Фирмите и служителите ни – неграмотни за стреса в работата

Липсата на признание и лошият стил на управление демотивират
30 окт 2015 22:06, Анисия Иванова
29
Фирмите и служителите ни – неграмотни за стреса в работата
Снимка: Bulgaria On Air

Българските фирми нямат механизми за справяне със стреса на работното място за разлика от чуждите. Това каза пред камерата на Bulgaria ON AIR психологът Милена Хаджииванова. По думите й липсата на признание и лошият стил на управление демотивират служителите. "Burnout синдром" или на български „професионално прегаряне“ е крайната фаза на хроничния стрес на работното място. Най-често води до безсъние, липса на апетит и проява на агресия. Прекомерната взискателност към себе си и извънредният труд са предпоставки за синдрома на професионалното изпепеляване.

"Нещата почват да губят своя смисъл – не ти се занимава с нищо, не намираш причина да захванеш нещо ново. Това заформя един цикъл, в който от една страна не искаш да промениш нищо, от друга страна това, че не променяш нищо, те вкарва още повече в безсмислие“, посочва Хаджииванова.

Работата с клиенти предразполага за повече напрежение и стрес. Важен е и начинът по който се оценяваме и възприемаме средата. До определено ниво стресът на работното място може да бъде здравословен и дори продуктивен. След като мине този праг, той започва да вреди и да влошава изпълнението на работата. Поддържането на здравословния стрес е най-трудното нещо за един работодател. Жените са по-податливи на стрес от мъжете, посочва психологът. Освен че трябва да се доказват на работа наравно с мъжете, те имат и много ангажименти в домакинството.

"В българската жена стои на равно желанието да се докаже и на единия фронт, и на другия. Мъжете са по-устойчиви, но и те не трябва да се подценяват, защото пък често те поемат много функции, свързани с изхранването на семейството, а това става все по-трудно в наше време, така че е имат други източници на стрес“, допълни психологът.

Спортът е един от начините за справяне със стреса. Зоните за релакс в офиса са много подходящи, но все още на малко места се приемат за необходими.

Специалистът съветва хората да отделят повече време за себе си и да са нащрек за първите сигнали за стрес.

"Говори се напоследък много за баланса между личен и професионален живот. В международните компании това е тема отдавна. В българските сега навлиза. Има и нещо друго, което аз забелязвам, и като консултант, и като коуч - в България културата някак си не позволява да си обръщаш внимание навреме и да се предпазваш сам от стреса“, каза още тя.

Работодателят също трябва да следи състоянието на служителите си. Още при подбирането на кадри трябва да се обръща внимание на личността на хората. Така може да се осигури най-подходящата и спокойна среда за всеки служител.

По темата чуйте и видеото на Bulgarian ON AIR


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
7
 
! Отговори
Зара преди 8 години
За 2 стотинки нормовреме на минута си е голям стрес за работника.Българските шефове са наследници на БКПпредприятия.Особенно в крайните райони на България.Последния набор от работещи в такова предлриятие е 1965г.,които гледат родителите си и,затова не мигрират.Добре,че децата им са в чужбина,за да пращат по някое евро.Иначе за защита от КНСБ и други,не се надявайте.Те се издържа от членския внос на работниците и не им пука.Работодателите в тези райони се уговарят да не се дава повече от350лева.
10
0
 
3
 
! Отговори
55 преди 8 години
С тези двете колежки никакъв стресне ме плаши!
9
0
 
2
 
! Отговори
bros преди 8 години
Мале, мрем да се смеем като ги видим такива миекащи "гражданя" да се изказват кат последна инстанция пред нек'ва вехта разтропана дъсчица за 2,60, дет си личи незаличимата употреба на перманентни разкрасители. ***, де в Гъбово тЕкива?!?
8
0
 
5
 
! Отговори
Бобчо преди 8 години
Докaто думaтa "мениджър" звучи кaто екзотично ястия в *** глaви нa нaд 90% от собствениците в Бългaрия нямa кaк дa очaквaме нещо повече кaто ниво нa оргaнизaция. Кaкто техникaтa, тaкa и методите нa упрaвление сa ни от 19-20 век, одaвнa изхвърлени от белите държaви.
7
0
 
3
 
! Отговори
Бай Миле преди 8 години
По-голяма тъпотия скоро не бях гледал - при подбора, ам чи то в БГ всичко е психо...А и да не забравя - тези дето се снимат в такива клипове кога ще се научат да говорят като хората?!
6
1
 
7
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Даа служителите са неграмотни за стреса, а т-нар бизнесмени са си неграмотни по принцип, селски мутри с претенции.
5
1
 
2
 
! Отговори
Шефа от снощи-6ти преди 8 години
КъФ стрес, то Могу стИ станъли микушави, ба. А-а-а, то -о, аС навремиту кат крадях парици за фирма, лесну ли беши. Сиги ги пиръ, тей, мого ми ни пречи кой и как са чуствал. Прошляци. Ку ще и биззаплати ша ми рабутят. Айтуйто. Нито съм шеф, нито директор на училище, но такива мисли се въртят в главата на някаи хора.
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Я си зобим анаболи и всеки ден у фитнеса, нема burnout при мен. Разпускам вечер със студентки от УНСС и юридческият на СУ.
3
2
 
12
 
! Отговори
Служител преди 8 години
В нашата татковина 99,99% от българите с бизнес не знаят как да го ръководят, стигат до някъде и нещата отиват на самотек. Работя в една от най-големите изцяло български фирми, заплатите са нещо средно м/у махам се и абе има и по-лошо. Условията станаха плачевни, а желанията на служителите са тема табу. Виждам как сами си съсипват бизнеса и всичко ще се сгромоляса, защото качеството на услугата главоломно пада, но тогава ще съм другаде. На тях не им пука за мен и на мен спря за тях и фирмата.
2
6
 
6
 
! Отговори
Шефа преди 8 години
Аз на мойти не им давам много-много да харчат, ич *** не бърка, че не могат да имат жилище и кола, личният живот си е техен проблем, любимата ми фраза е-Сто човека чакат на портала, на който не му изнася, да се маха. И Такива като теб с лопата да ги ринеш. Директор на училище съм. Хи-хи.
1
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
предпочитам да работя за минимална заплата с чужденци ,отколкото за максимална с българи!