Да борим демографската криза в България с... бежанци!

Учените от БАН предлагат България да приеме 7000 мигранти
25 ное 2015 18:30,
202
Да борим демографската криза в България  с... бежанци!
Снимка: Булфото, ахрив

Една от препоръките на учените от БАН за преодоляване на демографската криза у нас е в България да се заселят бежанци от Близкия изток и Африка. Мярката е записана в доклад за изпълнението на стратегията за демографско развитие на българското население до 2030 г.

Директорът на Института за икономически изследвания към БАН проф. Митко Димитров изреди мерките за подобряване на демографската ситуация в страната, сред които и квота за настаняване на бежанци у нас, "между 0,8 и 1 промила от населението".

Спрямо данните от последното преброяване това означава, че в България трябва да се настанят дългосрочно около 7200 бежанци, пише "Труд".

Проф. Димитров препоръча също държавата да не отказва квотата за заселване на бежанци, която се очаква да ни определи Европейският съюз. За България се обсъжда квота от 1302-ма мигранти.

В доклада не се посочва как България би могла да задържи бежанците, защото практиката до момента показва, че огромното мнозинство от тях само минават през страната и не желаят да потърсят убежище тук, предпочитайки Западна Европа.

По-сериозен източник на прираст на населението според учените от БАН са икономическите мигранти от страни, които се стремят да се присъединят към ЕС. Според техните изчисления през следващите 15 години в България биха могли да се привлекат между 45 хил. и 185 хил. души.

За сравнение през миналата година у нас право да пребивават са получили 8975 души от подобни страни, докато в по-либералните в това отношение държави, като например Полша, са допуснати 355 418 души.

Учените от БАН препоръчват и по-активна политика за привличане на българите от чужбина обратно в страната. За да се стимулират младите ни сънародници, държавата трябвало да им предостави поне 4000 стипендии. 

В същото време в доклада на БАН се залага у нас да се върнат между 60 хил. и 180 хил. емигранти на фона на обратната тенденция – годишно страната ни напускат между 50 хил. и 70 хил. българи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 8 години
Зад демографската ни катастрофа стоят 25 години неуморен къртовски труд на политиците ни.Когато детето ми беше малко се е случвало да няма кисело мляко и да ходя пеша по 6-7 километра докато стигна до магазин в който все още има.Имаше период в който хранителните продукти бяха с купони.Имаше и период когато за месец получавахме 4 долара заплата.И така повечето хора от моето поколение останаха с по едно дете.После някои избягаха в чужбина.И така бяхме много и останахме малко.
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На политиците им трябват работливи овце.. ама и имигрантите не са!
145
0
 
1
 
! Отговори
До Запознат (164) преди 8 години
Ама ти не знаеш ли, че е по-добре да разучиш някоя теория като ползваш първоизточника?Защо трябва да четеш интерпретациите, които някой е направил на тази теория, та да се информираш за нея? Това се е практикувало допреди 20-26 г., когато българите, нямайки право да излязат зад граница, нито да си поръчат по пощата научна литература, са чели книгите на съветски автори, в които накратко се разказва за дадена теория, а после в 100 страници се прави марксистко-ленинска критика на същата теория :)
144
0
 
3
 
! Отговори
До 162 преди 8 години
Ти си от БАН, нали?Прочете какво пишат тук хората и започна да го усукваш по килифарски!Но забравяш едно - в наше време е лесно да си набавиш информация и лично да провериш кой, кога и къде, какво точно е предложил.
143
0
 
7
 
! Отговори
Някой по-долу иска преди 8 години
да пенсионират "учените" дядки, та да видят те как се живее с 200 лв пенсия.Но трябва да разочаровам човека.Точно за тези дядки се предприе важна промяна - заплатите им станаха подобни на депутатските, а пенсиите им са 1 200 лева /ако не са им ги увеличили още/. Защото били академици!Идея си нямате какви интриги се въртят и какви мерзости се вършат, когато се избират нови член-кореспонденти и академици! Бетер битките за депутатско място!У нас националното предателство се заплаща добре!
142
0
 
9
 
! Отговори
ч преди 8 години
Генофонда е право пропорционален на стандарта на живот. БАН запишете си лемата.
141
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе да ти и.а и ученият папагал.
140
0
 
