Борисов беснее: За съдебна система не ща и "Добър ден"

Премиерът не искал да "опрасква": Да ги издигнем, за да угодим!
22
Борисов беснее: За съдебна система не ща и "Добър ден"
Бойко Борисов. Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов заяви, че не иска повече въпроси към него и правителството за съдебната система и настоя кадровиците да си решават проблемите.

"Ако прокурорът, ако съдиите, ако Висшият съдебен съвет си имат спорове, да си ги водят. Откъде накъде ще ни замесват нас?! С какво и как мога да натисна някой и защо да го натискам?! Аз си спомням френският посланик как обикаляше по студията и ги сочеше с пръст и тогава нито един не се яви, който да каже "това е директна намеса в съдебната система". А аз с моето изказване от Брюксел, то не са колажи, то не са от сутрин до вечер "Бойко каза еди какво си, Бойко каза еди какво си..." Това минава границите", ядосва се той пред министрите на правителственото заседание, според стенограмата.

Още по темата

Борисов пита след като ще се тълкува, че да кажеш мнението си, че не ни е добра или не работи добре съдебната система, е вмешателство, защо мониторинговият доклад се изпраща до правителството.

Коментара си той прави при обсъждането на проекта на правителствено постановление за отмяна на досегашната процедура за провеждане на избор за кандидат за съдия и за генерален адвокат в Съда на ЕС и за съдия в Общия съд.

В рамките на две неуспешни процедури са почти изчерпани всички специалисти, с които страната ни разполага, защото от гледна точка на европейските изисквания и сравнени с европейските специалисти по право на ЕС, България изостава значително, става ясно от думи на зам.-министъра на правосъдието Петко Петков.

"Ченалова и Янева защо не ги предложите? Като ги слушам по телевизиите, те са идеални", прекъсва го Борисов.

"За да може да влезе в протокола – аз не искам да ги "опраскам", а да ги издигам. Сега да видим дали като предлагам издигането им, ще спрат да ме замесват в техните домашни разговори. Да прочета утре, примерно, "Бойко иска да ме издигне, а… Москов иска да ме събори". Шегувам се…. След като не са "гнили ябълки", както ги нарекоха, да ги предложим, за да се издигнат в Европа. Може да мирнат. За да угодим!", допълва премиерът.

Тук Петков безуспешно се опитва да обясни, че на правителството ще бъде предложен списък с имена, за да направи информиран избор.

Борисов обаче го прекъсва и заявява, че не иска. "Считах, че един премиер трябва като поискат среща с него (в края на краищата сме избрани от народа, за да служим на хората), да го видят. Не искам повече да видя никой. Не искам. Във всяка махала или във всяка кръчма си говорят за някой от нас…. Какво ли не... Вие решете кой адвокат, кой съдия и ни го предложете. Нито колегите разбират в детайли, някои може да разбират от адвокати или да имат адвокати или съдии, но вие решете и ни предложете", заявява премиерът.

Той допълва, че единственото, което е казал в публичен коментар е, че "ако на Цветанов за подслушване, което се оказа, че не е подслушване, му се искат 4 години затвор от две инстанции, когато си подслушвал и си давал разрешение, трябва да получиш 400 години затвор".

"След като по никакъв начин изпълнителната власт няма право да се намесва, дори излиза, че и е и забранено да коментира един проблем, който дори самият Москов (здравният министър Петър Москов - бел. ред.) коментира в парламента – че това са най-лошите лица на съдебната система… Но него не го атакуват. А аз, че съм казал за 400 години затвор, съм от сутрин до вечер по всички телевизии, някак си да ме вкарат в тази тема... Аз отказвам да участвам в тази тема", отсича той.

Борисов се обръща към заместника на Христо Иванов да предаде на министъра, че "на тема съдебна система, не желая никой да ми казва "Добър ден", след като да си кажеш мнението се тълкува като вмешателство.

