"Айфелова кула" от бобени зърна

Празникът на смилянския фасул посрещна за 13-и път гостите си
Обновена: 28 ное 2015 17:22 | 28 ное 2015 17:21, Анисия Иванова
2
"Айфелова кула" от бобени зърна
Снимка: архив Булфото

"Айфеловата кула" от бобени зърна бе сред експонатите на изложба, представена на Празника на смилянския фасул. Родопското село Смилян посрещна с трапеза с бобена чорба хилядите гости на празника, провеждащ се за 13-и път.
Смилянският фасул като поминък и част от туристическата реклама на селото е във фокуса на ежегодно провеждащия се в края на ноември празник.

Залп от "фасулено топче" озвучи началото на бобената фиеста. Фолклорна музика и скечове на родопски диалект допълниха празничната атмосфера в "столицата на фасула". Гостите на феста се включиха в реденето на бобени зърна на паното, с което Смилян ще кандидатства за книгата на Гинес.

Изображението от смилянски фасул се изработва в продължение на години, а списъкът на съавторите на претендиращата за рекорд творба вече надхвърля 13 100 души.

В тазгодишния конкурс за пана от рекордно големите бобени зърна се включиха над 50 деца от различни възрастови категории. Паметникът "Шипка", пейзажи, цветя, накити, лебеди, приказни и пасторални сюжети, изобразени със смилянски фасулчета бяха показани в изложбата на конкурса за пано.

С първи награди бяха отличени "Маша и Мечок в царството на фасула" на 6-годишния Сашо Чекракчиев, "Селски мегдан" с автор Ралица Рупцова и "Колизеумът" на Мартин Асенов.

Победител в конкурса за фасулен производител на годината стана Силвия Тютюнарова. Кулинарна изложба на блюда от боб събра ценителите на гастрономически изделия от деликатесния сорт. Две първи награди в кулинарния конкурс бяха присъдени на пълнен с фасул агнешки бут, приготвен от Захаринка Пашова и на ястието "Бобено изкушение" на Малинка Гавазова. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари