Данъчната ни система е сбъркана изцяло

1/3 от парите в бюджета се харчат за пенсии и здраве
36
Данъчната ни система е сбъркана изцяло
Снимка: Булфото, архив

Според финансовия експерт на КНСБ Мика Зайкова съветът на премиера Бойко Борисов към кметовете да вдигнат налозите не е добър, защото ще платят честните данъкоплатци, а не длъжниците.

Още по темата

Вчера Борисов призова кметовете да вдигнат данъците и таксите и да си съберат дълговете, а не да ходят при него и само да искат пари. 

"Не искате да си съберете парите от таксите, защото искате да сте готини, добри и това го разбирам, но и ние искаме да изглеждаме така", обвини той градоначалниците.

Според него е разбираемо в малките населени места налозите да са по-ниски, но "който иска да живее на жълтите павета трябва да си плаща".

Зайкова пък призова да се обмисли цялостна реформа на данъчната система, а не да се призовават отделните кметове да направят нещо в градчетата си.

"В този си вид, в който е, тя не може да помогне нито на основните публични системи да се развиват, нито приоритетите - образование и здравеопазване, да получат някакъв тласък. Не само данъците не се събират добре, а данъчната ни система е сбъркана", коментира тя пред Нова тв.

Според нея наистина данъчното облагане е твърде ниско и държавата наистина не е в състояние да балансира основните системи.

"Големият проблем е, че 1/3 от бюджета отива не по предназначение, а за финансиране на пенсионната и здравната система", заяви пък финансистът Емил Хърсев. Той смята, че това, че общините не си събират таксите е двойно опасно.

"Един път, че те не получават собствените си приходи, и второ - наказват онези, които си плащат, защото тези, които не го правят, са в по-добро състояние от другите", коментира финансистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
pepipetko преди 8 години
Собствениците на фирми трябва да се осигуряват пенсионно върху действителните си доходи-така е справедливо! Ще има повече постъпления,няма да имат минимални пенсии, които да се увеличават с повече % от останалите и да се получава парадокса милионери да получат помощи и коледни добавки като пенсионери! Нормалните пенсии стигнаха тези *** хората без стаж! Няма ли къдърни хора да поправят допуснатите несправедливости!!!
27
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да беше само данъчната система, с мед да я намажеш.Но истината е, че всичкото ни е тотално сбъркано след като държавата се издържа най-вече от събраните данъци, а хората оцеляват с каквото успеят да скрият (констатацията е заимствана и не визирам Бисеров).
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз като един човек, който получава доходи само от работна заплата и те са декларирани до стотинка и са им платени данъци и други такива искам едно единствено нещо. Както на мен ми ги вземат данъците така да ги вземат на всеки един, без значение пол, етнос, религия, обществено положение и т.н. Когато държавата успее да го направи при това в реален размер... то тогава дами и господа може нещо да се промени я в нашите глави я в държавата ако още я има.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АсенМного си прав! Затова нормално е не да има детски надбавки, а семейно подоходно облагане. Тогава на дължим данък се опростява процент. И ще се дава точно на този, който е платил нещо на тая държава. Не хора без ден трудов стаж да вземат детски, пък баламите да работят и за тях, пък за техните деца да няма.
24
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой по-запознат да каже: връща ли се ДДС на големите вериги магазини ???
23
0
 
4
 
! Отговори
Данъци преди 8 години
Данъците ще се увеличават, това е ясно. По принцип с някаква условна полза се използва една малка част от данъците ни, като тя не е пропорционална на данъка, т.е. при увеличение на данъците, тази част ще си остане в същият размер. Ако сега на всеки 100 лева данъци, се крадат, 99 лева, а 1 лева е може би в наша полза, то при едно двойно увеличение на данъците, от всеки 200 лева ще се крадат 199 лева и пак 1 лева ще е условно в наша полза. Условно е, защото ползата е много съмнителна.
22
0
 
12
 
! Отговори
God преди 8 години
Хайде пак започнаха да подгряват хората за увеличение на данъците. И като ги увеличат ще ги съберат ли? Защо никой не говори за раздутата държавна администрация? За бюджета на МВР и привилегиите на милицонерите всичко е казано. За ниската събираемост на общинските данъци също. За чудовищните кражби в здравеопазването също. И накрая - пари няма. Е как да има. Никакво увеличение на данъците не може да насмогне на кражбите на чиновниците и свързаната с тях олигархия.
21
0
 
12
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Сбърканата данъчна с-***, е последица на сбъркана държава.
20
2
 
7
 
! Отговори
да те питам преди 8 години
какво работи малък Тошко? Не учатваше ли в милионер търси съпруга . Ами онзи лудия с извънземните? Все деца на партийната върхушка......моля те стига с тези опорни точки.
19
2
 
