Задължителните ваксини да са право на избор

Индивидуален подход към всяко дете искат бъдещи родители
13 окт 2015 10:47, Анисия Иванова
98
Задължителните ваксини да са право на избор
Снимка: Bulgaria ON AIR

Ще ви разкажем историята на Зорница, която е бременна в осмия месец. Тя се притеснява от предстоящите имунизации на бебето си. Според нея всеки родител сам трябва да определя кое е най-добре за детето му.

Зорница посещава курсове за бъдещи родители и оттам научава какви ваксини трябва да се направят на бебето й. Най-изненадана е от първата имунизация, която се прави 24 часа след раждането.

"Това е един чисто нов човек, ние не знаем абсолютно нищо за него, а той със сигурност вече има свои особености - генетични, маркери. Как е възможно на общо основание на всички новородени деца да се бие една и съща ваксина в един и същи момент", пита бъдещата майка от ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя е категорична, че задължението да ваксинира детето си й отнема част от родителската роля. Според нея страничните ефекти от превантивните медикаменти трябва да бъдат публично оповестени. Така родителите ще бъдат максимално подготвени за всяка имунизация и ще бъдат по-спокойни за децата си.

"Искам да бъде информирана. Това е най-основното нещо, което ми се иска е, да се знае кой носи отговорността и ако аз нося отговорността, аз да бъда информирана и да ми бъде предоставена информация – ползата от даден продукт, защото това са продукти и са възможни странични ефекти от този продукт, и аз да мога да преценя съвсем съзнателно и информирано какво ще направя за своето дете", е позицията на Зорница.

Най-честите странични ефекти след имунизация са алергии, пневмонии и висока температура, коментират запознати. От пациентската организация "Заедно с теб" настояват да се обръща повече внимание на всяко дете преди да му се постави ваксина и от това да не зависи посещението му в детска градина или ясла.

Според адвокат Екатерина Станчева "на българския гражданин му е отнето едно изконно право, което е фундамент в световен мащаб – информирано съгласие".

"Няма как при една медицинска интервенция преди да бъде извършена един човек да не е наясно не само с ползи, но и със странични възможни реакции", обяснява Станчева.

Въпреки че е задължително, все повече родители не имунизират децата си, защото се притесняват от последствията. От организацията предлагат да се създаде фонд за обезщетение на деца, пострадали от ваксини. Подобни фондове има в 13 европейски държави, а в почти цяла Европа имунизацията не е задължителна.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
2
 
! Отговори
Разбирачка преди 8 години
Ех, много истерични привърженици на ваксините тук... повечето от каментарите ЗА ваксините са на лекари или вносители на ваксини, които се облагоденстват финансово от продажбата и използването им. Точно най-интелигентните хора в обществото са против ваксините, защото си имат много добра представа какво се съдържа в тях... (живак, алуминий, формалдехид и т.н....все прекрасни и здравословни съставки, които се внасят директно по кръвен път в организма).
65
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
8 часа по късно простия народ си остава ***. Задължителните ваксини са нещо хубаво и всеки който е против това значи или е просто бавно развиващ се или иска епидемия от болести които не пожелавам на никого. Всичко друго е простотия която трябва да се изкорени....
64
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това заглавие е противозаконно
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да не сте пипнали бежанцитеИ на тях не им поставайте ваксиниИ ние няма да си поставамеКато избухнат 1-2 епидимии и "ще се отвори място" за пониче хороПримери в Средновековната история колкото щеш
62
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е, че хората завършват гимназия без да имат понятие от инфекцизни болести, от тропичиски болестиКакво да кажа до оригиналните им разбирания за човешката анатомия
61
3
 
4
 
! Отговори
До 86 преди 8 години
До АнонименНещо си в грешка, мой човек. Хората вземат дипломи за ВИСШЕ образование и пак не искат да си ваксинират децата. И айде кажи си го, че правиш реклама на HPV ваксината в прав текст. Тази арогантност и предубеденост, че сте по-велики от Господ, с вашите ваксини е донякъде причина за ниското доверие към тях.
60
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много *** народЯвно образованието е на много ниско ниво щом хората вземат дипломи за средно образование, правят деца( не се иска образование) и не зная как да ги предпазят Явно в училище трябва да учат и за едрата шарка и за туберкулозата и за нобеловите награди за медицина( за откриване на ваксини)Не става само с чатене по Фейса
59
3
 
6
 
! Отговори
БЦЖ и не само БЦЖ преди 8 години
Всеки лекар, трябва да се подписва, че е лично отговорен, при евентуална смърт или осакатяващи последствия за детето, което ваксинира, в името на бъдещите предполагаеми ползи. Насилствените медицински интервенции в 21 век са варварщина, която компрометира цялата идея за медицината като нещо хуманно и в полза на пациента. Това е страшна Доктрина, която не си поставя никакъв таван за броя на новите ваксини, които влизат в календара. Рано или късно тези действия ще бъдат обявени за престъпни.
58
4
 