Борисов предлага мониторинговият доклад да бъде до съдебната система и те да решат какво да правят с мониторинга. Все пак премиерът заявява, че ако е необходим говорител: "Москов ще го предложим по тази тема, че на него не му скачат". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Търсете работа не се занимавайте с глупости само бистрите политиката като стари пенсионери
15
0
 
2
 
! Отговори
Тодоров преди 8 години
До МИНЧЕВ : Да бе ,какво стана с европейските отличници ,дето разследваха КТБ ? Май и те бяха наши хора -от еврогейската партия , та набързо засекретиха всичко и то строго секретно ,да не пипа никой ! Иначе половината министри от това безхаберно правителство трябва да наденат раираните дрехи заради тази банка ! Ама ,иначе как се защитават- ни дума ,ни вопъл ,ни стон -главния банкер на КТБ мълчи като комунист на разстрел ! Иначе ,чака го мишо бирата !
14
0
 
2
 
! Отговори
МИНЧЕВ преди 8 години
АМИ ,ЩОМ ВИЕ СЕ МЕСИТЕ И КОМАНДВАТЕ СЪДЕБНАТА СИСТЕМА ,ТЕ СЪЩО ЩЕ ВИ СЕ МЕСЯТ И ВДИГАТ КРЪВНОТО ! НЕ СЕ ПРАВЕТЕ ,ЧЕ НЕ СТЕ МИШОВЦИ ,БИРАДЖИИ ,ВАНЬО ТАНОВЦИ , КОСТИНБРОДЦИ И ДАЛАВЕРАДЖИИ СЕГА В ПРАВОСЪДИЕТО ! ЩЯХ ДА ЗАБРАВЯ И КТБ,КОЯТО Е СЪЩО ВАША ДАЛАВЕРА !
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
NAI-NEOBRAZOVANITE RABOTIAT V BALGARSKATA PRAVORAZDAVATELNA SISTEMA.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво беснее само се прави на него му е изгодно такава правосъдна система ...ако нашата правосъдна система стане като румънската с наистина независми прокурори министърпреседателя може да влезе в затвора. Да вземе да си внесем румънска прокурорка.
11
1
 
10
 
! Отговори
иван преди 8 години
До Анонименелементарно тиквенско оправдание , изказано вече явно, елементарноУотсън
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-н Борисов съвсем скоро Вие им отпуснахте доста милиончета бонус за 13 и 14 заплата защото им са малки и какво правят скълъпяват интриги. Вижте резултатите и вижте разходите на всеки съд и прокуратура. Сидят си на топло , нищо не правят, взимкат си заплатките и викат на всички управляващи само УРА.
9
2
 
18
 
! Отговори
Ади бе преди 8 години
Децата ни на МУТРЕНСКИ изрази ли ще се учат?Но какъв морал и етика да очакваме от " момче с яко вратле "!
8
1
 
20
 
! Отговори
internetlumpen преди 8 години
Не вярвам на независимост и безпристрастност в системи, които се "опраскват" взаимно.Системи, които за толкова време не са в ссъстояние да намерят проблем при политици, олигарси, министри, съдии, прокурори, но намират проблем в баба ви.Системата в БГ е порочна и ражда само Франкенщайновци. Създадени са позиции, които имат супер права и никакви отговорности.
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лесно е да си примитив. Някак леко ти е на душата. Особено днес в България.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малей, как са го джобили китайците. Га, че е някой гангстер! ШОУ! Хубаво, че не са му бръкнали и отз.ад, че тогава щеше да воюваме с Китай
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вземи пазара с Русия сега е момента
4
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мутрата ръководи заседанието на МС като мафиотско сборище
3
1
 
18
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
А че той ги е опраскал е ясно . Като го е казал това е имал предвид : аз ги таковах , а вие ги изгонете .....................................
2
4
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Този си е сбъркал мястото и професията. Трябвало е да стане секретар на Арменския поп! То не беше вайкане и оплакване за какво ли не! Ако беше жена щеше да е чудесна свекърва. Изглежда очаква да дойдат от ЕС и да направят Съдебна реформа! Жалка личност.....
1
2
 
35
 
! Отговори
лол преди 8 години
Боко, остави тези работи ами кажи колко китайски инвестиции ще докараш....или само се повозихте на влакче и пихте чай и кафенце.