Българите - най-недоволни от жилищата си

59,3% от населението на EС живее в къщи, а 40% - в апартаменти
23 ное 2015 22:07, Десислава Попова
13
Българите - най-недоволни от жилищата си

Българите са най-недоволните от жилищните си условия граждани на Европейския съюз (ЕС). По скала от 0 (“съвсем недоволни”) до 10 (“напълно доволни”), оценката на българите на възраст над 16 години на жилището, което обитават, е 6,0 пункта, сочат данни на Евростат.

Това е най-ниската оценка в ЕС, в който средното ниво е 7,5 пункта.

Сред страните членки най-висока е степента на задоволство в три северни държави – Финландия (8,4), Дания (8,3) и Швеция (8,2), както и Австрия (8,3) и Холандия (8,1). В другия край на скалата ниски оценки на жилищата си, освен в България, дават също гражданите на Латвия и Гърция (по 6,6).

За качеството на жилищните условия основен фактор е наличието на достатъчно голяма площ на жилището. През миналата година 17,1% от европейците са живели в пренаселени жилища, което означава, че не им достига площ спрямо размера на домакинството. Най-претъпкани са жилищата в Румъния – там един от всеки двама души живее в претъпкан дом (52,3%). Степента на пренаселеност е значителна също и в Унгария (44,6%), Полша (44,2%), България (43,3%), Хърватска (42,1%), Латвия (39,8%) и Словакия (38,6%).

Над половината (59,3%) от населението на Евросъюза живее в къщи, а 40% - в апартаменти, сочат данните към 2014 г. В България 56% от населението живее в къщи, а 43,7 – в апартаменти.

В по-голямата част от страните членки основната част от населението живее в къщи, като най-висок е делът във Великобритания (84,7%), Хърватска (80,8%), Белгия (77,6%), Холандия (77,1%), Кипър (72,7%) и Словения (70,3%). За разлика от тях, апартаментите са основният тип жилище в Испания (66,5%), Латвия (65,1%), Литва (58,4%) и Гърция (56,9%).

По-голямата част от хората в ЕС са собственици на жилищата си, като над две трети (70,1%) от населението живеят в собствени имоти, а останалите 29,9% са под наем.

Хората, които живеят в собствено жилище, са повече от наемателите във всяка една страна членка. Най-висок дял на собствениците е регистриран в Румъния (96,1%), Словакия (90,3%), Литва (89,9%), Хърватска (89,7%) и Унгария (89,1%). Същевременно по-малко от две трети от населението притежава жилището си в Германия (52,5%) и Австрия (57,2%), както и в Дания (63,3%), Великобритания (64,8%) и Франция (65,1%).

В България 84,3% от хората притежават жилището, което обитават, а останалите 15,7% са наематели.

Сред ключовите предизвикателства в държавните политики е осигуряването на прилично жилище за всеки по отношение на цена и качество. По отношение на ценовата достъпност 11,4% от населението на ЕС са изпитвали сериозни затруднения с жилищните си разходи през 2014 г., като те е трябвало да отделят над 40% от доходите си за жилищни нужди.

Този дял е най-висок в Гърция, където 40,7% от населението са част от домакинство, чиито общи жилищни разходи надхвърлят 40% от общите им доходи. Следва Германия (15,9%), Дания (15,6%), Холандия (15,4%), Румъния (14,9%) и България (12,9%).
 

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: статистикажилищаЕС
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
АЙде де :) преди 8 години
Дорде има:1. Баби с тристайни и пенсия 300 лв. и не иска да се измести в по-малък град/село;2. Дорде не си направим спалнята с вдигащо се легло а кухнята с прибираща се маса и затварящи се шкафове (така печелим две стаи винаги);3. Дорде не почнем сами да си облагородяваме градинките пред блока, а не да пием по 2 часа със съседите ракия пред блока;4. дорде не се научим че малолитражката кола е по -удобна, а при липса на деца- е по добре без кола!.. няма да овапсаме :) и ще ни е тъжно и гадно
8
3
 
0
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
виновни са турците, не са подрязвали достатъчно лозето докато е било в техния двор , а лозе което не се реже подивява и дава малко плод
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ръчкат. Пари обаче няма и балъците рязко намаляха. Времето на строителният бум безвъзвратно отмина. Много жилища свободна, индианец малко. Цели блокове се продават от банките, или цените надолу, или .......... знаете за супата.
6
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз пък много си се кефя на панелката в Люлин сити особено след, като кметицата пусна метрото до летището културният ми живот вече е на ниво, като забия некое маце и хоп на метрото до летището и после на вечеря в Рим, друг път на опера във Виена, само гледам да не закъснявам много вечер да не изпусна последната мотриса.
5
8
 
15
 
! Отговори
diyan преди 8 години
стига сте плакали бе скапаняци живееш такъв живот какъвто си го направиш,а не да чакаш на мама тати и държавата запретнете ръкави и работете здраво и ще имате всичко за което си мечтаете скапани песемисти ууууууууууууууу.
4
3
 
16
 
! Отговори
късен соц преди 8 години
Е как ще сме доволни, като напраскаха панелки навсякъде, раздадоха ги на селяци и ся няма оправия. Грозна картинка примесена с прости съседи и никакъв комфорт, шумно, ниска енергиина ефективност. Паркоместата недостигат а окололните пространства са кални паркингосметища.
3
9
 
9
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Защото са богати, могат да се местят от град на град заедно с работата си, да работят в чужбита когато си поискат и т.н. Пенсионират се с по няколкостотин хиляди евро, за какво точно им е собствено жилище, че не ми стана ясно?
2
1
 
7
 
! Отговори
silver rider преди 8 години
Докога ще мътите мозъците на хората с измислени и натъкмени статистики. Може да сме всичко, но не и *** и знаем какво означава едно и двуфамилна къща и какво значи собственост от една боксо- гарсониера. Докато градският народ не влезе в къщи, не такива на пенсионерите от провинцията откъдето е статистиката, няма да има просперитет, деца и ценности, а всичко ще е подвластно на олигархистичната мафия.
1
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 1: Я, в посткомунистическите демокраций що толкова много хора имат собствено жилище, а реват, че живеят в мизерия ?