Нежелана: Баба живее в болница вече трети месец!

Близките й не я искат, социалните също не помагат
1 дек 2015 11:52,
26
Нежелана: Баба живее в болница вече трети месец!
Снимка: Reuters, архив

Вече трети месец 83-годишна самотна жена живее в Бургаската болница. Близките й не я искат, а социалните служби само констатират факта, сигнализират лекарите от Отделението по долекуване и продължително лечение, където е настанена жената. Тя не е болна, но има нужда от грижи, а болницата ежедневно поема разходите по издръжката й.

Жената е доведена от полицаи на 14 август т.г., които я намерили паднала на улицата. Прегледът установил счупена шийка на бедрената кост. В такива случаи единственият изход е ендопротезиране – подмяна на тазобедрената става с изкуствена. Тези консумативи обаче не се покриват от здравната каса. Близки така и не се появили, а жената, макар да е пенсионерка и да получава пенсия, е в неадекватно състояние и с деменция – говори несвързано, не помни или бърка факти от живота си.

Оттогава тя живее в Отделението по долекуване, макар че не е болна. Но е обездвижена и някой трябва да се грижи за нея в домашни условия. Лекарите успяват да издирят близки – деца и внуци, които живеят в Сливен.  Но те не я искат – навремето тя ги оставила, баща им се оженил повторно и ги отгледала друга жена. Категорично отказват да я приютят и казват на лекарите да не ги безпокоят повече.

Преди три месеца документите на жената са предадени на социалните служби, за да бъде настанена в старчески дом. Оттогава единственият отговор е: "Няма места". 

"Социалните даже ни караха сами да звъним по домовете и да й търсим място. Проблемът е, че домът трябва да е за хора с деменция, тъй като тя не може да се грижи за себе си сама и не може да бъде настанена в обикновен дом. Попитах ги: Ами ако се отвори място във Видин, кой ще я закара дотам? Отговорът беше – ами вие от болницата", разказа д-р Иван Цанев, старши лекар на Отделението за долекуване.

Случаите, в които близките изоставят възрастните хора в болницата в последните години не са малко. Не са малко и децата, отказващи да се грижат за възрастните си родители. Още по-голям е проблемът, ако пациентът няма лична карта. Вече няколко пъти се е случвало болницата да плаща за издаването на личните карти на бездомници, защото без документ те не могат да бъдат настанени в дом. Социалните служби вменявали на лекарите и задължението да окомплектоват изцяло документацията, а именно: да проверяват дали имат имоти, да вадят удостоверения за данъчни оценки, скици и др.

"Веднъж един от пациентите се оказа от Чирпан. Казаха ми, че трябва да отида дотам, за да му извадя лична карта", възмущава се д-р Цанев. Лекарите смятат, че е необходимо социалните служби да станат по-гъвкави и да проявяват по-голяма активност при подобни случаи.

Само за година разходите на МБАЛ Бургас по издръжката на неосигурени, бездомни и социални случаи надхвърлят 30 000 лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още да увеличат заплатите на социалните работници.Срамота и позор.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бил съм свидетел на ужасно отношение на "деца"--разбирай 40 годишни--към възрастни родители в България, разбира се, след като са получили апартаментите им. Съветът ми към възрастните хора е да не преписват или по друг начин даряват жилищата си на децата си. Не знам каква е грижата на държавата в тоя случай. Моралната грижа на децата е да намерят начин, чрез старчески дом, чрез асистенти от общината, да намерят начин да помогнат на безпомощен родител. Има и програми за това.
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Социалните да се вземат в ръце и да си свършат работата.Това е социален проблем,а не медицински.Но по-лесно е да се протестира,че заплатите са малки,отколкото да се свърши това,което е част от длъжностната им характеристика.
18
0
 
1
 
! Отговори
Kapri преди 8 години
Tova e laja. Nikoi bg doktor ne preglejda i ne lekuva bez platena potrebitelska bg taksa i bez pari. Absurd! A v ministerskia bg savet i narodnoto bg sabranie daje i "dobar den" niama da ti kajat bez pari.
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Социалните служби са само хрантутници които не вършат нищо.
16
2
 
4
 
! Отговори
Pa v lova преди 8 години
Eto chudesen konkreten sluchai ot bezpoleznata rolia na stotici hiliadi bg darjavni slujiteli - sakrastavai gi, batka! Pari na viatara zasto da im plastame za zaplati?!
15
0
 
