Черният PR на ДС и крахът на идеологията

Какво е наследството ни и какви са уроците от него
Обновена: 7 фев 2016 19:43 | 7 фев 2016 17:31, Екип на Bulgaria On Air
52
Черният PR на ДС и крахът на идеологията
Снимка: Reuters

Идейният хаос днес в главата на не малка част българите е потресаващ. И няма как да е иначе. Десетилетия наред всеки с различна от господстващата идеология  -  е бил смазван и опоскван публично.

Поколения наред са живели в лъжа и страх. В постоянен донос и компромат. Да имаш идеи  - логични и структурирани  -  е било престъпление. Да изразяваш идеология различна от постановената  -  самоубийство.

ДС наследството и уроците по черен ПР

Законът за разделението на труда и специализацията му си важи винаги  -  50 години някакви хора са се упражнявали в клеветничество и мракобесие, берат плодовете на усилията си с пълна сила и днес.
Мразиш някого, завиждаш му?

Удари го по това, което му е силата. Ако някой е враг на режима  -  пусни мълвата, че е твой агент, че си го купил. Няма значение, че може да те прави на пух и прах в писанията си или че си принуден да го бастисаш, че да замълчи.

Народът ще повярва  -  защото е по-лесно. Защото му дава обяснения. Щото оня е врагът, бе!

Историческа справка

Маркс въвежда прийома за "поли-логизма”  -  няма една логика. Логиката на пролетария е една, на буржоата  - друга. Не е важно какво се казва  -  важно е кой го казва. Ако е "буржоа”, той брани своята „класа”. Ако е пролетарий  -  е прав. Нищо, че Маркс и Енгелс струг и чук не са пипали и произхождат от богати семейства. Маркс е син на заможен еврейски юрист, Енгелс е богат „капиталист”, подсигуряващ прехраната и писането на съратника си. Те са изключени по подразбиране от това „правило”.

Няма значение какво казваш  - важното е каква е баба ти. Не е важно и че заставаш зад думите си  -  с дела и действия. Важното е клеймото.

КОЙ

Изобретателят на безименното понятие КОЙ е безсрамник и подлец, защото ни освободи от отговорността  -  на действията и думите.

„Кой” не е един, „кой”– са много. Това са бизнеси, които кадруват в Съдебната система или вкарват парламентаристи да им пишат специални закони за специалните им интереси. Това са жадни за власт над съгражданите си хора  -  които се бутат да „влизат” в „политиката”  -  въпреки очевидната й нечистоплътност.

„Кой” не е абстракция и ако днес е един, утре ще бъде друг. Ако българинът не прегърне чистия идеализъм на свободата  -  индивидуална, принципна, за всеки и неотменно  - той е загубен.

Не десетилетия  -  векове ще минат в злободневене и псуване на живота. Все ще си е беден и все няма да знае защо. Все ще има ня-Кой, дето да се е възползвал от труда и парите му и все няма да му е много ясно: "Абе аджеба  -  „верно КОЙ?”.

Къде е проблемът?

Да е ясно: в Левиатан  -  монополистът в принудата, разполагащ с репресивния си апарат и власт над нас — държавата.

Който овладее нея  -  става Кой. С нея расте и той. Винаги и навсякъде. Но не е виновен Кой. Той в някакъв смисъл е рационален. Като може  -  защо не?! Проблемът е: наличието на такава голяма баница (крадена) и някой, който да раздава парчетата. Въпросът е, че т. нар. „баница” е нашата иззета частна собственост. Която следва да си е у нас, да я харчим по наше усмотрение. Докато битката не стане за това, а е за КОЙ да раздава парчетата и на кого  -  няма да го бъде.

Засега: българинът не оспорва монопола в правораздаване или сектор сигурност, нито обявява държавното образование като пълен провал. Той е ок с тях. На него сякаш по-важният проблем му е  -  кой ще управлява този монопол.

Продължението четете тук

Коментарът е на Кузман Илиев, автор и водещ на предаването Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria, както и водещ на Денят ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
5
 
! Отговори
dp преди 8 години
Факт е, че мнозинството хора в БГ не преследват свободата си да правят каквото мпгат и да печелят от това, а се оглеждат кой раздава нещо та да се прикачат.И е факт, че това е резултат на съветската окупация, без нея разните селеньоршери нямаше да помиришат власт, ДС и всичко останало, спънало развитието на страната за поколения наред.
22
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изключително *** статия.Срам за сайта. Да се оправдават простотиите в страната с ДС явно ще продължава още доста години и след смъртта на последният им служител. Обърнете внимание- и телевизионния канал и предаването, и денят са написани на английски. Впрочем по стълбата на глупостта всички стъпала водят надолу.
21
4
 
