Консултанти: Харчете толкова, колкото изкарвате!

Психиката определя 80 на сто от управлението на парите ни
24 ное 2015 22:14, Анисия Иванова
23
Консултанти: Харчете толкова, колкото изкарвате!
Снимка: Reuters, архив

Никога не харчете повече, отколкото изкарвате. Около този съвет се обединиха финансовият консултант Тихомир Тошев и председателят на Асоциацията за интензивно семейно консултиране Стоян Георгиев.

Ако това правило се спазва, то всички останали финансови решения ще бъдат в повечето случаи правилни, каза  Тошев пред национална телевизия Bulgaria ON AIR.

Едно от най-големите пера в бюджета на българите е храната - само там отиват около 30% от средствата в едно домакинство. На второ място се нареждат сметките за консумативи - ток, вода, парно, т.е. консумативните разходи за едно българско доманиство въобще не са малко, обясни Георгиев. Той съветва да се използва софтуер за управление на финанси или само лист хартия, така че да се прави план за какво ще отидат парите.

"Всяко нещо е трудно преди да стане лесно. В началото изглежда трудно да се вземе лист хартия или да се ползва софтуер за управление на финансите, но с времето това може да стане изключително лесно, ако се превърне в навик. Препоръчвам мъжът и жената да направят това заедно, защото те имат различни навици за харченето на парите. Обикновено единият от тях е по-добрият", обясни Георгиев.

"С жена ми правим от 15 години общ бюджет, но ни отне около 10 години, за да можем да се синхронизираме и докато изградим навик да спестяваме, което е важна част от семейното планиране. В началото доста се карахме за парите, напоследък все по-малко. Промяната дойде тогава, когато се съгласихме, че общият план ще е водещ за това къде ще отидат средствата", призна консултантът.

След съставянето на плана идва мониторингът, който доста по-трудно се прави и изисква повече време, уточни Георгиев.

"Не е лесно - докато седнеш, представиш нещата и след това се постигне някакво съгласие и реално средствата отидат по предназначение и докато се изгради навик за спестяване, което е много важно. Отнема време", каза  Георгиев.

Всяко едно домакинство трябва да си създаде култура на спестяване, смята Тошев. Според него, когато се разпределя семейният бюджет трябва да се прецени и каква сума ще отива за спестявания.

"За съжаление в България заради ниските доходи и заради това, че сме последни по доходи в ЕС е трудно да спестяваме, но все пак е добре да се отделя някаква минимална сума, която след време да използваме за нещо по-сериозно като например - покупка на жилище, ремонт или за нещо за семейството", поясни Тошев.

Когато едно семейство вземе решение да изтегли кредит, то трябва да прецени как това ще се отрази на семейния бюджет, защото оттук нататък ще се появи едно периодично плащане, което ще се плаща дълго време, пояснява финансовият консултант.

"Потребителите трябва да си дадат сметка, че един потребителски кредит за жилище например е между 80 и 150 лева на месец, докато при ипотечните е между 450 и 700 лева на месец. Тази сума трябва да може да се отделя приоритетно всеки месец, за да се запази добрата кредитна история и да не се пресрочва, за да се трупат наказателни лихви", обясни Тошев.

Понякога определени домакинства изпадат в невъзможност да изплащат задълженията си и заради това се стига дотам жилището да бъде отнето и продадено на публична продан, коментира лошия сценарий Тошев.

"В България няма много такива случаи и са малко домакинствата стигнали до такъв край. След кризата са пострадали около 6000 домакинства, които са изгубили жилищата си. За сравнение - в Испания над 300 000 домакинства изгубиха жилищата си", сравни Тошев.

Голяма част от българите стават много отговорни към личните си финанси и се опитват да поддържат финансовото здраве на домакинството в добра кондиция, подчерта финансистът. По думите му те взимат и много информация преди да изтеглят кредит или да направят голяма покупка.

