България с най-малко убийства с оръжие на Балканите

Лидер в негативната класация е Албания
Обновена: 24 яну 2016 10:51 | 24 яну 2016 09:32, Красимир Ангелов
121
България с най-малко убийства с оръжие на Балканите
Снимка: flickr

В Албания има най-много, а в България - най-малко убийства с огнестрелно оръжие  на Балканския полуостров, съобщава БТА, като се позовава на изследване на сайтът "Франс Те Ве енфо"

Ако дебатът за оръжията грабва общественото внимание с всяко ново масово убийство в Съединените щати, същото не би могло да се каже за Албания. В тази малка южноевропейска страна с население от едва 2,8 милиона души има 1,5 пъти повече убийства с огнестрелно оръжие, отколкото в САЩ, сочи анализът на специалистите.

Фактите са категорични - през 2013 г. в Албания е имало 5,86 убийства с огнестрелни оръжия на всеки 100 000 души срещу 3,55 в Съединените щати.

Цифрите правят Албания първенец по този показател на Балканите, а зад нея се нарежда Черна Гора с 2,13 смъртни случая.

Статистиката сочи, че най-малко засегнатата страна в региона е България с едва 0,64 смъртни случая на 100 000 души.

Проучването, на което се позовава сайтът, е направено от институт към Вашингтонския университет в Сиатъл, занимаващ се с изследвания на световното здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До TъпоумАми вземи, че прочети статистиката за ПТП-та преди да говориш глупости. Така на изуст всеки може.
60
1
 
3
 
! Отговори
Тиготурим преди 8 години
Ние сме специалисти по ПТП та.Чалгата до дупка и с двеста по некой сокак.
59
2
 
3
 
! Отговори
Тук Там преди 8 години
Епа как ще водим?! Такъв зор е да се сдобиеш с огн. оръжие. Моля ви се, да отпуснат малко закона и ш пукажим на тия хора как са мятами. Междувременно, ножовете и боксовете хич не са ни чужди.
58
3
 
5
 
! Отговори
До87 преди 8 години
Свещеник Димитър Евтимов от Злогош, Кюстендилско. Давал ракия и храна на партизаните от хуманни подбуди. За благодарност убит от тях(заклан) след "светлата дата". Впоследствие осъден задочно на смърт от Народния съд, смисълът-конфискация на цялото имущество. Познавах съпругата му, почина преди 1989.Нямат деца. Не са им оставили да имат. .
57
3
 
5
 
! Отговори
До 87 преди 8 години
Славчо Атанасов Границки (1922-2006),от.Кюстендил,член на опозиционния БЗНС, като такъв въдворяван в Белене след разгрома на съюза в 1946,след смъртта на Георги Димитров и след Унгарските събития. Взел обезщетение след 1990..И трите пъти с административен акт, без съд и присъда. Мой роднина. Имам още двама репресирани роднини-единият с присъда , другият-без. Голяма част от архива за политическите затворници от затворите в Плевен иПазарджик ги няма много отпреди 1989.
56
2
 
7
 
! Отговори
леле мале преди 8 години
Не може да сме толкова назад, при толкова усилия на мутренската държава! Ще ги догоним и албанците! Гарантирано от....
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 76много несвързани простотии си написал.
54
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До един гостенинМного хора са въдворявани без съд в Белене и другаде и след 1953 напр. след Унгарските събития. '56.Пропагандни митове. Кой? Кои са тези хора? Защо не съдят държавата за обезщетение. Защо техните близки не искат обезщетение. Белене е бил трудов лагер в който са излежавали присъдите си криминални престъпници - спекуланти, чернобостаджии, осъдени за корупция. Кой е бил изпратен там без съд и придъда - има ли поне едно име?
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като избухна "демокрацията" и *** стръвно драпаха към властта, на помощ им дойдоха "специалисти" от чужбина. Някакво франсе им нарисува карта на България с мно-ого черепи и кокали. Висеше на всеки ъгъл. Тогава от небитието изскочи историята с прасетата. В основата на тази перверзна канибалска история лежи истински случай. Веднаж, след висока вода на Дунава са доплували диви *** и почнали да рият из плитките размити гробища. Охраната ги разгонила с куршуми. Това се е случило!Стига!
52
1
 
5
 
! Отговори
един гостенин преди 8 години
В Албания след разграбването на оръжейните складове преди двайсетина години просто достъпът до огнестрелно оръжие е много по-лесен. Нивото на убийствата зависи от много фактори, някои устойчиви във времето и не зависи толкова от стандарт на живот, бедност /богатство и пр. популистки внушения.
51
6
 
5
 
! Отговори
един гостенин преди 8 години
Горуня и другарите му са били фанатични ***, за които Т. Живков е бил прекалено мек и либерален. Много хора са въдворявани без съд в Белене и другаде и след 1953 напр. след Унгарските събития. '56.Свидетелствата за и от репресираниби и техни наследници има достатъчно, за който се интересува.
50
2
 
9
 
! Отговори
един гостенин преди 8 години
Нивото на убийствата у нас на 100 000 души през последните 15 години е същото, както през последните 15 на соца, през 90-те е било по-високо.За 9-те милиона - и сега са 9, просто свободно може да се излезе зад граница. Иначе раждаемостта сред етническите българи намалява от повече от 50 г. - след колективизацията на земята и урбанизацията. Убитите без съд и присъда само в първите месеци след преврата на 9 септември са минимум 26 000, като макс. 20%от тях са вършили насилие против комунисти.
49
1
 
14
 
! Отговори
тихомир томов преди 8 години
Другарят Салот Сар без да хаби огнестрелно оръжие само за 4 години " опраска " около 3 милиона хмери с лопати , кирки , пръти и крокодили , но от това не се промени ужасния резултат ! Тук у нас след ДДТ - то , шоковата терапия и ДДС - то резултата е също плачевен !
48
4
 
14
 
! Отговори
Август Вагнер преди 8 години
Вече 26 години нашите управници ни убиват с краварска демокрация и долари ...
47
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен"Тия комунисти не били съгласни с политиката и терора на Тошо"При терора на Тошо България стана 9 милона, имаше среден европейски стандарт на живот, изнасяше промишлена и селскостопанска продукция за милиарди. А за 25 години евроатлантизъм и американско партньорство България намаля с 3 милиона, цялата икономика е съсипана, и от най-голям производител на домати в Европа при Тошо стигна до там днес България внася домати от Турция!
46
1
 
15
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Това е статия тип: "споко, и тук стрелят, но да знаете, че у комшиите е по-зле." Това трябва ли да ни успокоява, че нашата полиция не може да разкрива убийствата?
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако е така, значи законите и контролът на огнестрелно оръжие при нас са адекватни, поне в сравнение с Балканите. Само че вероятно в Европа има и по-добри показатели.
44
1
 
6
 
! Отговори
художника преди 8 години
До Анонимен 56За самоубийствата, колкото и странно да ви звучи, но лидер в света по този показател е Нова Зеландия.
43
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 65Къде са близките на изядените от прасетата в Белене? Къде са роднините на мъртвите и безследноизчезналите да разкажат за тях. Къде са евроатлантическите медии да направят филми и репортажи за изядените от прасетата безследно изчезнали - това си е сериозно нещо?
42
3
 
14
 
! Отговори
до Мунчо преди 8 години
И според мен Генади е прав - комунистите са избили стотици хиляди български интелигенти в лагерите на смъртта и са ги дали за храна на прасетата, затова няма следи, и близките им са избили и са ги дали на прасетата, затова сега никой не говори за тях, само по коментарите под статиите може да се намери иститата.