Всяка четвърта българка – жертва на насилие

7 жени са починали през 2014 г. вследствие на него
Обновена: 25 ное 2015 16:21 | 25 ное 2015 14:30, Анисия Иванова
24
Всяка четвърта българка – жертва на насилие
Архив: Булфото

Всяка четвърта българка е била жертва на домашно насилие, показва изследване, цитирано от Ани Торозова, координатор в Кризисния център "Св. Петка" и психотерапевт на хора, които са пострадали от насилие.

През 2014 г. седем жени са починали вследствие на домашно насилие, каза още Торозова в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Нужно е да се работи на няколко нива в институциите, свързани с проблема и да се оказва директна помощ на жертвите, смята тя.

"Жените, жертва на домашно насилие, не са по-различни от всички останали. Те са жени, които са учителки, лекарки, майки. Много тъга и болка има в техните очи, както и желание за промяна. Често пъти в семейството на бабата е имало насилие, след това в семейството на майката, което се предава в семейството на внучката. Това е малко като ефектът на снежната топка. Насилието поражда насилие", обясни Торозова.

Момчетата често поемат от примера на баща си, дядо си и поемат по пътя на насилника, а момичетата приемат другата роля - на жертвата.

"Жените, подложени на домашно насилие, често се връщат в тази си ситуация и това може да се случи от 4 до 5 пъти. Това е вързано от липсата на подкрепа - те са потърсили, но не са срещнали разбиране. От друга страна обществото казва, че ти трябва да влезеш в това семейство и трябва да го задържиш. Опитът им е травматичен", каза още Торозова.

Фондация "Джендър Алтернативи" ще проведе 16-дневна кампания срещу домашното насилие, съобщи Милена Кадиева. По думите й тази инициатива е глобална и се провежда за 16-та поредна година.

"Това е времето, в което всички ние работим с лица, пострадали от домашно насилие, и се стараем да даваме много повече информация стараем се да говорим много за този проблем. Тази година кампанията е свързана с образованието. Тя носи заглавието: "От мир у дома до мир по света", съобщи Кадиева.

"От ноември 2014 г. до октомври 2015 г. през офиса ни са преминали 460 човека. От тях 426 са жени, така че всяка години този брой се увеличава", съобщи Кадиева.

По темата чуйте и видеото на Bulgaria ON AIR:


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 8 години
Каква е тази статия такава "Всяка четвърта българка - жертва на насилие".Насилие няма когато всеки от семейството си гледа работата. А факт е вече в България, че "Всяка четвърта българка - си има любовник".
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До една българка: Никога не съм посягал на жена си! Даже не съм си го и помислял, във каквато и да е ситуация, нямам и познати за които да да съм чул нещо подобно. Колкото и надменно да звучи тези неща се случват при така наречените "Държанки"(нека така да ги наречем за да не ставам груб) или във по-ниско образованите семейства. Една жена която има и капчица достойнство не би търпяла и минута такъв мъж. С това подкрепям коментар 7
9
3
 
2
 
! Отговори
bros преди 8 години
Особено селянките съзрявали по грубия начин в малките си провинциални градчета... Доста им личи, как си търсят татенцето, дето обича да се налага във всяка ситуация. И както се спомена по-доле, сАнуват се в ролята на новата Гала - успелата сеуянка у гоуемата бела кола... Аре, молим висе... ;)
8
4
 
4
 
! Отговори
СДФ преди 8 години
Как къде е? Има толкова много ергени на 40 г. Ама си живеят кротко при мама и тате, носят размъкнати пуловери. Ако заговорят някоя на 28 г. тя се фръцка и сънува ферарита.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СДФКъде е този добър мъж, че да го взема на работа като съпруг?
6
10
 
6
 
! Отговори
СДФ преди 8 години
Един добър мъж стои неженен, защото е скромен и тих, взима 800 лв/месец. Ама женските налитат на пич и мъжкар, който взима 1500 лв., пуши и пие и после оле-мале що стана тъй!?
5
5
 
3
 
! Отговори
SDF преди 8 години
Ама само омъжените ли? Или само тези с деца? Или без Самотните майки? И без момите? А бабичките? Кажете по-конкретно х/у=0,25 т.е една 4етвърт за да е ясно как смятате! Плииз.
4
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко им е на пепелянките...
3
8
 
3
 
! Отговори
ККК преди 8 години
Нормално, толкова някъде е процента на малцинствените групи
2
1
 
7
 
! Отговори
мда преди 8 години
Толкова много се възмущаваме от Ислямистите а в някои отношения се държим по нашите земи като... дано полека лека да се коригираме че се вижда на какво можем да замязаме ако не го направим..
1
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
днес бг защо не обънете внимание на емоционалнот насили и психическия тормоз над мъжете което за 80% от жение е нормално поведение не само те са жерви