Заплатите: "Чантаджиите" в МВР срещу културата - 2 към 1

В социалното министерство също плащат добре
24 ное 2015 07:00, Александър Попов
45
Заплатите: "Чантаджиите" в МВР срещу културата - 2 към 1
Снимка: Булфото, архив

Чиновниците на МВР получават двойно по-големи заплати в сравнение със свои колеги в други ведомства като икономиката и културата. Дори в някои от случаите се изисква и по-нисък ценз.

Това става ясно от административния регистър с обявените в държавния апарат конкурси за работа и предлаганите за съответните позиции заплати, пише "Монитор".

За главен юрисконсулт в Дирекция "Управление на собствеността и социални дейности" на силовото министерство се предлагат по 1500 лв. на месец като основно възнаграждение. За същата позиция в Министерството на културата е обявена значително по-ниска заплата - в границите между 440 лв. и 1225 лв.. Въпреки, че за ведомството на Рашидов се изисква година опит повече и има поставени условия за компютърна грамотност и владеене на чужд език.

1500 лв. заплата е обявена и за главен експерт в МВР в дирекцията за управление на собствеността, а за сходна длъжност на същото ниво и професионален стаж в Министерството на икономиката е поставен таван за възнаграждение до 955 лв., което означава, че сумата може да бъде и по-малка.

За младши експерт там пък парите падат до едва 740 лв. В същото време на главен експерт към дирекцията, която поддържа спешната линия 112, МВР вади по 1200 лв., показват още обявите за работа.

Драстичната разлика в заплатите идва на фона на сериозните привилегии, които "чантаджиите" в силовото ведомство имат като изплащането на 20 заплати накуп при пенсиониране.

При опитът на властта точно тази придобивка да ореже наполовина, последва вълна от протести в страната. Наред със служителите в униформа на терен, в защита на крупните си възнаграждения скачат и самите чиновници.

Наред с МВР завидни суми получават и чиновниците в социалното министерство, става ясно още от административния регистър. За позицията началник на отдел там се предлага възнаграждение в границите от 1440 лв. до 2300 лв. В Министерството на финансите таванът за младши експерт е 1800 лв., но началният праг на заплатата е едва 380 лв.

В транспортното ведомство в звеното за разследване на произшествия по въздух, вода и жп заплата на главен инспектор върви между 410 лв. и 1700 лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: МВРзаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
4
 
! Отговори
възмутен преди 8 години
Що за правителсво имаме след като всеки който ги заплаши с протест и отстъпват .Навремето Йордан Соколов а преди промените ген .Семерджиев лека му пръс уволниха по 4 хиляди души на куп но не смееха да протестират Сега при тези на какво прелича който ги заплаши с протест и отстъпват.Възмущавам се че имаме такова страхливо правителство.
29
0
 
7
 
! Отговори
Мимоза преди 8 години
Стига сте разделяли и настройвали един срещу друг хората, драги журналисти, с тия заглавия!!! Прочетете отново, какво пише на фасадата на Народното събрание и се опомнете! С тия писания тип "разделяй и владей" и вие станахте съучастници на политици и управници в съсипията на държавата!
28
1
 
8
 
! Отговори
До Геца преди 8 години
Ама много си ..........Саше/Геца/. Моля да ме запознаеш с такъв случай чистачка да се е пенсионирала на 45г. Те работят на трудов договор и се пенсионират на 60 и незнам колко си години. Не го ли разбрахте вече, че в МВР има/и то не малко/ служители, които не работят по закона за МВР и не ползват така наречените от всички привилегии.
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 26Въпросът не опира до отношението към полицията, а до това, дали всеки, който работи към МВР следва да получава определени облаги. По-долу е даден добър пример с чистачките.Хората роптаят не срещу МВР, а срещу излишно раздутата администрация и срещу оцелелите от времето на соца неефективни бюджетни хранилки за свои хора, каквато, за голямо съжаление е БАН.Ако редовият полицай си върши работата като хората, и двойно да му увеличат заплатата, едва ли някой ще има нещо против.
26
1
 
13
 
! Отговори
Да преди 8 години
Ченгесарска държава, с най-високата престъпност, що е то ?
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такива объркани заглавия ме отказват да чета новината.
24
2
 
25
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Всички привилегии на чиновниците в МВР трябва да бъдат орязани. Не може чистачка в МВР да се пенсионира на 45г, само защото е била на щат към полицията, а всички останали чистачки да трябва да бачкат до 65г.Никакви привилегии за чиновниците.
23
2
 
