Синдикатът в МВР с урок по български на Горанов

Каква е разликата между "привилегия" и "компенсация"?
24
Синдикатът в МВР с урок по български на Горанов
Снимка: Булфото, архив

Очаквано синдикатът на МВР се опълчи срещу идеята на финансовия министър Владислав Горанов чиновниците зад бюро в системата да са в трета категория труд, а полицаите на улицата да останат в първа.

Профсъюзът се ядоса и на отказа на министъра на отпусне 21 милиона лева нужни на вътрешния министър Румяна Бъчварова за заплати, докато не се реформира системата.

Още по темата

Според Синдикалната федерация на служителите в МВР това е не само тенденциозната политика, уронваща и малкото останало доверие в МВР, но и нарушаване на законите.

"Министър Горанов с отказа си да предостави средства, дължими от МВР на служители, които са напуснали системата, постави себе си над гражданите и законите на Република България. Това показва, че България може да е правова държава де юре, но де факто законите нямат никакво значение и държавата в лицето на един министър може да решава дали да ги спазва или не", коментират от синдиката.

Според полицаите явно Горанов, подобно на своя предшественик Симеон Дянков, показва, че не прави разлика
между привилегии и социални компенсации.

"Преди три години, ние си позволихме да повишим информираността на министър Дянков и за нас е обидно, че се налага да го правим и с неговия наследник. СФСМВР не смята, че може да образова министър Горанов, но като социалноотговорна организация се чувства длъжнa да спре политическото говорене и провокации и да разясни разликата между "привилегия" и "компенсация"  пред обществеността", пише в позицията, в която е отбелязано още, че "привилегията е право или предимство, преимущество, което поставя някого в по-благоприятно положение в сравнение с друг".

"За да разясним е важно да дадем пример за това: привилегия е да заемеш конкурсна длъжност, без да се явяваш на конкурс или пък да бъдеш охраняван от НСО, а гражданите да нямат това право. Компенсацията е награда или обезщетение за нещо изгубено. Нещо изгубено като правото на втора работа и допълнителни доходи за служители, забраната за стачка и тяхното задължение да са непрекъснато на разположение", разяснява още синдикатът.

Според организацията това, което Горанов внушава като привилегии на държавните служители в МВР, в действителност е единствено компенсация за ограничаването на някои техни човешки и граждански права.

Полицейският синдикат се оказа и изненадан от готвените в МВР оптимизации, които по никакъв начин не са консултирани със социалните партньори и гражданските организации.

"Оптимизирането "на тъмно", изплащането на обезщетения "под условие", определяне на работата на едни служители като по-важна от тази на други има един единствен резултат - демотивиране на работещите във ведомството и почти липсващ авторитет на институцията", предупреждават полицаите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
полис. преди 8 години
До АнонименБраво г-н експерт-криминалист, може и на 2,3 обесвания и изнасилвания или пък ще се видите на някой оглед като ограбят жилището или колата му - все интересни дейности с които те награждават със заплата на среднист и 3 та категория - пък и той труп не може да те набие нито в делник, нито през уикенда.
16
2
 
4
 
! Отговори
Кр. Иванов преди 8 години
Да закрием МВР! Нищо не работят, а вземат заплати. Само, че казано е: "Който не храни своя армия, храни чужда." Справка- охрана на въздушното пространство. Молим се на други. Не хранете "лошата" полиция, закривайте я. Справка -Частната охрана на мача на юношите Левски - ЦСКА. Май това искате. Може да не е най-добрата полиция, но с такива политици - толкова.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голямо безумие е , че хора по ЗДСл, без проучване ще имат достъп до активните оперативни дела, до работните дела на негласния апарат,до хората под прикритие и МПД на МВР. Не е далеч деня, когато с имоти на МВР ще постъпят, както с тези на МО. Армия нямаме, авиация - също, сега е ред на вътрешното м-во.
14
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На който му е тежка службата - да си намери по-лека! Компенсация, уважаеми фуражконосещи ***,е това че не плащате осигуровки. Компенсация са и 45те дена отпуска - платена. Като работите - каква работа вършите? Да са спряли кражбите? Да е намаляла употребата на дрога? Да са намалели наглите шофьори? - напротив - увеличават се...
13
3
 
