Парите от данък "чипс" – за физкултурни салони

Най-евтините пържени картофи ще са поне 3 лв. за порция
21 окт 2015 09:54,
50
Парите от данък "чипс" – за физкултурни салони
Снимка: Reuters, архив

С парите, събрани от данък "чипс", ще бъдат изградени физкултурни салони и спортни площадки, съобщи спортният министър Красен Кралев. С част от средствата ще бъдат финансирани програми, свързани с двигателната активност и превенцията на употреба на наркотици.

В 700 училища въобще няма салони, а в други 433 са приспособени помещения, които не отговарят на стандартите, коментира Кралев пред "Монитор".

Още по темата

150 млн. лева се очаква да влязат в хазната до 4-5 години, след като храните, съдържащи вредни съставки, бъдат обложени с данък, изчисли пък здравният министър Петър Москов.

От 3 до 78%цента ще варира налогът при различните храни в зависимост от вредните съставки в тях. Например най-нисък ще е той при шоколада, шоколадовите вафли и бонбони – 4 на сто. Заради палмовото масло и Е-та данъкът върху сладоледа ще е 7 на сто, а най-висок ще е за имитациите на сирене, кашкавал и мляко – 78%.

Производителите на сандвичи и пържени картофи с маргарин, палмово масло или други хидрогенирани мазнини ще бъдат облагани със 17 на сто. Това означава, че минимум 3 лева ще е най-евтината порция картофки (300 г) без сирене, но приготвени с изкуствени мазнотии. За вредната мазнина клиентът ще плаща 1,12 лева върху досегашната цена. Ако обаче картофките се пържат в олио, няма да има увеличение в цената, подчерта министър Москов.

Санитарните инспектори от районните здравни инспекции ще проверяват за чистотата на храните от вредни продукти. Те ще имат право да надничат дори във фритюрниците на ресторантите.

Статистиката сочи, че България е на второ място в Европа след Холандия по употребата на енергийни напитки от деца. 9% от момчетата между 14 и 18 години пият повече от една дневно, показва международно проучване. Същевременно всеки втори нашенец изпива всеки ден поне половин литър безалкохолно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колкото парите от синя зона отидоха за строеж на паркинги
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поредните дрънканици колкото парите от цигари и алкохол отидоха за здравеопазване
33
0
 
1
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
Браво министър Москов ти добре работиш за РБ!
32
0
 
7
 
! Отговори
до аз преди 8 години
Същите тези диетолози до преди година, две ни казваха колко вредно е маслото в сравнение с маргарина и палмовото масло, а сега ни казват точно обратното. И не само за него, а и за куп други храни. Аз все още не знам кафето дали е вредно или не, прясното мляко също. Не вярвам на никого вече. Храня се както ми харесва и без това все някога ще се мре. :)
31
4
 
4
 
! Отговори
аз преди 8 години
Голяма част от българите няма елементарна култура на здравословно хранене. "Да, ама прапрадедо ми пушеше, пиеше, ядеше пържено и доживя до сто" . да ама сега реалностите са по-различни от преди. има толкова ценна информация от български диетолози, може да прочетете как да се храните евтино , влусно и здравословно.
30
0
 
0
 
! Отговори
преди 8 години
А ако се предлагат и цигари Прасчо, то даже може и да им върнат част от акциза
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...Производителите на сандвичи и пържени картофи с маргарин, палмово масло или други хидрогенирани мазнини ще бъдат облагани със 17 на сто. Това означава, че минимум 3 лева ще е най-евтината порция картофки (300 г) без сирене, но приготвени с изкуствени мазнотии. За вредната мазнина клиентът ще плаща 1,12 лева върху досегашната цена. Ако обаче картофките се пържат в олио, няма да има увеличение в цената..."И ще настане едно пържене само в олио! Гарантирано и сертифициран от арменския поп.
28
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо не сложи 300% данък на Макдоналдс и КФС? Защото не смее. Китайците са го казали: "Здравето на човека е на дъното на чинията му."
27
0
 