1
 
! Отговори
Моше преди 8 години
Подкрепям Учителка от 167. Много точно и ясно се изказа
139
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз съм същата личност от номер 168....България е ,и ще бъде винаги Християнска държава ,и пак ще пребъде.... ,беше ,какво ли не робство ,и пак я има,и сега ще я има,но е срам да заселвате родината с мюсюлмани..Престъпници сте вие всички в този. ,а и във всеки предходен парламент....но човек рано или късно ,ще плати за мърсотията ,която направи на хората ,независимо ,че повечето от вас са неверници...Ако ли не хората,то поне със сигурност природата ще се погрижа за продажниците на България
138
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хей *** долни,изгонихте 2 милиона млади и кадърни българи, сега искате да заселвате с мюсюлмани.....продажни престъпници.....Дано някога да ви се търси отговорност за анти -българщина....безсрамници,направихте всички българи ,без капка достойнство....как не ви омръзна да наричате родината си най бедна ,най лоша ,най ,най в отрицателен смисъл....,нямате ли срам поне от родителите си ,или поне от внуците и децата си.....ще дойде Видов ден
137
1
 
25
 
! Отговори
Учителка преди 8 години
Преподавам математика и информатика. През последните години най-умните ни деца заминаха да учат в чужбина. Тези деца ще създадат семейства в Германия, Англия, Франция и САЩ. Ще оправят техния генофонд, защото са умни, красиви и здрави. А нашия генофонд ще го развалят. Имаме си достатъчно неграмотни, за да ни вкарват още по-неграмотни. Нашите поне ползват прибори и се хранят на маса, не ни трябват камилари, които се хранят на земята и бъркат с ръка в манджата.
136
0
 
19
 
! Отговори
f*k преди 8 години
Не съм чул и видял от БАН да са направили нещо значимо - тези не стават и *** за зеле !!!Закривайте и направете фондация за деца с идеи! Там ни е надеждата !
135
0
 
19
 
! Отговори
Тъжно преди 8 години
Ами БАН явно си получи заслуженото. Канят предателя на Православието и антибългарин Вартоломей, а сега ръсят вредни глупости. Сигурно за това са им хвърли няколко пачки и те за пари са готови да затрият всичко. След тези приказки - това което им се случва е заслужено. На предатели академия не им е нужна.
134
6
 
0
 
! Отговори
запознат преди 8 години
Този професор от радиоинтервюто bnr.bg/post/100629958няма нищо общо с онези аматьори, които са давали тази пресконференция. Той е толкова известен вън от тая държава, че вероятно няма защо да се хаби да дава пресконференции тук. От неговите книги научих за теорията на Колдуел и че в демографията има страшно много математика. Като го четеш, прекрасно разбираш колко ни е *** демографската политика.
133
1
 
21
 
! Отговори
кухари преди 8 години
Готови са да продадът България.
132
1
 
14
 
! Отговори
факт преди 8 години
Лъжат ви. Има задание ,спуснато от хегемона (върхушката която управлява задкулисно) -да се ограничи населението,ако не доброволно,то тогава чрез епидемии и войни..Та така.Сега след като излъгаха толкова мигранти да дойдат в ЕС,и ни събраха всички в един кюп-следва уж терористична атака с био или химично оръжия..Населението трябвало да се редуцира...
131
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този склерозирал професор да ходи в Африка да си обогадяват с него генофондът маймуните
130
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първият който го предложи това да си даде дъщерята на тези *** дето, цялата мъжка част си се изреждат на момите като им се доще да си хвърлят някъде хайвера. Боже доживяхме *** сами да си предлагат род и родина за ***. Поне не предлагайте такива глупости в памет на стотиците хиляди момчета оставили костите си по поля и гори, за можете сега свободно да живете и да мислите и предлагате гпупости недоносчета родоизменни .....
129
2
 
19
 
! Отговори
до 155 преди 8 години
В Германия демографска криза няма - просто немците не искат да работят каквото и да е и предпочитат да стоят на социални помощи, вместо да са чистачи примерно - за това Меркел реши да пусне всички тия бежанци, без обаче да си дава сметка, че те изобщо не са дошли да работят и да допринасят за икономиката на Германия както например българите и румънците върху които нон стоп се излива всякаква пумия нищо, че работим, плащаме данъци и се опитваме да се интегрираме. Виж за бежанците е друго...
128
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Германия Меркел реши също да "бори демографската криза" с бежанци - в момента си плаща цената за това. Скоро ще ревът немците а заедно с тях и ние... понеже сме на границата с Турция.