Броят на болните от грип расте, епидемия няма

Ако сте болни, стойте си вкъщи, съветва лекар
26 яну 2016 10:07,
0
Броят на болните от грип расте, епидемия няма
Снимка: Reuters. архив

Има увеличение в броя на заболелите от грип в страната, но все още не може да се говори за епидемия, съобщи проф. д-р Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести.

Според нея основните фактори за разпространение на вирусите са състоянието на имунитета и социалното поведение.

"Събирането на много хора в едно помещение, ходенето на работа, на децата в училище и в детска градина, в много голяма степен способстват за разпространението на дихателните инфекции, защото те по принцип лесно се разпространяват, но когато сме в едно помещение е достатъчно да има един-двама души, които са болни и излъчват вируси, за да заразят останалите", припомня д-р Кожухарова пред "Фокус".

По думите й високите температури през лятото пък съдействат за разпространението на други заболявания.

"Заразните заболявания имат типична сезонност, а нашето поведение може да улесни разпространението на причинителите", каза още проф. Кожухарова.

Тя допълни, че ниските температури влияят на нашето състояние, а не на разпространението на вирусите. По думите й приемането на препарати, обогатени с витамини, е необходимо само когато има недостиг на такива в организма.

Проф. Мира Кожухарова съветва заболелите от грип да прекарат няколко дни вкъщи и да избягват социалните контакти, за да се избегне разпространението на грипа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари