В джобчето (ще) ми дрънкат... новите двулевки!

12 милиона монети от 2 лева чакат да бъдат изхарчени
Обновена: 26 ное 2015 19:26 | 26 ное 2015 17:23,
27
В джобчето (ще) ми дрънкат... новите двулевки!
Снимка: Dnes.bg

От 7 декември печатането на хартиената двулевка остава в историята, като на нейно място Българската народна банка ще пусне в обращение новата монета от 2 лева.

Металната пара отново ще бъде с лика на Паисий Хилендарски, а на лицевата й стана ще бъдат обозначени номиналът от 2 лева и емисията й от тази година.

Двулевката тежи точно 9 гр., или с половин грам повече от по-малкото си братче – левчето. Тя е й малко по-голяма, което е задължителна тънкост, която не позволява на спекуланти да мамят в плащанията.

Вътрешният й кръг е от сплав със златист цвят, а външният пръстен е в сребристо. Монетата е отсечена в Монетния двор на България, но сплавите са закупени от Финландия, от където се взимат и заготовките за еврото.

Смяната на банкнотата се изисква на първо място, защото парите трябва да обслужват равнището на цените. От 1999 година досега цените са се покачили със 110%. Поради същата причина през 2002 година БНБ замени и единия лев.

Монетният двор на Народната банка е подготвил 12 млн. монети, които да заменят двулевовата хартийка в джобовете ни. Но пускането им като за начало ще бъде съобразено с търсенето.

Важно е да знаем, че хартиената банкнота от два лева ще продължи да бъде законно платежно средство за неопределен период от време. Тоест, до когато я има в портфейлите на българите.

У търговските банки и гражданите към този момент има около 42 млн. хартиени двулевки. За сравнение, все още някъде пръснати из България има и около 4 млн. банкноти от стария 1 лев, с които все още законно можем да си купим нещо.

Средно една банкнотата от два лева "живее" малко над година, преди да се превърне в замърсена и крайно употребена хартийка. Продължителносттта на живот на монетата обаче е около 30 години.

Според подуправителят на БНБ Калин Христов това е втората основна причина, поради която е необходимо страната ни да премине от хартиена към метална пара от 2 лева. По думите му това е най-използваната банкнота и минава най-често през ръцете на българина, което я изхабява. Тя се използва най-вече в стокооборота на дребно и затова най-бързо се замърсява.

Според Захари, който не обича много монети да шават из джобовете му, ще отнеме време преди двулевката да бъде адекватно използвана от хората.

"Всички машини, от които всяка сутрин си взимаме кафе например, все още не са пригодени да отчитат новата монета. Същото важи и за метрото, за машината от която си купуваме билет", смята 29-годишният мъж. Въпреки това той е оптимист и вярва, че монетата ще е за добро, най-вече заради хигиената.

33-годишната Елена приема с отворени обятия новината за металната паричка, тъй като е пестелива и обича да събира левчетата си в касичка. "Сега ще слагам вътре и по два лева, което значително се увеличи сумата, която си събирам", споделя тя.

Елена е учителка и се радва, че нейните ученици ще имат досег до малко по-чисти пари, тъй като по нейни наблюдения малчуганите винаги разполагат с дребни банкноти и монетки, най-вече до 5 лева.

За продавачката Олга, която по цял ден работи с пари, монетите винаги са били по-доброто платежно средство.

"Връщат се по-лесно и се броят по-лесно в края на работния ден", споделя ни тя.  "А и хората сякаш по-лесно се разделят с монетите си и си купуват повече неща", завършва продавачката. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Барбарон преди 8 години
Предпочитам в джобчето ми да дрънка Г.Димитров с кафяво палто :-)
22
0
 
8
 
! Отговори
Yam преди 8 години
След 10 години и 5 лева на монета и банкнота от 500 лв :)))
21
1
 
8
 
! Отговори
Шаран_БГ преди 8 години
Какво страшно има, ако минем направо на "евро"? Нали сме ужким европейци? Тогава и нашите управленци ще бъдат още по-горди пред Европата, че управляват около 4 млн българи с месечен доход около 100 евра !
20
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди 20 века ги правиха по красиви
19
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е хитър бачин за прикриване на инфлацията, която се ускорява. Трябваше да минат направо на петолевките!
18
4
 
2
 
! Отговори
as преди 8 години
"Според подуправителят на БНБ Калин Христов това е втората основна причина, поради която е необходимо страната ни да премине от хартиена към метална пара от 2 лева. По думите му това е най-използваната банкнота и минава най-често през ръцете на българина, което я изхабява." Само човек, който не пазарува може да изръси подобна мъдрост. Във всяка бакалия за и сергия или каквото се сетите по-малко от 20так не отива.
17
1
 
2
 
! Отговори
ined преди 8 години
В джобчето ни вместо семки и бонбонки ще дрънка Паисий кючек
16
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Н?доразбралАми докато влезнем в еврозоната, еврото ще изчезне пак ще обръаме в дойче марки.За меките китки мое пуснат и източно германски марки!
15
1
 
4
 
! Отговори
Хъммм преди 8 години
не се вижда много ясно , светеца с ореол ли е или без --- нали някой от евро-мекия съюз се беше заял ,че е обидно за неверниците
14
0
 
3
 
! Отговори
Готино преди 8 години
12 милиона монети от 2 лева чакат да бъдат изхарчени 7 милиарда пъти за 30 години..
13
0
 
5
 
! Отговори
Н?доразбрал преди 8 години
Нали ужким вървим към въвеждане на еврото!?
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ще я туря в коледната банца
11
1
 
5
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
м дааа , това ,че хартиеният вариант продължава да бъде в обръщение ми напомня за времето когато вкараха 1-я лев и някой пусна слух ,че щего СМЕНЯТ и ,че няма да е валиден и на два пъти искаха да ме свалят от автобуса , с обяснението ,че не важи и като се отчитат вечер касиерката не им ги взима хартиените
10
1
 
9
 
! Отговори
dcvsEDW преди 8 години
Безумно написана статия, груби правописни и стилистични грешки!
9
0
 
5
 
! Отговори
none преди 8 години
"по-малкото си братче левчето" ?!?!
8
1
 
12
 
! Отговори
Жан Габен преди 8 години
Не искам двулевката, искам мацката на снимката
7
3
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
da si prebirat starite parcaleni dvulevki dnes mi varnaxa edna to mqza na toaletna xartiq izplozvana
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бяхме минали на тия пластмасовите банкноти .. ама на нали сме си богат народ кой ти ползва тия дребните пари .. чакам и 5 лева да станат " пара " та защо не и банкнотата от 10 ...
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заглавието е написано тъпо, подзаглавието е тъпо като цяло. Тези монети няма да бъдат изхарчени, те просто влизат в обръщение.
4
0
 
15
 
! Отговори
нумизмат преди 8 години
Следващата монетка кога да я чакаме то и 5 лв.не са пари.