Хиляди на протест срещу поскъпването на винетките

В София се събират пред парламента, блокират Орлов мост
117
Хиляди на протест срещу поскъпването на винетките
Снимка: Булфото, архив

Национален протест срещу поскъпването на винетките ще се проведе в страната. В София протестиращите ще се съберат в 13.30 часа пред Народното събрание.

Шествието ще се отправи към Орлов мост, където протестиращите ще блокират движението.

Предвидено е и автошествие по бул. "Цариградско шосе”.

Още по темата
Хиляди граждани са заявили участие в протеста, организиран в социалните мрежи.

Протестни действия ще се проведат и в Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, Плевен, Сливен, Разград, Добрич, Самоков, Казанлък, Враца, Дупница, Панагюрище, Видин, Берковица, Благоевград, Белоградчик и Габрово.

Недоволството на протестиращите е предизвикано от решението на правителството да вдигне с 30 лева на цената за годишния винетен стикер за леки автомобили.

Промяната влиза в сила от 10 декември тази година, а от 1 януари годишната винетка ще струва 97 лева, вместо 67 лева, колкото е в момента.

Месечната и седмичната цена на стикерите се увеличават с 5 лева съответно на 30 и 15 лева.

Годишните винетки за 2015 г. остават валидни до 31 януари 2016 година. За автобусите, отговарящи на стандарта Евро 1 и 2, годишната винетка се вдига до 1050 лева, а за тежкотоварните камиони над 12 тона, винетките според екологичния стандарт стават съответно 1743 и 1340 лева.

Регионалният министър Лиляна Павлова и началникът на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров мотивираха увеличението с необходимостта от повече пари за поддръжка на пътищата.

Очаква се след актуализирането на цените, Агенция Пътна инфраструктура да събере със 73.5 милиона лева повече през следващата година. Според шофьорите обаче е абсурдно винетката в България да струва повече от тези в западните държави, където пътищата са в много по-добро състояние.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
3
 
! Отговори
Portokal преди 8 години
Do Spasov: :-)Ima vreme do 1.01.2016.:-) Protestite v Bulgaria zreiat nai-dobre prez zimata.:-)Noemvri ne e svarshil, idva Dekemvri, Koleda, Januari, Fevruari...
72
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и гражданската ще вдигнат с 30 лв
71
0
 
12
 
! Отговори
Ivo преди 8 години
Въпросът не е в 30-те лева! Не са много! Проблемът е, че и с тези пари, които се събират сега пътищата са лоши, тунелите неосветени, катаджийте неуправляеми, джигитите деспирни, а мъртъвците все повече и повече по пътищата.Ако имаше осизаем ефект от досегашните винетни такси нека искат повече, но при липсата на какъвто и да е ефект и на фона на катастрофи като тази на витиня е престъпно да се иска такова увеличение за оправяне на инфраструктурата.Подкрепям протеста.
70
0
 
17
 
! Отговори
Идеалист преди 8 години
По-скъпи винетки - по-големи герберски кражби!
69
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само въшльовци може да се притесняват за винетка от 100 лева...
68
1
 
5
 
! Отговори
1 преди 8 години
До ***,ти беше ли с тях нещастнико,че знаеш.
67
14
 
4
 
! Отговори
нещастник преди 8 години
децата им пият уиски на вечер в баровете за 50 лв. а тези въшкари треперят за 30 лв.
66
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"...блокират Орлов мост" Хайде.е...е, пак претекст за преброяване на руските байраци !
65
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Българин 96Цър..вул, не ти се разбира!!Спри шльокавицата че си се втръбил а още сутрин.И питай майка си КОЙ съм.Аз съм баща ти бе, ***!!
64
1
 
23
 
! Отговори
Протестант преди 8 години
Браво на колегите излизащи на протести против поскъпването на винетките. Подкрепяме Ви нека веднъж и ние да победим. За голяма съжаление от немотия няма как да дойдем за да сме до Вас. В провинцията пътищата са още в безобразно положение. По-добре е да остъргат остатъчният асфалт от Живково време отколкото привидно да кърпят.Дупките са повече по площ от асфалта.Толкова години винетки защо не оправиха поне част от пътищата.Безобразие.Селянинът до нивата си неможе да иде без винетка дори да караш
63
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Увеличете цената на винИеткЪтЪ та да има дебелото Лиле от къде да краде.А и за Боцко има отчисления.
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До БЪЛГАРИН 86А ти понеже не пътуваш ще ти се върже тънкана, а селски??Ами Аз казвам тогава здравеопазването да стане ПЛАТЕНО!!!Който е болен да си плаща а на мен да не ми събират здравни осигуровки.Аз не боледувам и ще ми се върже по еФтинкУ.Кво ше кажеш, селски??
61
0
 
19
 
! Отговори
фен преди 8 години
Сега любимия вожд трябва да организира контра протест (нали му е специалитет). И аз ще отида да взема колкото плаща за да си платя разликата в цената.
60
2
 
32
 
! Отговори
неразбиращ преди 8 години
няма икономиканяма държаваняма приемливи доходиняма трезво мислещи политициима крадливи некадърнициима схемиима безнаказаностима винетки по-скъпи от Швейцария (30 франка)що е то?
59
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щях да дойда братя, ама много студено ве. Протестирайте и заради мене, че на важ гръб и мойта да смъкнат!
58
0
 
19
 
! Отговори
spasov преди 8 години
Не искам да съм лош пророк,но нищо няма да стане,за жалост!1.лоша организация,,много неизвестни,много мрънкащи в нета и къде ли още не,но до там.2.българинът яко го мързи,може да седи пред компа и да се оплаква,но няма да си мръдне пръста,мното думи малко действия.Робското мислене яко ни е налегнало,за разлика от гърци,румънци и други будни хора.3.лошо време,бай *** да не е луд да се мокри и студува,щом трябва да си отстоява правата,там келепир няма!4.протести да дупка!!!!!
57
6
 
9
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 8 години
ВЪВЕДЕТЕ ТОЛ-ТАКСИТЕ !!!ТАКА Е ПО-СПРАВЕДЛИВО!!!!!!!!!КОЙТО ПЪТУВА ---ДА СИ ПЛАЩА!!!
56
0
 
17
 
! Отговори
колио преди 8 години
Винетката е абсулютно излишна хартия достатьчно евеки тир преминаващ през българия да зареди 100 литра а даньците и акцизите от бензина отиват поместа
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бих попитал лалво отношение имат стандартите евро 1 и 2 към цената на винетката. Настилката се износва не от стандарта евро 1 и 2 а от теглото на превозното средсво.Отново субсидираме ердоганизма!
54
2
 
27
 
! Отговори
Рицар преди 8 години
До Анонимен 39Съгласен съм с теб. Аз обаче отивам на протест, въйпреки, че цената на винетката не ми е въобще проблемна. Ако искат и 300 да я направят. Не ми е проблем цената, проблем ми е наглостта им. Недей мисли толкова егоистично - сигурен съм, че поне 50% от присъстващите не отиват заради 30те лева. Ходих и на протест за цените на тока, не защото не можех да си платя тока, а защото аз платих този на една съседка! Умираше от студ! Алчността им е безгранична!