Възможно ли е Мечо Пух да вреди на интелекта на децата?

Малчуганите се пристрастяват към анимациите, твърди психолог
25 ное 2015 19:50,
14
Възможно ли е Мечо Пух да вреди на интелекта на децата?
Снимка: bgonair.bg

Възможно ли е Мики Маус да вреди на интелекта на детето ви? Според учените от Канада това е точно така.

Наскоро се появи противоречиво проучване, направено в Университета в Торонто, в което се твърди, че малчуганите трябва да разглеждат повече книги с факти от естествения свят, а не такива с приказни и анимационни герои.

Проучването по-специално показва, че в книгите, където главните герои са животни с човешки характеристики – говорят, носят човешки дрехи, имат човешки качества – точно като Мики Маус, Гарфилд и Мечо Пух, могат да навредят на развитието на децата, които са на около 5 години или по-малки. Поради тази причина много експерти не препоръчват гледане на телевизия под 12-годишна възраст.

Според други звуковите ефекти и движещите се герои влияят благоприятно върху тяхното развитие.
Как въздействат на децата анимационните филмчета и какъв ефект имат – образователен, психологически или ги подтикват да вършат пакости?

Според психолога Валентин Стоилов децата се пристрастяват към анимацията, както възрастните към цигарите. По думите му въпросът не е "за" или "против" телевизията, а до каква степен е обмислено съдържанието, което получават децата ни.

По думите му родителят не трябва да иззема избора на детето какво да гледа, защото ако детето разпознае, че има нагласа, извън неговото желание, то започва да се противопоставя.

"Ако се опитваме да подберем това, което детето да получава, трябва да го направим много фино – така че детето да остане с впечатлението, че това е негово желание", препоръча експертът в предаването "ДНЕС" по Bulgaria ON AIR.

Специалистът обаче смята, че много от детските филмчета не предлагат полезно съдържание. Според него те не целят да дадат полезна информация, а да пристрастят детето.

"Огромна част от продукцията, която се бълва в момента, е абсолютен боклук. Все едно да имаме избор дали да се храните със солети, или с кроасани", заключи Стоилов.

Експертът коментира и притесненията на родителите, че в детските има много агресия и насилие, но смята, че те са несъстоятелни.

"Ако се опитаме да представим света като напълно спокойно място, където няма смърт, насилие, обричаме детето да бъде тотално неадекватно в реалността. Детето има право на истината, каквато е тя. Въпросът е в начина, по който се подава", смята експертът.

12-годишният Ники разказа какви анимационни филми обича да гледа. Като по-малък любимият му филм е бил "Колите", а сега любимата му анимация е "Изукството на меча онлайн".

Тя е японска и разказва за едно момче, което е заключено в игра и трябва да победи чудовища, за да се измъкне от нея, обясни детето.

Той не иска да прилича на главния герой, но като малък признава, че е искал да стане динозавър или рицар, войник...

Момчето добави, че сега децата не гледат толкова много телевизия, а се занимават повече с интернет и видео игри.

Страшни сцени има и в класическите анимации. Вижте ги във видеото на предаването "ДНЕС":

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Стефку преди 8 години
Василчее василчеее благодаря ти, защото хората като теб доказват, че каквото и да работиш има и по-безсмислени работи като твоята. Какви са тея глупости анимациите вредяли на интелекта... аз от малък гледам всякакви анимации и продължавам да гледам, ама опростявам заради други причини. Давай следващия път работи по нещо значимо или и ти си гледала тези анимации?
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мечо Пух е ОК,той е от старата генерация,обаче-Том и Джери-определено прави децата агресивни.Няма нищо смешно да фраснеш другарчето си по игра с ютия
5
3
 
4
 
! Отговори
Добро утро преди 8 години
Анимационните филми са страшно опасни. За съжаление деградацията в България е такава, че родителите изобщо не се замислят. Много от западните аним.филмчета са опасни и вредни.В България за съжаление са преведени и на пазара повече точно от вредните.Примерно в амер.анимационни филми образа на нормален - е винаги животно, хората в аним.филмчета на Дисни са зли и страдат от различни зависимости.Аним.филми залагат психологически поведенчески модел и влияят на бъдещата личност.
4
0
 
16
 
! Отговори
Тео преди 8 години
За мечо Пух не знам, но чалгата и Биг Брадър - със сигурност!
3
1
 
5
 
! Отговори
Антисоросоид® преди 8 години
До Анонимен 2Както казва Мечо Пух: ,,колкото повече, толкова повече"!Но иначе основната причина за затлъстяването при децата е глюкозно-фруктозният сироп и овкусителите в полуфабрикатите, които те карат да ядеш все повече, без да чувстваш ситост.
2
3
 
15
 
! Отговори
ХАХАХ преди 8 години
Расъл съм с Дисни. Ни съм лаком, ни съм ненаситен, ни съм дебел. Не това по телевизията гради Човека, а това, което вижда от своите родители. А тоя психолог, нека ходи се гърми някъде, че му се е насъбрало.
1
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
РАЗБИРА СЕ, ЧЕ ВРЕДИ!МЕЧО ПУХ Е МЪРЗЕЛИВ ДЕБЕЛ И ЛАКОМ НЕНАСИТНИК!!! ДЕЦАТА ГЛЕДАТ И ТЕ СТАВАТ ДЕБЕЛИ МЪРЗЕЛИВИ ЛАКОМИ НЕНАСИТНИЦИ!