От цистерните за мляко наливат и нафта

Фермери продават евтиното гориво, което купуват от държавата
29 ное 2015 09:22,
22
От цистерните за мляко наливат и нафта
Снимка: архив Reuters

Цистерни за мляко продават нафта нелегално, алармират от Българската петролна и газова асоциация (БПГА) на семинар в Пловдив.

След като държавата разреши на млекопроизводители да продават продукцията си, се появиха цистерни, на които има надпис мляко, а продават гориво. Това е основно нафта, която се предоставя от държавата с намален акциз за земеделски нужди. Заради по-ниските налози фермери я продават с между 10 и 30 стотинки по-евтино от цените по бензиностанциите. Масово се продават евтини горива и от бидони в микробуси. Такива оферти заливат интернет, пише в. "Монитор".

Земеделските производители вместо да ползват разликата в акциза – за нивите и фермите си, масово продават горивата и печелят повече от тази търговия отколкото от земеделска дейност, обясни Андрей Делчев, зам.-председател на БПГА. Според експерти 30% от горивата на българския пазар се продават през ведомствени бензиностанции и голяма част от тях са контрабанден внос. Изчисления на БПГА сочат, че 800 млн. лева губи хазната от тях и сивия сектор.

До 30 ноември ведомствените бензиностанции са задължени да монтират нивомери, а колонките им да бъдат свързани с НАП, обявиха още от организацията. Така държавата ще може да контролира дали горивото се ползва за земеделски нужди или се продава. Изискването се отнася за всичките 6800 бензиностанции. Инвестицията на обект е не повече от 10 000 лева.

Нивомерът се слага на входа на резервоара, а връзката със НАП се прави като колонките се свържат софтуерно с данъчната агенция. Първоначално ведомствени се наричаха заварените в селските дворове на ТКЗС и ДЗС колонки, заровени в земята резервоари, през които се зареждаха селскостопанските машини. Постепенно започнаха да изникват все повече и повече, но и купувачите стават все повече.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Крадците преди 8 години
от БПГА-то викат - дръжте крадците. Държава на фермерите вместо да осребрява в парично изражение акциза им дава финансови бонове с едногодишно закъснение за закупуване на нафта, а защо същите бонове не могат да се ползват за торове, например? Напънала се планина и роди... поредна глупост, а и колко административен капацитет се занимава с това - ужас.Отгоре на всичко се изкривява и статистическа отчетност, уж продадено гориво за уж толкова ... и накрая сметката не им излиза.
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ е ясно къде е истината ама верно много измами има и при двете страни-затова - санкция за всеки осмелил се да продава гориво извън регулаторния режим - 300 000 лева първо без право на обжалване, а после и нагоре.Само така ще се урегулира.След това КЗК да почне да си отваря очите за картела и писмено да предупреди всичкиучастници.НЕ е възможно 2009 година цените по борсите бяха горе долу същите а цените бяха доста по евтини.
16
0
 
11
 
! Отговори
17 преди 8 години
Но пропуснах да добавя че фермерите ако има такива които мамят с горива са малката беля.ГОЛЕМИЯТ проблем истинските кандидат пандизчии които мамят с горивата са точто тези поръчали статията. Вальо Златевци, Жоро Самуиловци и всичката останала ***.Къде е държавата ПИАТМ!!!Защо не са в затвора тези МЕГА-КРАДЦИ??
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бъл..гар..ака е крадлив и разбира само от тоягата.Държавата да си изпълнява задълженията и да ги вкара в затвора теси селски хитреци които продават нафта на черно.Толкова е просто.Вкарваш по бързата процедура десетина селяци в затвора и на никой няма да му мине през ум повече да хитрее с горива.
14
0
 
7
 
! Отговори
друг фермер преди 8 години
До фермерKолега напълним ли млекарката с нафта, после няма измиване, ще трябва да се купува нова млекарка.
13
3
 
11
 
! Отговори
бумеранг преди 8 години
Картела се събра,...пийнаха,хапнаха и взеха да лопат ко да е.А по колко купуват е и по колко продавате-не са ли наядохте бре.
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Платена статия от картела , който умишлено държи цените на горивата високи и сега си търсят причини!Това ама абсолютно съм убеден няма как да стане,понеже от министерството си изчисляват кой колко да получи.И според вас някой фермер,ще продава нафтата евтино и когато дойде ред да зарежда трактор или комбайн, ще купува от бензиностанцията скъпо?!Що за глупава статия,пълна измишльотина!
11
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Инвестицията на обект е не повече от 10 000 лева." Това трябва да внуши, че става дума за някаква си нищожна сума ?За мен това са си доста пари дадени недоброволно. Рекет.
10
4
 
10
 
! Отговори
Джей Ар преди 8 години
Маалиййй,тия от тая "петролна" асоциация тотално са изпушили начело с тоя *** Андрей Делчев.Алоооууу Делчев да земеш да си смениш дилъра бе мой човек,че много менте тревица са ти продали явно,щом плямпаш такива глупости.Земи първо провери как стоят нещата па тогава ги разправяй тия врели некипели.Били сме продавали нафта-абе ти за кви ни зема бе,кой ще си губи времето да продава нафта,нийй да не сме бензинджии бре маскара с маскара.Ейй ама ка ме разсмя тоя калпазанин Делчев тая сутрин ей.
9
1
 
10
 
! Отговори
Вуте преди 8 години
Е,нали не наливат мляко от лайнарките.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За пореден път изключително подходяща снимка
7
1
 
30
 
! Отговори
фермер преди 8 години
По-големи глупости наистина не бях чел досега. При положение , че ми се полагат по 7 литра безакцизно гориво на декар , аз изразходвам реално 5,5-6 , защото нямам собствен комбайн , а ако имах , литрите щяха да си дойдат точно. Ако предположим , че продам остатъка от 1000 литра с печалба от 25 стотинки на литър , значи ще спечеля 250 лв от всичката нафта , която ми се полага за годината. Кой *** въобще би се занимавал да го прави това нещо? За 250 лв дори няма и да си изцапам ръцете с нафта.
6
1
 
20
 
! Отговори
Умен преди 8 години
На мене доктор Радева КАТЕГОРИЧНО ми е забранила да пия мляко. В млякото има бацили бе. Пия само алкохол, пия нафта... Млякото е за децата.
5
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По-добре маслеността на млякото да се повишава с нафта отколкото с палмово масло. Пием нафта, пием газ, пет пари не давам аз!
4
5
 
18
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Дайте сега заради няколко мошеници да затрием целия сектор! Как като премахнем субсидиите замеделието ще стане по-конкурентно? Типичен пример за управленско мислене на дребно.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ими вие какво очаквате, изкупуват млякото на безценица, за да произведе мляко трябва да вложи много средства и труд и на края може да изкара само един ху* , а така без усилия изкарва пари повече от колкото би изкарал от млякото, и аз да бях същото щях да направя а вие ?
2
4
 
5
 
! Отговори
онбашията преди 8 години
кво ревете бе, нали искате субсидии и държава майка кърмилница?
1
2
 
24
 
! Отговори
купувач преди 8 години
Моята кола не е дизел иначе и аз бих се възползвал цените били по ниски е да де това е реалната цена и големите лапачи вият защото печалбите им започват да се топят.