11
 
! Отговори
тт преди 8 години
Горанов ...шебек си...ти си поредното градско чедо , което няма връзка със земята...аз работя в системата на мвр и действително има неща които не са както трябва и трябва да се променят..вместо обаче да се вникне в нещата и да се видят очевидните неща които не искам тук да споделям се правят промени които наистина са вредни...това не са реформи а опит да се разруши мвр.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако това стане до 1-2 месеца, трябва или м-р Горьо или г-жа м-рката да си правят отчетите сами и да си администрират системите и техниката!
11
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо един чиновник,макар и на служба в МВР, трябва да е 1-ва категория? Или има опасност да се наранят от химикалките или изкълчат пръстите от работа с компютъра? Разбира се ,че синдикатите ще ги защитават,защото всички,които са на ръководни длъжности в синдиката,са чиновници и защитават сами себе си!
10
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм да им вдигнат тройно заплатите! Ама - и да си ги заслужат! Не някакви търбуси които не могат да минат и 5 метра бегом да се чудят как да ми изврънкат 5 лева. И като видят мутра да отпрашат с двеста в обратна посока - вместо да го арестуват.
9
6
 
15
 
! Отговори
спешна помощ преди 8 години
А ние , какво да кажем ? Вие сте 1категория , а ние 3та , това справедливо ли е ?Всички отговаряме на телефон 112 .......... но, категорията различна !?Прав е Горанов , който работи на бюро , трябва да бъде 3та категория !!!Ние , ходим на катастрофи и други инциденти , а за нас няма привилегии!!!???
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 8Не са 27 000 бе пич. Униформените са около 16-17 000.
7
7
 
6
 
! Отговори
edin преди 8 години
4,ти в моргата ли работиш?Смешни са ти доводите
6
12
 
13
 
! Отговори
edin преди 8 години
Компенсации се дават на работещи хора!!!!!!А Вие сте *** на престьпниците!!!!!Свестните при вас ги мислят за луди!!!!!
5
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЯсноЗа стартова заплата от 750 лева ти какво очакваш, дипломирани юристи ли? Разберете едно, колкото повече плащаш, такова по-голямо качество получаваш. МВР е огромна структура, полицаите са 27 000 от целия състав стига с тези простотии, че имаме най-много полицаи и същите масово напускат, но това ще го усетите съвсем скоро.
4
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До чичо от селоПроблема е че няма и да има полицай на село и да ви пазят от джигитите докато един полицай взима заплата колкото продавачка в МОЛА!!! и ако се запознаеш със колко простотии са натоварени полицаите независимо дали са на улицата или не и в какви условия на труд работят и как сами си купуват и обувките и атрибутите и дори минималните хигиенни условия нямат( това тоалетна хартия, ***... та дори и здрави кранчета да се измие човек) тогава ще преосмислиш гледната си точка.
3
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Горанофф, горанофф, требе некой ден да те взема с мен на аутопсия, да режеш ти ноктите на трупа, ти да му взимаш обтривки, отпечатъци чупейки пръстите и да снимаш целия процес и след това ще те питам за превилегии, компенсации и незнам си още.....
2
23
 
18
 
! Отговори
чичо от село преди 8 години
я стига сме им плащали на ченгетата дето и без друго нищо не правят, няма ги никакви да ни пазят по селата от кражби и мародерствар няма ги по улиците да спрат джигитите да ни убиват, стига с тия соц.привилегии по 20 заплати и т.н.Който иска много пари да дойде тук на село да гледа ***,овце,да сее и копае и да види как се изкарват парите...
1
17
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брей, то голям зор!Бай Иван в мината има право да стачкува, за това няма компенсация за него!