цената, на която те продават дървесината от временните горски складове и в която не влиза превоз и нарязване.

Според Виржиния Хубчева от ИАГ няма промяна в цените на дървата за отопление от предишни години.

"Те варират между 30 и 31 лева за широколистните и между 20 и 25лв. за иглолистните дърва, но това са цени на временен горски склад", уточнява тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Сериозна причина за голямата разлика според бранша са по-атрактивните изкупни цени, които предлага гръцкият пазар. Затова търговците масово изнасят дърва за огрев към южната ни съседка.

"Тази година е много малко търсенето поради причината, че гърците изкупуват всички дърва от пазара", обяснява  Спас Василев, който работи в склад за дърва в София.

По думите на Хубчева дори и да има интерес от гръцки фирми да закупуват българска дървесина – това не би се отразило толкова много на пазара на дървата в България, защото статистиката показва, че износът общо взето варира между 2 и 15% от количество дървесина, която се добива в страната "и това няма да окаже кой знае какво влияние".

Предвидените тази година дърва за горене от българските гори са около 5 милиона пространствени кубични метра, като 4 милиона са от държавните гори. Според справка от Агенция "Митници" износът на дърва за огрев за изминалите 6 месеца е почти 8 милиона килограма, на стойност малко над 1 милион и хиляда лева. Това обаче са данни само за трети страни, сред които главно Турция, тъй като пазарът към страни от ЕС е вътрешен и за него няма точна статистика.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
... преди 8 години
Отн.: Ако живееш в съществуваща с изградена система за отопление...г-жа Менда Стоянова следва да начисли на строителите данък еко-разруха 200%, а на ползващите да бъде нарязана системата на скраб.и им бъде даден някакъв срок, в който да си сложат някаква по-екологична енергетика на 'новата къща'.Хората не са виновни.Никога не е имало такова бастисване на гори преди да дойде царят-лесничей и да посече 'горите на дядо си'.То дядо му е отглеждал и соколи, но тези соколи днес няма къде да кацнат
9
1
 
3
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
И аз си поръчах дърва и чакам вече месец... а дръвцата си заминават за Гърция, ние тук ще мрем от студ май....
8
1
 
1
 
! Отговори
gtf преди 8 години
До Анонимен 3това може и да е вярно, но за апартамент или нова къща. Ако живееш в съществуваща с изградена система за отопление, инвестицията в газ или климатици не можеш да си я избиеш 10 години. За съжаление същото е и със соларните панели, на запад държавата поема 1/2-та от цената, докато тук ти съдират 10 кожи, което те прави вечен абонат на монополистите.
7
1
 
1
 
! Отговори
маче преди 8 години
Никой не казва истината а тя е , че Свилоза Свищов задължи ГС да и дават по-голяма част от твърдата дървесина........... Защо професора-математик излизаше по ТВ с представителите на Свилоза?..... това трябваше да стане.....и стана- хората останаха без дърва и цените скачат....
6
1
 
1
 
! Отговори
знайко преди 8 години
Ако Искра Фидосова е смъкнала некое килце дървесината веднага се покачва,за да може да си върне формата.Това е за северозапада,за другите места не знам?!?
5
2
 
6
 
! Отговори
De sopa преди 8 години
Bg darjavna gorska mafia?!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНе се кахъри те и тока ще го дигнат щото много производители - малко потребители!
3
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най евтино е с хубав климатикНай комфортно и от тази година по евтино е с природен газДървата вече не са опция ....може би само за открита камина и келешлък....но цапаницата е голяма и после трябва за се боядисва
2
2
 
11
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
преди 15 години мой познат си ги купи директно от гората с негов транспорт на 10лв , а в същото време на мен ми струваха 22лв , та си давам сметка ,че надценката процентно не се е променила (10х3=30лв и 22х3=66лв) , само цената се е утроила ....Друг е въпросът ,че не е нормално в градове като София и Варна да продължават да се виждат купища дърва и хората да бутат пластмасовите бутилки в печката .
1
1
 
8
 
! Отговори
Жанго Зе от Ветрен преди 8 години
На мен ми ги дават, щот съм спициялно слап. Веднага ги продават жината и щерята и той , парите опуквам за ден, а после бера други.