600 хил. платени на затворници заради лоши условия

Днешните затворници - наши бъдещи съседи и данъкоплатци
5
600 хил. платени на затворници заради лоши условия
Снимка: архив, БулФото

Около 600 хил. лева са платени на лишени от свобода за лошите условия в затворите с решение на Европейския съд за правата на човека.

Ние не се опитваме да предоставим луксозни условия за живот на лишените от свобода, а се стремим да им осигурим човешки условия. Не успяваме да го направим повече от 25 години, каза зам.-министърът на правосъдието Петко Петков пред БНР.

По повод предложените от пакет нормативни мерки срещу пренаселеността и лошите условия в затворите, той заяви, че не вижда защо да се дават пари за обезщетения, а не за подобряване на условията.

Очаква се в началото на следващата година предложенията да влязат за обсъждане в парламента.

Мерките не са пуснати тихо, за да няма време за дебати, но ние не очаквахме и аплодисменти. По делото “Нешков срещу България“, което е пилотно решение на Европейския съд по правата на човека, ние имаме конкретни мерки за справяне с лошите условия и пренаселеността на затворите до догодина. Ние предлагаме промени, които да подобрят условията в затворите, каза зам.-министърът и допълни, че не вижда оттук нататък какви компромиси могат да бъдат направени.

Петков беше категоричен, че не се предлагат луксозни условия на живот на хората, извършили престъпления.

По думите му опитите са в посока на покриване на стандарта от 4 кв. метра на един лишен от свобода като минимум жизнено пространство.

В момента все още българските затвори осигуряват 2-3 кв. метра жизнено пространство. В това число се включва и леглото му. Какво му остава на него, освен по цял ден да лежи на леглото?! Това, разбира се, са груби сметки. В Западна Европа, например, са 9 до 12 кв. метра на затворник, така че не се стремим да осигурим луксозни условия на лишените от свобода, разясни той.

Зам.-министърът съобщи, че в момента се строят две затворнически общежития, които ще поемат над 400 затворници и по този начин ще се даде възможност за разширяваме на жизненото им пространство. По думите му бюджетът заделя около 1,5 млн. лева годишно за ремонти в затворите, което не е достатъчно. По линия на норвежкия финансов механизъм са дадени около 16 млн. лева.

Петков коментира, че в затворите далеч не лежат само убийци и неграмотни хора. Напротив, в затвор може да попадне всеки, един миг невнимание на пътя, докато шофираме и сме там… Един директор на затвор, с който разговарях наскоро, каза: "Днешните затворници са наши бъдещи съседи и данъкоплатци". Е, този човек не беше директор на български затвор. Но аз съм убеден, че и в България има директори на затвори, които мислят по същия начин, просто трябва да им дадем инструментариума да направят така, че когато лишеният от свобода излезе от затвора, той да бъде добър съсед и съвестен данъкоплатец“, коментира Петков.

На въпрос какъв ще бъде ефектът за съдебната система, ако евентуално бъде "потулен" текущият скандал за записите на разговорите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, Петков отговори, че съдебната система ще загуби възможността за първи път обществеността да повярва в действията на ВСС, че съветът би могъл да свърши работата си съвестно.

Министерството на правосъдието има ясна позиция от началото – трябва да има проверка по случая. От изтеклите записи става ясно, че не всички членове на ВСС са замесени в този скандал, така че вътре в рамките на ВСС има ресурс да бъде извършена качествена и задълбочена проверка – за което апелира и ЕК, посочи той. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой знае ли какъв е механизмът за изплащане на кръвнина и дали престъпникът въобще плащаи? Или като няма пари си остава да лежи в леглото и да се оплаква на БХПТНВВТДВМ че пружината на леглото му скърца.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докъде достигна извратеното правосъдие - престъпникът има човешки права, а праведният човек -осъден да живеев мизерия.2/3 от пенсионерите и съвестни данъкоплатци в България живеят далече по-зле, нищо че разполагат с по-голяма площ. Държавата ги е обрекла на мизерия с 200 лв пенсия - на кого да се оплачат и кой ще защити техните права? Срам и позор за България и Европа!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Какво му остава на него, освен по цял ден да лежи на леглото?" Например да работи за да си плати тока, водата, лечението и храната. Също така образованието, ако го е получил в затвора и съдебните разноски по делото!
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хотел 4+ звезди не искат ли?половината където са там и това не заслужават!