22
 
! Отговори
8 преди 8 години
ЧАНТАДЖИИТЕ,ЧЕ СА МНОГО И ТРЯБВА ДА СЕ ИЗГОНЯТ СЪМ СЪГЛАСЕН.НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА САМО НА КОЕ КАЗВАТЕ КУЛТУРА:ДА СЕ ПСУВА НА СЦЕНАТА НА ТЕАТРИТЕ И ВЪВ ФИЛМИТЕ,Е...Е НА ЖИВО НА СЦЕНАТА И ВЪВ ФИЛМИТЕ,РЕЧНИК НА АРТИСТИ И ЖУРНАЛИСТИ КАТО НА ФАЙТОНДЖИИ........ИЛИ НА ПРОДАВАЧИ ОТ ЖЕНСКИЯ ПАЗАР......
22
3
 
11
 
! Отговори
м преди 8 години
Властта в държавата, бойко (не е правописна грешка) и онези, които му дърпат конците, се справят чудесно с част от основните си задачи - да противопоставят хората и да грабят без насита. ... Имайте малко срам, не полицаите и другите служители от силовите ведомства, са виновни, че живеем в мизерия и нищета - разбира се, това не се отнася за крадците и мошениците...
21
5
 
29
 
! Отговори
а преди 8 години
А, като как министърът на финансите ще коментира факта, че в МВР много хора, ама наистина много получават и заплата и пенсия. Едновременно.Хем пенсионери хем са служители от м. Август 2015г. А, иначе държаната ни пари няма.
20
12
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стига сте настройвали хората срещу полицията. Тези конкурси са за служители, които ще бъдат назначени по закона за държавния служител, по който са назначени и други служители на държавната администрация, а не по закона за МВР и 20 заплати НЯМА.
19
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 77374"Е рано или късно административния балон ще изгърми...."Не, няма да изгърми, само ще расте за сметка на нови заеми. Накрая ще разпродават територии, възможно да разделят страната на етнически принцип. Ще направят всичко за да я ликвидират, за да не им се търси отговорност за кражбите. Нито на тях нито на децата им в минало време.
18
5
 
19
 
! Отговори
хах преди 8 години
Търтейообразни пиявици!
17
0
 
37
 
! Отговори
77374 преди 8 години
Е рано или късно административния балон ще изгърми.... Не става половината народ да е зает в администрация и да просперираме.... Бизнесът едва крета на семейни начала а тумби римляни и маври на хранилка.... Няма как
16
5
 
13
 
! Отговори
без преди 8 години
Множко сте на брой. Да ви преполовят. Другите на работа.И без това нищо не разкривате. Или ако разкриете, толкова некадърно го правите, че след 5 дена бандита е на свобода поради липа на доказателства.
15
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
уволнение за прасенцата от МВР! 2% разкриваемост на престъпления, а сме на челни места по брой служители на реда по брой население.Вместо да се реформира тази *** се увеличават данъците...
14
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чиновник в МВР получава повече от лекар в спешна помош.Чиновник в МВР получава около два пъти повече от млад учител.
13
3
 
25
 
! Отговори
От терминал2 преди 8 години
Днес съобщиха, че парите за промоция на български ородукти и услуги се намаляват от 27 милиона тази година на 10 мил. Трябвало да увеличат парите за заплати на мъдурковците от МВР. Били много важни защитавали властта.... Другите им препоръчали промоция по еднопосочно билети от терминал 1 и 2
12
2
 
22
 
! Отговори
До 12 преди 8 години
Само че има разлика дали си доцент в университет или в БАН.В университета четеш лекции, а освен това представяш и научна продукция, за да станеш доцент. Имаш право да искаш достойно заплащане.В БАН някои наистина успяват да станат доценти и професори с труда си, но това често им коства здравето и съкращаване на живота с по 10-20 г. Останалите доценти стават такива по право - като деца, внуци, съпруги и метреси на този и онзи професор или академик. Повечето от тях и 70 лв заплата не заслужават!
11
3
 
31
 
! Отговори
? преди 8 години
Не разбирам истерията около предложението на АТАКА за минималната заплата да се фиксира на 1000 лв, а пенсия на 500 лв - как точно медии и политици го класираха като полулизъм, при положение че едно Социално(!) министерство си позволява 1440-2300 заплати?! Забележете - това са все заплати взети от данъците на хората!Кой е полулистът в тази картинка?