7
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Проблемът на българинът е, че е глупав. Вредните храни и напитки въобще не са евтини.Да не би 2литра кола за 2лв да е евтино? Да не би един сандвич в МакДоналдс за 3лв да е евтин?Не, просто сме си глупави и за нас е гордост и престиж да си купуваме скъпото, просто за се покажем.Иначе този данък е пълна пародия, чиято единствена цел е да се пълни хазната.Отделно, че за да спортуват децата ни не са необходими стотици зали и съоръжения. Най-полезният спорт е този навън и този сред природата.
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поредната *** идея на д-р Менгеле. По неговата логика трябва да се обожат сданък всички храни. В сирене, кашкавал, мляко реално мляко няма. В саламте няма месо. Не коментирам, че киселото мляко отдавна вече не е киело мляко, а нещо с желатин и нишесте.А това, което консумираме зависи единствено от нас самите. Който е свикнал да се храни с готвена храна, ще си се храни. Който е свикнал от малък да го тъпчат с полуфабрикати, така и ще си кара. Храненето е личен избор.
25
0
 
24
 
! Отговори
ДОКОГА ? преди 8 години
А В ГЕРМАНИЯ ,ЗАЩО ЦЕНИТЕ НА ХРАНИТЕ СА С 30 % ПО ЕВТИНИ ОТ БЪЛГАРИЯ , СЪС СИГУРНОСТ ДОСТА ПО КАЧЕСТВЕНИ , А И ЗАПЛАТИТЕ СА ИМ МЕЖДУ 10 И 20 ПЪТИ ПО ГОЛЕМИ ОТ НАШИТЕ И ТАМ НЯМА ПОДОБНИ ''ПОЛЕЗНИ'' ДАНЪЦИ ?ДОКОГА ЩЕ ТЪРПИШ , РОБСКО ПЛЕМЕ !?
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо министрите и държавната администрация не започнат да работят на минимална работна заплата ? От спестените пари ще се построят магистрали !
23
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде трола мина на ГЛАВНИ БУКВИ, ЧЕ ДА СИ ПОМИСЛЯТ ХОРАТА, ЧЕ Е ДРУГ. :D
22
3
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Ами именно, за това се ползва масово вредната палма в заведенията. Идеята е да и увеличат цената, за да се премине на олио. И олиото няма как да не се сменя, защото горчи като изгори и ще изгубят клиентите. Чипсаджийте са друг филм. Там използват половината менделеева таблица за да запазят качеството на чипса с месеци. Иначе министъра е на прав път. Българина масово умира млад от сърдечни проблеми. От къде мислите идват? Иначе за доходите съм съгласен.
21
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И КОГАТО НАРОДА ИМА ПАРИ, ТО НЯМА ДА ИМА И ТОЛКОВА МНОГО КОФТИ ХРАНА ! ДА СЕ ЗАМИСЛИ ЗАЩО СЕ ПРОИЗВЕЖДАТ ЗАМЕСТИТЕЛИТЕ..... АМИ ЗАЩОТО ХОРАТА НЯМАТ ПАРИ ЗА ДА СИ КУПЯТ ИСТИНСКО !НО МОСКОВ ОТ ДЕ ДА ЗНАЕ, ТОЙ СИ ПИЕ ЧЕРНОТО ДЖОНИ И СИ ЯДЕ ОМАРИТЕ...
20
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРОБЛЕМЪТ НЕ СА ХРАНИТЕ, А ДОХОДИТЕ НА НАРОДА ! АКО НАРОДА Е ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН, ТО ТОЙ НА ДАЛИ ЩЕ СИ КУПУВА *** ДА ЯДЕ !НО КОГАТО Е ПОСТАВЕН ОТ ТАКИВА КАТО МОСКОВ ДА РОВИ ПО КОФИТЕ И ДА СИ БРОИ СТОТИНКИТЕ БАБАТА ДАЛИ ЩЕ И СТИГНАТ ЗА "СИРЕНЕ" ОТ 2,50ЛВ КИЛОТО !
19
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО КЕ ПАДНЕ !
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Палмовата мазнина не е по-скъпа от олиото.Нещо сте в голяма греша. Отивате в първият хранителен магазин и го установявате.А чипасджиите пържат само в олио щото е по-евтино и не сменят мазнината, а само доливат.
17
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Един *** изкара 2 лв. само за 5 мин. в коментарите. Как щели да ги контролират? Ми много просто бе, червени. Вдига се данъка на суровината, а не директно на крайния продукт. Когато изкуствената суровина стане по-скъпа, производителя ще мине на естествената, защото като пържи картофите в по-скъпата палма, порцията ще се калкулира с 1.20 отгоре. Елементарна математика, ама не е червените предизборни ***!
16
0
 
5
 
! Отговори
Бръм преди 8 години
"Ако обаче картофките се пържат в олио, няма да има увеличение в цената, подчерта министър Москов."Ясно всеки картоф ще е пържен в двойно рефинирано олио.... на етикета де :) вие да не си помислихте нещо друго :))))))