Край на остъклените балкони

Депутатите забраниха промяната на фасади
70
Край на остъклените балкони
Снимка: архив, БулФото

Да бъдат забранени всички дейности, които нарушават целостта, архитектурния вид, устойчивостта на строителната конструкция, пожарната безопасност или безопасното ползване на сгради. Това решиха депутатите с промени в Закона за етажната собственост, внесени от Министерския съвет.

Въвеждат се и допълнителни задължения за собствениците да поддържат сградата в техническо състояние, според изискванията на Закона за устройство на територията, и да осигуряват безопасната експлоатация на всички съоръжения и инсталации.

Промените дават и нови права на общото събрание да приема решение за възлагане съставянето на технически паспорт на сградата, както и да определи шестмесечен срок, в който нововъзникнала етажна собственост да избира управителен съвет /управител/. Депутатите предвидиха и възможност правомощията на УС и на сдружението на собствениците или част от тях да се възлагат на юридически лица за срок две години, предаде БТА.

При промяна на собствеността върху самостоятелен обект членството в сдружението ще може да се прехвърля на новия собственик, като за задълженията към сдружението преди промяната на собствеността отговаря старият стопанин.

Парламентът предвиди и възможност за кореспонденция по електронна поща, когато е налична такава, и за получаване на съобщения чрез адрес в страната, като той може да бъде различен от настоящия или постоянния.

Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт не е съгласен собствениците на жилища да бъдат задължавани да се снабдяват с т.нар. конструктивни удостоверения, които, по думите му, струват няколко десетки хиляди лева в зависимост от квадратурата и кубатурата на апартамента.

Това, обясни депутатът, ще постави голяма част от хората в положение на предварителна задлъжнялост. Байрактаров е и срещу правото на УС да сключва договор от името на етажната собственост с оператори на топлоенергия, защото в крайна сметка фактурите за топлото отиват при отделните семейства, а не при управителя, и така се нарушава правото на избор на потребителя.

Това са частно-правни отношения, подчерта още представителят на ПФ.

От левицата се обявиха против решенията на УС да се гласуват с 50 плюс един, което, по думите на Манол Генов, лишава голяма част от собствениците да имат право на глас.

Няма как 100% от живеещите в блока да приемат решения, например за саниране, за това какво трябва да се случи в сградата, отговори Рамадан Аталай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: нсжилищаархитектура
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво прайм с грозните климатици висящи по фасадите?
48
0
 
15
 
! Отговори
Кръстина преди 8 години
До Анонимен Естетичното остъкляване и саниране с еднакъв цвят не трябва да бъде проблем.Но по-важното в случая е,че това остъкляване се е правило, когато зимата задуха и северните балкони са причина,за да се понижава температурата в апартаментите ни.Тази дейност я правим не от каприз или от излишни пари, защото едва сме откъснали от пенсиите си ,а да намалим сметките за тока.До сега направеното остъкляване непремено да остане и за в бъдеще да се помисли от парламент за смисъла на остъкляванет
47
17
 
7
 
! Отговори
къща преди 8 години
Кво ревете бе, натъпкани като гл.сти в панелките, остъкляват, бетонират, ламаринения гараж отпред, и продължавате да купувате и да остъклявате...Те са за събаряне тез панелни блокове, кой нормален купува още и живее в тия комунистически коптори?
46
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако посегнат на балконите, това ще е последната грешка на тиквената хунта. Сегашния бунт на милицията, ще им се стори като карнавал.
45
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
1000 лева и разрешение за саниране е разумна цена. Може да се кръсти както правят енергодружествата: достъп апартамент, достъп фасада.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да плащат по 1000 лева на апартамент, за да им позволим да санират, и да ни възстановят парите за вече санираните части. Тогава ще има интерес. Фирмите искат всички пари за вече свършена работа. Те остава да боядисат и попълнят 10 процента. Може да започнат със смяна на вътрешните инсталации ВиК.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До мила Ами на къщата специално,какъвто си искам цвят такъв ще си сложа,нали е моя. А доколкото за апартамента,ако цвета ви е проблем,той може да се реши,не е нужно толкова краен закон за целта...
42
20
 
