Час при зъболекар, ако си серопозитивен? Трудно!

Има ли го страхът, ще я има и дискриминацията
1 дек 2015 10:14,
5
Час при зъболекар, ако си серопозитивен? Трудно!
Снимка: Reuters, архив

Колко e трудно да си запишеш час при лекар, ако си серопозитивен? Оказва се, че за всеки човек, независимо дали е ХИВ позитивен, или вече със СПИН, е изключително трудно да се справи с простите човешки ситуации, като например да си запише час при зъболекар.

Мъж и жена решават да си направят тест за ХИВ. Тя за втори, а той за първи път. Тестът е безплатен и анонимен. Единственото  нещо, което трябва да се попълни, е информирано съгласие.

Тестът е безболезнен, взима се кръв от безимения пръст и резултатът става ясен до 15 минути. Най-тежко за пациента е чакането, а за лекаря - съобщаването на резултата.

"Всеки човек реагира на лошата новина по различен начин. Един от пациентите ми започна панически да се подписва на всичките листи, които имаше пред себе си. Други започват да плачат. Трети влизат директно във фазата на отричането. Един от хората дори опита да се хвърли през прозореца", разказва пред Нова тв лекар от кабинета за тестване за ХИВ.

И от този момент нататък започва истинската битка. Повечето избират анонимността, а най-трудно се преживява дискриминацията, особено когато това засяга здравето на пациента.

Съществува ли дискриминация? Поставено лице се представя за ХИВ позитивен и прави опит да си запише час при зъболекар. Неуспешен, въпреки че свободни часове очевидно има.

Зъболекарите не желаят да прегледат серопозитивния пацент и го насочват към "специфичен център". И допълват, че никой специалист няма да извърши прегледа, защото след това всичките инструменти ще трябва да бъдат дезинфикцирани.

В друг квартал на София обаче зъболекарите все пак се съгласяват да погледнат пациента. И обясняват, че има далеч по-опасни заболявания и ако се спазва всичко по правилник, няма да има никакъв проблем.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"никой специалист няма да извърши прегледа, защото след това всичките инструменти ще трябва да бъдат дезинфикцирани."Еми те по правило, след употреба трябва се дезинфекцират.
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При зъболекарите като правило масово не се ползват ръкавици, което е странно. От тази гледна точка произтича и опасност за пациента не само за зъболекаря. Последния път като ходих, попитах няма ли да сложите ръкавици отговора беше "Не са ми удобни"
2
1
 
11
 
! Отговори
Аз преди 8 години
"Мъж и жена решават да си направят тест за ХИВ. Тя за втори, а той за първи път. Тестът е безплатен и анонимен. Единственото нещо, което трябва да се попълни, е информирано съгласие." Този абзац е във въздуха.
1
0
 
11
 
! Отговори
не знам преди 8 години
Абе страшно си е, ако се спазва всичко, но ако не се спазва? Кой може да е сигурен? Ходих да си вадя зъб един ден- умрях от страх, бях последният за деня пациент. Още ме е яд, че ходих тогава.