4
 
! Отговори
БЦЖ ваксина преди 8 години
Поставянето на ваксина до 24 ч. след раждане е варварщина на Колективисткия принцип за общото благо. Ваксинаторите са лицемери, които твърдят, че всяко дете се изследва за непоносимост към ваксините, но как да стане това, когато децата се ваксинират като бройлери. Напишете в Гугъл: "Chinese Baby Atrophies and Dies After Receiving BCG Vaccine". Не е за хора със слаби сърца. Може да е едно на милион или 5 милиона, но си е убийство по волята на държавата.Мантрата обаче е:"Зачервяване и температура"
57
3
 
4
 
! Отговори
До 73 преди 8 години
Никой не те е обиждал, драги ми умнико!Именно, че тетануса се предизвиква от бактерия не може да съществува и ваксина срещу тетанус. Ваксините са само срещу вируси. Ваксини срещу бактерии не могат да се изработят. Затова и при дълбоко порязване се прилага СЕРУМ, който е противоотрова. Той е ефективен. При ухапване от змия също се прилага серум. Но ваксина срещу ухапване от змия няма. Въпросът е за какво служи ваксината против тетанус ?
56
1
 
0
 
! Отговори
теория на еволюцията преди 8 години
До Аз 48Тя тая теория важи и за ваксинираните, затова да ти се връща !
55
1
 
2
 
! Отговори
биолог преди 8 години
До Анонимен 17Какъв стаден имунитет, бе, краварю ? Казва се колективен имунитет. Я върви си паси кравите и не давай много акъл !
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм биолог и не бих ваксинирала децата си. Поне не по начина и с ваксините които използваме в България.
53
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 71-2Аз явно не съм те разбрал и сега не те но мутацията при хората наистина отнема поколения както ти каза при дублирането на ДНК. Обаче имунната система се изгражда със всяка една изкарана болест. Факт е че не всички болести може да пребори. Може би също така си прав (аз не съм сигурен) че в африка може би се предава имунитет към малария или тяхните там болести но факт е че за имунназация ти трябва да си имал вируса в кръвта ти. Това става след като тялото се пребори с болеста.
52
3
 
0
 
! Отговори
До 71-2 преди 8 години
и може и да е след години, но крайният резултат е предизвестен, ако европеец отишъл в Африка не вземе превантивни мерки или не се лекува. Обаче, с местните нещата стоят малко по-иначе. Не, че маларията не ги мори и тях, но мнозина оцеляват. Редно е да извадя и някаква статистика от публикации в подкрепа, но ще ми отнеме време. Аз твърдя, че времето и размера на мутациите в нашата много по-сложна от кой да е вирус имунна система става доста по-бавно. Затова и написах поколения, което е некоректно
51
2
 
0
 
! Отговори
до 71 преди 8 години
Да приемем, че поради ред причини не съм се изразил правилно. Факт е, че мутациите биват наследени/зародишни, добити по време на живота, на клетъчно делене при дублиране на ДНК-то, както и в резултат от въздействието на факторите на околната среда (радиация, УВ и т.н.). Човек се преборва с грипа за около 7 дни, с други думи за 168 часа организмът ни успява да се справи с вируса и неговите Н-бр. възпроизвеждания и мутации. От друга страна, имунната с-*** на европееца е безпомощна пред маларията,
50
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 65Ти сериозно ли ги говориш? Отговор на имуната система един може да умре друг не... Тетанус драги/а ми приятел/ко се предава от порязване на замърсена повърхност и е гъбича инфекция която смъртните случаи са 99.99% така че надали някой го изкарва като грип.До 67Ти деца не трябва да имаш. Лудост шизофрения. Аре моля ти се. По добре да умреш от тетануст нали. *** народ бе излезнахме да не ти се налага да живееш тука повече.
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 69Грипната ваксина не е задължителна тук говорим за задължитените. А имунната система не и отнема поколения да мутира както и на вируса часове...
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 53Не съм аз имам позната която не го ваксинира. Интересното на тетанус е че се предава от порязване. Шанса за оцеляване е минимален. Може да ми питаш и дали сега не си ваксинира децата. Просто никога на никого не пожелавам да изпитва това което тя е изпитала.
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се карайте, сбийте се! Като Волен пред клекшоп.Лошото в идеята с ваксините е тяхната комерсиализация и всички последици от това. Факт е, че има заболявания, чието преболедуване без ваксина е рисково и страшно - полиомиелит, дифтерит, коклюш..., както и спорното ваксиниране за предстоящия грип. И не заради зимата, а поради риска за отключване на лупус.Затова има задължителни и други ваксини. Ще кажете вирусите мутират - да и то за часове, за разлика от поколенията нужни за имунната с-***.