6
 
! Отговори
отвори преди 8 години
До Истинатаси очите. Влез на страницата на досиетата и виж кои са били тези собственици. Все изтъкнати ком секретари на БКП и хора на ДС. Напиши им именатат на тези приватизтори на сайта на досиетата и ще ги видиш какви са били и що са били.
18
2
 
8
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Всеки от нас, който е бил достатъчно възрастен след 1989-та е видял как се приватизира предприятието, в което е работел, а за някои по-големи фирми се писа достатъчно и по новините. примерно за банките или за авиокомпания Балкан и т.н., купени от чужди собственици, които първо ги източват яко, а малко след това или ги фалират нарочно (Балкан)или ги препродават (банките) на цена в пъти по-висока от покупната цена при приватизацията.
17
1
 
6
 
! Отговори
лъжеш преди 8 години
До ИстинатаАбе лъ.же.ц, жив свидетел съм на всичко- и на белите якички и на куфарчетата на Лука нов и на управлението на бай Тошо. Още живетет на гърба на народа. Сега пък демократите са ви криви, че сте едни мързеливи и все искате да живеете като монополисти, ама да вземате като комунисти! Ай, сиктир!
16
0
 
12
 
! Отговори
Асен преди 8 години
Истината е , че държавата насила кара хората да лъжат и крият доходи.Давам пример с детските надбавки. Семейства като моето които не могат да си скрият дохода не взимаме а бизнесмени осигуряващи се на мин запл взимат. Така хем са взели от мен по бедния хем са дали на богатия...има и мн. др.примери. Като не можеш да контролираш махаш.
15
7
 
5
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Истината е, че все още има много живи свидетели на случилото се през 1989-1992 години, когато демократите завзеха властта в България. Ще трябва да поизчакате, докато вече няма живи свидетели и тогава пак да лъжете.
14
2
 
7
 
! Отговори
до истината преди 8 години
И как точно рабихте службите? Като 25 години си криете досиетата. Какво му е разбито и по 20 заплати получавате, ***.й.н.а, и престъпниците на свобода и децата имат лесен достъп до наркотици и сте все пазени и сте все така нагли, некадърни и ревящи. Разбила са ви службите. А жкакво да кажат хората, на които им взехте парите от банките или които са болни и здравеопазването все няма пари, а?
13
1
 
13
 
! Отговори
лъжа преди 8 години
До ИстинатаСамо където това е една лъжа. Пазихте тези досиета, ама досиетата показват друго- че приватизаторите са все хора на службите, дето уж са ги разбили. Като са ги разбили - защо окрадоха държават за лично забогатяване, а? Каква иконо ика направиха с разграбеното? Какво произвеждаме на световно ниво? Ккаво знание правим на световно ниво? Чалга от сутрин до вечер и ДПС-ТО В ЛИЦЕТО НА ПЕЕВСКИ, ДПС-то на Доган, агента на службите, промиват съзннаието от сутрин до вечер с някаква помия.
12
8
 
4
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Всички сме свидетели на грабежа, който последва и продължава и сега, както и на промиването на мозъци, в стил крадецът вика: дръжте крадецът. Ето и тук, хора с промити мозъци, продължават да повтарят като папагали, че не крадецът бил крадец, а бившите комунисти и службите. Свидетели сме как възникна мафията в България - най-вече от така наречените борци и пуснатите от затворите от СДС криминални престъпници, които изградиха групировките. Тези групировки, бяха и дружки с политиците от СДС и ето
11
6
 
6
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Известен факт е, че след 1989-та новоизлюпените демократи, бързо заграбиха властта навсякъде в България, като подмениха можещите и знаещите хора с верни на демократите крадци. Всеки знае, че тези демократи-крадци извършиха криминалната приватизация в България и че първата работа на демократите беше да разбият МВР и правосъдната система, за да няма кой да ги спре в последвалият грабеж. Всички сме свидетели на грабежа, който последва и продължава и сега, както и на промиването на мозъци, в стил кр
10
1
 
9
 
! Отговори
от 13 преди 8 години
кой в управлението не е участвал в разграбването? Кой в управлението не е бил свързан с тоталитарните структури или кой в управлението не им е послушник. Как искате да живеете добре, когато ви управляват хора със съмнителен морал и използващи цялата държава , за да обслужват личния си интерес. Плащайте за джиповете им, за проститутките им, за разходките им, пък вие живейте с 5 лева на ден.
9
1
 
10
 
! Отговори
hora преди 8 години
помислете малко: кой приватизира всичко след 1989 г.? Хора на комунистите и службите. Каква икономика очаквате да развиват тези хора? И въобще очаква ли някой от хора, които съсипаха икономиката на страната и после забогатяха от разграбването и, да правят икономика и да създават обществени блага? Наивници ли сте, що ли? Как искате да живеете с такива хора на чело на държавата? Лично аз не виждам нито икономика, нищо, само някакви силови структури и мошенници, разграбили държавата ни облъчват все