12
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Абсолютно не съм съгласен с номер 12. Да, ако външни, независещи от теб фактори са те отделили от децата ти- окей. Но да ги изоставиш и то не временно, а както изглежда от статията- окончателно? Много ясно, че децата ти ще са те намразили, че няма да искат да те виждат, че няма да си тяхната майка. Та разбирам ги хорицата.Още нещо към номер 12: такива ... крийп0ве като теб дето плюят по българите и по българското ги ненавиждам. Ако те познавах, след такова изказване щях да спра да те познавам.
14
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бойко борисов да си я взема у тях, нали все разправя "АЗ АЗ АЗ АЗ"....
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виновна е държавата , защото е абдекирала от проблема ! Навсякяде в ЕС има достатъчно Ст.домове и хосписи. Какво могат да направят близките ....да не ходят на работа за да гледат лежащо болен ??? Правителство и парламент трябва да лезат в час,да се обърнат към проблема.Много по изгодно за държавата е да се осигорят допълнителни легла и капацитет към болниците за доглеждане на възрастни и болни отколкото младите да не ходят на работа и да ги гледат.
12
1
 
24
 
! Отговори
Не. преди 8 години
До 12Абсолютно не съм съгласна.Всяка жена може да роди дете, но това не я прави Майка и не означава, че децата и трябва да са й длъжни, докато не умре.Майката е жената, която е отгледала детето, която е била до него и в добро и в лошо, която го е научила да ходи, да чете и пише и е жената, която е дала всичко от себе си, за да има то нужното. На нея се дължи цялото уважение и грижа, а не на някакъв човек, който си видял веднъж и дефакто не си познавал никога.
11
0
 
6
 
! Отговори
odessa преди 8 години
ostavila decata si. tova e dostatychno.
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е тези задължения верно са в повече на лекарите - социалните да въведат система по егн то и да излиза всичко - и да поемат задълженията си пряко - стига с това че някой не знайно кой да свърши работата.Има компютри за това нещо и онлайн проверки.А не само 1 000 000 българи на социална издръжка/роми/ и 1 500 000 българи на пенсия.Реформа най много 3 месеца държавна издръжка.
9
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Законът на кармата учи, че в семейството има ЙЕРАРХИЯ. Дори да не си познавал свой родител цял живот, трябва да можеш да простиш и да го приемеш в живота си, защото чисто биологически, ако него го е нямало - няма те и теб! Разбира се, не става въпрос за карма или тем подобни, става въпрос за ЦЕННОСТИ, а те у българите липсват! Българите са просто, невежо и безбожно племе!!
8
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Социалните служби вменявали на лекарите и задължението да окомплектоват изцяло документацията, а именно: да проверяват дали имат имоти, да вадят удостоверения за данъчни оценки, скици и др."А за какво вземат заплати въпросните социални служби? Това си е точно работа за тях, само дето никой не им търси отговорност защо нищо не правят, а се редят за пари! И не е първия случай, в който не си вършат работата!
7
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ПотърпевшТочно така, човек трябва внимателно да живее живота си и то основно в услуга на близките си.За съжаление комунистите от предишните поколения нямаха този ангажимент като обгрижваха другарите комунисти за сметка на децата си. Е, сега е времето да пожънат успехите си.Няма на кой да се сърдят - едно време хубаво си живяха нали, сега трябва да си платят.
6
2
 
28
 
! Отговори
Лично мнение преди 8 години
Не знам личната история на това семейство, може през живота си тази жена наистина да е сторила много зло на роднините си,а може и да не е ... Ако наистина тя ги е изоставила и е скъсала семейните си връзки с тях, не мисля, че е редно да ги търсят сега, за да се грижат за нея. Направен ли е съзнателен избор веднъж и завинаги да се прекратят семейните отншения- това е и връщане назад няма. В такъв случай трябва държавата да се намеси...
5
5
 
2
 
! Отговори
0 преди 8 години
ЖАЛКО ЗА ЖЕНАТА, ОТ ХУБАВО НИКОЙ НЕ СИ СЛАГА КРАЙ НА ЖИВОТА. ЕДИН ПО МАЛКО НА ЗДРАВНИЯ И СОЦИАЛНИЯ МИНИСТРИ. НЯМА ЧОВЕК -НЯМА ПРОБЛЕМ....
4
6
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Децата отказват да се грижат за възрастните си родители? Мечтата на тази долна държава, нарочно да не прави старчески домове и домове за психично болни, да превръща домовете на младите хора в полеви старчески хосписи.
3
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За такива хора, изпаднали съвсем в неволя, трябва да се грижи Църквата. Каква им е работата на монасите и монахините по цял ден, къде им е милосърдието, защо не се направят домове за такива несретници, Църквата има достатъчно пари, а служителите й нали уж са се обрекли да служат на ближния?!
2
5
 
4
 
! Отговори
silver rider преди 8 години
ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ИМА ФОНД ТОЧНО ЗА ТЕЗИ СЛУЧАИ, КАТО КАКТО СЛУЖЕБНО ТИ УДЪРЖАТ ЗА НЕПЛАТЕН ТЕЛЕФОН ТАКА И СЛУЖЕБНО ДА СЕ УДЪРЖАТ ПАРИ ОТ НАСЛЕДНИЦИТЕ ЗА ТЕЗИ РАЗХОДИ. За това трябва и добра воля и добро сърце... освен на положилите Хипократовата клетва. Отново дупка в социалната система, ако има такава...