"Около 80% от личните финанси са свързани с психиката и 20% със знанието какво да правиш с тях", допълни още Георгиев.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
MNOGO UMNI BOKLUZI---KONSULTANTI.
13
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Количеството изкарани / получени пари е обратно пропорционално на количеството комплекси !!От там се получават и "смехотворните " ситуаций в Бг !!Смях през сълзи ))!
12
0
 
2
 
! Отговори
djspeed преди 8 години
докато има корупция има и лаина боико се опита да ги мане но тая *** явно е сменила и партиите и затова няма махане бе брат как те са стани да седна докога тая *** да ни командва и да гледа другия кво има в европа нее така но ние сме балгария зависта краи няма
11
0
 
2
 
! Отговори
gost преди 8 години
ти като в един малак град де викали на един приятел имал много клиенти а другите какво да кажат като са с двоино по много но нали знаете лафа извади едното око на слепия и зависта е дар божи н някои плазмоди не гледаи далие много или са малко гледаи какво излизиза те бласкат докато ония диван да им дадат да ги накарат да влезнат нее срамота питам докога техните некадарни твари мислят да прогресират нее ли време да се омитат един по един види не става ама даваи затова резултат 0
10
0
 
6
 
! Отговори
Кажи консултанте, преди 8 години
какво ще ме посъветваш? Спестявам по малко, човек не знае какво ще се случи утре. За най-близките е ясно, че имам настрани неголяма сума.И в един хубав ден пристига много близък роднина заедно с разплаканата си жена. Доскоро усмихнати са разказвали как са изкарали двете почивки на морето и едноседмичната екскурзия до Рим.Сега тя реве: "Ще дойде съдия изпълнител! Жив да си, дай твоите 7 000, ще ти ги върнем, когато можем!" Вечно нямат пари,но баба ти те гледа подканящо - и прахосникът й е внук
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
демек - нищо
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Ф.С.ВЗабрави: ТВ-20 лв. ; фризьор - 5-10 лв./месечно; ако тренираш/пушиш/пиеш -още 40-60 лв средно на месец; разход за кола ако имаш деца но почти не я ползваш - около 60-80 лв на месец. Общо към 14 форумец добавям още около 125-150 лв. (Баничките да ги сменим със сандвичи, но пък пък плодове трябва да се хапват...!)
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето на този номер трябва да се научат и нашите управници - да харчат толкова, колкото могат да съберат в бюджета, а не да подпират със заеми, дефицити и тинтири минтири.
6
0
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В преди 8 години
Едно от най-големите пера в бюджета на българите е храната - само там отиват около 30%- ХМ ? - я да сметнем- 400лв чисто///-60 лв ток /20 лв студена вода /35 лв топла- 50 лв парно ,данък сграда 10 лв - данък подръжка асансьор чистачка 10 лв /-тел 10 лв транспортни разходи за работа-50 лв-евентуални лекарства-20 лв!!или=60лв+20+35+50+10+10+50+20===255лв ( а в статията слагат данъците на второ място след храната) Така- ако случайно сте на квартира? така - само баничките ви за 1 месец са -60 лв!
5
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е къ он тока повече от заплатата.Децата гладни седат.
4
2
 
2
 
! Отговори
Petar, NY преди 8 години
Истината е да няма емоции при печелене или харчене. Оставят се малко пари за кеф и така.Парите са като мрежа с риба, малките рибки ще поизпадат, средните по трудно, важното е големите да са в мрежата и да не бягат.
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудно ми е да изхарча 10 000лв на месец за смислени неща :D Предпочитам да си държа в банката :)
2
0
 
45
 
! Отговори
тее'а у експерт преди 8 години
"да се отделя някаква минимална сума, която след време да използваме за нещо по-сериозно като например - покупка на жилище"Минимална сума от средната бг заплата - към 20 кинта. Жилище - след има-няма 1000 години.
1
3
 
26
 
! Отговори
? преди 8 години
"...Потребителите трябва да си дадат сметка, че един потребителски кредит за жилище например е между 80 и 150 лева на месец, докато при ипотечните е между 450 и 700 лева на месец..."Каква е тази безсмислица??? Четете ли си глупостите?