Първият контакт на бебето с мама – задължителен!

86% от бебетата са отделени от майките още в първите часове
5 яну 2016 12:07,
17
Първият контакт на бебето с мама – задължителен!
Снимка: flickr

Първият контакт между новороденото и майката да стане задължителен по медицински стандарт. За това настояват група неправителствени организации.

Според резултатите от интернет-анкета, обхванала над 5200 жени, които са родили в България през последните 3 години, 86% от бебетата са били отделени от майките си в първите часове от живота им след раждането.

"Рутинното разделяне на новородените бебета от майките им противоречи на съвременните медицински практики по света и за това има множество документи", каза пред БНР Миглена Делчева от Фондация "Родители за родители".

Още по темата

"Всички сме майки, общуваме с други майки, споделят се истории. Ние знаем, че масово първият контакт не се случва, но това го знаем от нашето обкръжение. Тази анкета, макар и непредставителна, обхваща голям брой майки и тя дава една доста добра представа за това, какво реално се случва в болниците", допълни Делчева.

По думите й високият процент на деца, отделени от майките си в първите часове след раждането означава, че имаме голям проблем.

"Медицински проучвания доказват, че когато бебето се остави с майката веднага след раждането му, това допринася за по-бързата му физическа и психологическа адаптация в следродилния период. Българското медицинско образование обаче не дава тази гледна точка", обясни Олга Дукат, дула, която в момента се обучава за акушерка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
Родилка преди 8 години
Мале мила, колко *** коментари, тежко на тази "държава" при такива индивиди с такова мислене и такива категорични изказвания. Не разбрахте, че основното, което ни липсва в болниците, е ЧОВЕШКОТО ОТНОШЕНИЕ, но за какво ли ви е то, та вие не сте човеци.. Чуждият опит и добри практики не се въвеждат у нас, въпреки многобройните проучвания и доказателства за приноса към здравето и живота, имунитета на бебетата. Кеф ли ви прави това? Да си продължаваме по старому, така ли?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мила АЗ, това което сте написала говори за "лек" непрофесионализъм. Когато си нараниш главата и има нужда от шев, мястото се бръсне, за да не се инфектира раната. Какво да кажем за коремна операция? А за клизмата... може би искате, докато сте с упойка да се изпуснете случайно на масата, да изцапате и да умрете от срам; фекалиите съдържат болестотворни бактерии. Обезболяващите инжекции никой не ви ги поставя насила; толкова сте разбрала какво ви бият...
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мнооо телевизия гледате и мнооо интернет четете... Пък и големи разбирачи по всичко се навъдиха. Предлагам сички да си раждат у къщята на земята с кварталната бабичка, да се въргаляте с бебето в мърсотията, докато се нагушкате и нацелувате, да го държите гладно, докато ви тръгне кърмата и да не го ваксинирате. После може да си го обучавате вкъщи, щото училищата са вредни. п.п. Най-убаво сички да се кАчиме по чукарите и пещерите.
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека взаимстваме опита, бебето се дава веднага на майката, могат да присъстват двама близки, родилката може да пие вода, сам в страни от третия свят и България очевидно това не може и жената примира от жажда. Ако гледате риалита от болници в САЩ, Англия...ще видите, всичко това, което описах горе. Да не говорим за цветовете, музика..т.е. атмосферата. Гледах БГ предаване, как присъства бащата на раждането, извикаха го накрая за 5 мин. Безумие. Много жени не искат второ дете заради ужасно раждане
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моят син даже не успях да го целуна първа, камо ли да го пипна. След обгрижването неонатолога го нагушка и нацелува първи.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Достатъчно е след раждането да дадат поне да му хванете ручичката и да го пипнете за да разбере ТО бебето ,че всичко е наред не се правете на ударени и ощипани Откъсването на бебе след раждане е недопустимо травмиеращо за бебето.Всичките ви датчици може да бъдат залепени по него Няма пречки да се извършват всички процедури пред бащата без да мъкнете бебетата по тъмни стаички ,къде родителите нямат директен поглед над собственото си дете
10
0
 
7
 
! Отговори
мда преди 8 години
Мъж съм, но моето мнение че бебето трябва да има колкото се може повече контакт с майка си след всички медицински процедури които са необходими... Ние мъжете колкото и силно да чувстваме нещата нищо не може да замени майката :)
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това Миглена от Родилница, която роди вкъщи ли е?
8
2
 
1
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Да, и няма да минават с литровата бутилка рициново масло и да ти бутат, че да видат "да нямало усложнения". Няма и задължителните инжекции, предполагам нещо от сорта на морфин, дет ни слагаха в Бг. Аз им кавзах, че нямам болки, а те ми викат - а ако получиш, кво праим? и ми шибаха инжекциите.
7
1
 
6
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Да допълня. Имаш избор дали бременноста да се води от акушерка, или в медицински условия. Всичко е леко, спокойно, операцията секцио е без бръснене, без клизма!!! Почти 2-3 часа след операцията можех да стана, след което ти помагат да се изкъпеш - душ кабината е в стаята. Спомням си как с крясъци в Бг главната подканяше сестри или фелшерки да минават с чайници и да ни подмиват, а те се правеха на ударени и не им се работеше.
6
2
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Раждах в Холандия второ със секцио. Бебето още с кръвта го завиват и го дават на бащата. После го измиват и не се отделя от майката. А в Бг първото раждане, пак секцио, едвам кретахме с операциите по коридора на надзърнем в коя стая са бебетата и какво правят почти 24 часа след раждането.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И въобще колко трябва да си изглупял, за да се оставиш в ръцете на някакви шамани да ти израждат детето...
4
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЯ, да ми кажеш след 12-часово ражадане или секцио или усложнение как пък ще стане точно в ръцете на майката. Ние не можехме имената да си кажем на края... Аз бях благодарна, че детето ми се намира в сигурни ръце при условие, че аз не можех адекватно да се погрижа за него, защото имах усложнения след раждането.п.п. А такива като г-жа Дукат не мисля, че трябва да се вземат насериозно. Какво значи "дула, която учи за акушерка"?
3
4
 
11
 
! Отговори
mic6 преди 8 години
Вижте другата статия за тая Олга Дукат, и ходете да раждате с хомеопатия, както тя препоръчва. А също и никакъв ултразвук, опитните акушерки работели само с ръцете си. Слушайте я тая ако искате да раждате, както раждат амишите. Направо си я викнете да ви води раждането.
2
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А нещо пречи ли ти след отрязването на пъпната връв ,обдишването и измиването на бебето ведно с залепването на датчиците за съредечна дейност всички тези процедури да се извършват непосредствено в ръцете на или пред майката а ? Колко бебета подменихте в последните 26г.
1
15
 
9
 
! Отговори
с преди 8 години
А медицинските практики....докато го изчакат да се нагушка на изпотената от пот гръд на майката ,някои бебета ще предадат богу дух защото не са обдишани и не им е проследена сърдечната дейност,И НЕКА ФОНДАЦИИТЕ НА НЕМЕДИЦ.ЛИЦА ДА ПОДКРЕПЯТ ЖИВОТА ,А НЕ САМО ДА ЦОЦАТ ЕВРОСРЕДСТВА..И ДА ИСКАТ ДА ПРОМЕНЯТ МЕДИЦ.ПРАКТИКИ СЪС СЪВЕТИ ОТ НЕДОУЧИЛИ АКУШЕРКИ