Прогноза: От 2017 г. драстично скача цената на водата

Отчуждителни процедури забавят ВиК-проектите в страната
26 ное 2015 15:44, Анисия Иванова
19
Прогноза: От 2017 г. драстично скача цената на водата
Архив: Булфото

От 2017 г. ще поскъпне цената на водата. Това прогнозира председателят на Българската асоциация по водите инж. Иван Иванов, който e участник и в Съвета за координация на реформата във ВИК-сектора. В ефира на националната телевизия Bulgaria ON AIR той обясни, че има мрачни прогнози, според които цената ще нарасне много, но ако искаме инвестиции това се налага.

"За да правим инвестиции, се нуждаем от средства. Голяма част от средствата идват по линия на ЕК и европейските фондове, но би трябвало да влагаме наши средства, а те няма как да дойдат освен от цените на ВиК услугите. Не знам дали от 2016 г. ще има поскъпване - по-скоро не, но очакваме по-голямо поскъпване от началото на 2017 г., когато ще влязат в сила 5-годишните планове. 2016 г. е много критична, тъй като ще текат процеси на подготовка и договаряне на 5-годишните бизнес планове на ВиК операторите с общините и регулатора", поясни инж. Иванов.

Проблеми с канализацията има в цялата страна, както и в София, посочи от своя страна бившият заместник-министър на регионалното развитие Добромир Симидчиев, който е председател на фонд ФЛАГ и член на Съвета за координация на реформата във ВИК-сектора. По думите му за проблемите с канализацията са необходими множество мерки, които са описани в Стратегията за развитие на ВиК сектора.

"Това е сравнително нова тема. В близкото минало приоритетът на държавата е бил насочено само и единствено за водоснабдяването. Затова и параметрите там са доста по-добри и почти всички са водоснабдени - 99% от населението. Докато проблемът с околната среда идва на малко по-късен етап. Тези средства са много трудна задача и не могат да бъдат постигнати нито само с усилията на ВиК операторите, нито само със средствата от ЕС или само с помощта на общините и държавата", поясни Симидчиев.

Отговорността за обещанията и неспазените срокове по водните проекти е на местните власти, на общините и на ВиК-дружествата, които управляват съответните територии, подчерта Симидчиев. Той уточни, че решенията как се разпределят парите не се взимат от 3-4 души, а процесът на инвестиционно планиране е сравнително сложен и участват много на брой хора.

"Беше засегнат много важен въпрос, който е в основата на много от неизпълнените ангажименти - отчуждителните процедури. Не мога да повярвам, че в България интересите на обществото винаги са заложени на карта за сметка на личните интереси. Не могат да се отчуждават трасета, заради което се губят много средства и не могат да се изпълняват проекти, защото отнема много време", добави инж. Иванов.

Този законодателен проблем е решен само донякъде и свързан с много дела и финансови средства, поясни инж. Иванов. По думите му парите за отчуждаване понякога надхвърлят тези за инвестициите.

"Такъв е примерът със столичния квартал "Драгалевци". За да се отчуждят терените, които са били възстановени на бившите си собственици и не са били разпродадени, но така или иначе са били частна собственост, са били необходими по неофициална информация около 100 млн. лева. Това са много пари само за отчужденията. Оттам нататък говорим за проектиране и изграждане", добави Симидчиев.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
А7 преди 8 години
До 2017 в българия ще останат много малко хора!Предимно *** българи и една шепа пенсионери.Младо и старо емигрира в чужбина.Като има водка за вода не мисля:))
11
2
 
0
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
за справка да ви кажа ,че плащам 52-54Е/тримесичие независимо дали харча 10 или 20 кубика по простата причина ,че всичко е за услуги и подновяване на тръбопроводи -- същото е и с тока от 15Е само 4 са цената на киловатите ----това е и бъдещето в БГ
10
2
 
4
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Водата-скъпа,петролът-евтин.Ще правим бартер с арабите.
9
8
 
1
 
! Отговори
Жо преди 8 години
МНОГО ХОРА не разбират какво плащат по фактурите за вода.Заплаща се УСЛУГА- ДОСТАВКА на вода, а не- продажба на вода. Пише го на фактурата-ДОСТАВКА НА ВОДА!А щом е услуга,то цената се определя от разходите за услугата- водохващане, пречистване, доставка, отвеждане на отпадните води, пречистването им, поддръжка на ВиК мрежата, ремонти и изграждане на нови водопроводи и канализационни колектори. Това, последното е най-скъпия елемент, който "при бай Тошо" не беше извършен.
8
2
 
15
 
! Отговори
Каракочев преди 8 години
Много се крадне във водния сектор. А най-много в Софийска вода.
7
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-вероятно гепаджийте нема да са на власт така, може и да не поскъпне!
6
2
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
V haskovo momenta se plasta 3 i ne6to za kubik
5
4
 
18
 
! Отговори
Бесен преди 8 години
Докато не започне масово да се спира водата на тези, които не си плащат с години, нищо няма да се промени.
4
2
 
8
 
! Отговори
В и К преди 8 години
До ДикЗащото не пием дъждовна вода. А и тя трябва да дойде по тръбите в жилищата ни. Отпадъчните води пък трябва да се отведат от имотите и след това да се пречистят. За тези дейности държавата не дава нищо (или почти нищо), независимо, че В и К дружествата са държавни, общински или държавни и общински. Но затова пък намери милиони левове за декодери на "бедните", макар че телевизията не е "основна жизнена потребност" като водата.
3
3
 
27
 
! Отговори
Дик преди 8 години
Помните ли времето когато само водата беше 2ст. за куб.м а сега по -малко от1лв няма. 90%от язовирите са строени по времето на комунизма,докато бяха още държавни на много места старите тръби бяха сменени с чугунени- гледжосани. Въпрос: защо водата (божие творение) е толкова поскъпнала и питейната вода става ли за пиене.
2
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пожелавам още много терористични актове на семействата на френските концесионери, както и на всички други концесионери, а също така и на всички които искат да живеят незаслужено охолно за чужда сметка
1
2
 
17
 
! Отговори
az преди 8 години
преди време имаше някакви сметки, че са ни нужни 7-10 млрд. лева, за да се ремонтира и изгради водната мрежа на България. Познайте от къде ще дойдат тези кинти. Освен това средните загуби за страната са 60-70 процента.