4
 
! Отговори
мила преди 8 години
крайно време беше... но закъсняло както всичко у нас... човек като погледне панелните комплекси може да му се дореве... един остъклил с дограми, един турнал тухли, трети нам си кво, един турил розова мазилка, съседа му зелена, другият съсед пембена..Гледам коментарите, ядосват се хората, свикнали са да живеят в свинарника...ае хора, вие ако живеете в къща, около всички прозорци различен цвЕт ли ще турнете?
41
4
 
6
 
! Отговори
silver rider преди 8 години
Да довърша: БВП ще скочи 10 кратно и Китай ще се учи от нас на икономика, а не като сега - разделяй и владей, хванали сме се за гушите за дребни неща, които ни влачат надолу, вместо да мислим и действаме глобално. И тези са маскари като предишните( бай Гана). Все пак трябват много усилия и положително политическо мислене, време е за фундаментални промени.
40
2
 
19
 
! Отговори
silver rider преди 8 години
тези, които проектират тези безобразни за живеене жилища не живеят в тях и в последствие натоварват обитателите им с такива проблеми, че МАФИЯТА да спечели и в двата случая - и като си модернизираш жилището и като трябва да го узакониш. Ако имах власт щях да разпределя безплатно на всяко семейство в България по 200-300 квадрата земя около големите градове и ако иска да си построи къща да го освободя отжвсички данъци и разрешителни за 20 години напред - такова строителство ще се развихри, че БВП
39
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И сега какво ще ни събарят тераските на всички ли???? *** аз си плащам чинно данъка на апартамента всяка година и принципно съм остъклен от 1985 год., защо преостъкляването да ми е незаконно? А някой казва ли колко е годността на панелките въобще, а зимно време като задуха, някой пита ли ме?А топлофикация законна ли е, а енергото мошенници ли са?Ами митничарските селища, ами * махали - не ни мислете са бунаци с две къщи няма да минете,а защо някой да не съди държавата за дискриминация ?
38
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата се тресе от сериозни проблеми а тия мишки в парламента с фасади се занимават. *** пасмина.
37
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Край, защото блоковете са на 90 процента санирани и бизнесът с материали намаля. А сега чакат милиарди за усвояване и присвояване и не могат да търпят вече.
36
14
 
12
 
! Отговори
Anon преди 8 години
Чета и осъзнавам защо българина си заслужава блоковете гета в които живее...
35
13
 
0
 
! Отговори
Moskov преди 8 години
Bravo
34
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз моята си я остъклих лятото. Вече съм при заварено положение.А между другото преди да я остъкля оттам постоянно ми се образуваше влага по стените. Сега това го няма. Заради фасадата на блока аз няма да живея сред мухъл и мизерия. Естествено остъкляването ми е измазано и направено красиво.Не виждам проблем в това хората да правят доработки по сградите (остъкляване, преграждане и т.н.) стига те да не нарушават стабилността й и да не я загрозяват. Ако е в стила на сградата - това даже я развива
33
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми аз имам сериозен проблем с общината към момента,въпреки, че им събрах 100 % съгласие,конструктивни документи и др.Вече съм незаконен. Май май ще се стреляме...
32
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо продаваха строителни материали и пластмасови дограми на хората и пишеха платени рекламни статии по вестниците и другите медии. Общините, търговците и медиите стимулираха частичното саниране. Сега наред е да вземат парите от еврофондовете. А народът си мисли, че бил санирал. Не, пак ще вземат парите, сега от Европата.
31
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сетиха се ;) И без това едва ли има блок в България, на който поне половината тераси да са заградени, а останалите не са от някакви лични съображения, предполагам най- често липса на средства, а не на желание. Това трябваше да се направи преди 20 - 25 години и пак съм скептична, както казаха по- долу - дай му на българина да нарушава закона.
30
24
 
20
 
! Отговори
Ясна преди 8 години
Решение,закъсняло с 20 години.Нанесени са огромни щети по фасадите.