7
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До АнонименПак повтарям, статията е прекрасна, но само без портретите и ДС, защото при тях е било невъзможно да се забогатява на гърбЪТ на народа, НО, правилно показва , каква е демокрацията в България.
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До матросчоЯвно нивото ти е много,много високо . Същото като пишещи статията . Мисли може и да ти се отдаде.Защото статията е турлю гювеч,също толкова хубава като него.
19
4
 
5
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До заплатиБраво, ето това е елементарната истина - НО, КАКВО ДА СЕ ПРАВИ, ке требе да прочетем пак Ленин........ колкото и да е неприятно за някои купени душички.
18
4
 
8
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
А, сега малко и мой анализ - държавата ще бъде супер, при точни закони и правила - пример, Англия - всеки мошеник бизнесмен, знае, че надушат ли го - това е краят му. Наскоро прочетох интересна статия на Асанж, който описва действията на Ц.... в бившите соцстрани - директно споменава България, 134 години пази спомена за освобождението от турско робство и името на освободителя, НО - купени са 50 000 душички от ЕЛИТА или всите, и, страната вече НЕПОМРЪДВА - елементарно, нали
17
1
 
7
 
! Отговори
заплати преди 8 години
До ЛираДа, във Висшия съдебен съвет си гласуваха 13-а и 14-а заплата. И получават хиляди на месец,защото са много способни и трудолюбиви. Същото е с депутатите, с Енергоразпределителните дружества, със софийската топлофикация, с комисията за конкуренцията и защита от монопола. и много други още. Всички те "заслужено" вземат "за труда" си хилядарки на месец, които напълно са "заслужили" щото са "умни и кадърни" хора. Въобще при капитализма "умните и кадърни" хора получават. Некадърните-не!
16
4
 
5
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До АнонименНапротив, статията е прекрасна, дори с най-малкото, поводът за размисъл.
15
4
 
0
 
! Отговори
матросчо преди 8 години
До АнонименБизнесът, на всякъде е един и същ, ако и на теб ти падне и ти ще ни обираш - А С ДЪРЖАВАТА , ТОВА Е ДРУГА РАБОТА.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Една част от наследството на ДС в момента се води политически елит и управлява страната, другата са бизнесмени, които с помощта на първите ни експлоатират и ни заличават като нация.
13
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
СТИГА СТЕ МРЪНКАЛИ И ХЛЕНЧИЛИ !ТУК ОСВЕН ХЛЕНЧЕЩИ ИМА ЛИ ДРУГИ?!
12
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на ДНЕС. Всичко което носи и най -малък намек на критика на статията се трие. Браво .Минахте и комунистите. А че статията си е т ъ п а, си е такава.Като триете няма да стане по добра.
11
5
 
7
 
! Отговори
Фесконтрол преди 8 години
Важно е каква е баба ти, но по майчина линия. Турските агенти ръкат по Русия. Русофилите плюват по Турция. Тиквата ходи да се отчита в щатите и Тел Авив, а народа продължава да се изселва от Територията или да се самоубива и катастрофира. Ромите продължават да кр.адат и безчинстват, а куките се драпат по макарите. Цацаров мига на парцали и ходи на аперативки. НЕ ОСЪЗНАХТЕ ЛИ НАЙ- НАКРАЯ, ЧЕ ЖИВЕЕТЕ В ПЪКЪЛА И СПАСЕНИЕ НЯМА? ХАЙДЕ, СЕГА ГО ОСЪЗНАЙТЕ И ХИЧ ДА НЕ ВИ ПУКА!
10
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако погледате руска телевизия, то ще се уверите, че не сме най-зле. Поне в БГ е обидно да те нарекат "ченге".
9
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***, тук във Франция като безработен получавам целогодишна безплатна карта за цялата градска мрежа. Мога да се оперирам в която си поискам клиника, без да плащам нито цент. Тока, водата, газта плащам на 1/5. Можете ли да се похвалите с такъв социализъм нещастни плювачи по собствените си интереси? Бедняци, отричащи собствените си права и аплодиращи богатите си изедници!
8
1
 
5
 
! Отговори
Гъзинча преди 8 години
Аз ще ви кажа кой е #КОЙ. Той е!
7
3
 
14
 
! Отговори
художника преди 8 години
На българина все чорбаджията му е виновен. ЧОРБАДЖИЯ- ИЗЗЕДНИК... нали така се пее в народните песни?Познавам доста Българи, които са заможни с честно изкарани пари и аз знам какво са рискували, за да ги спечелят, но ние виждаме само крайния резултат и им ЗАВИЖДАМЕ.Същите тези заможни хора НЕ искат да влязат в политиката. Ето какво ми казват:-Та аз изкарвам достатъчно, за какво ми е да съм в прожекторите, аз и семейството ми?ДОСТОЙНИТЕ ХОРА не са в политиката, а КОЙ, това е ТОЙ...мошеника!
6
2
 
6
 
! Отговори
Енчо преди 8 години
Кой по дяволите си мисли, че с такава мигаща реклама като в този сайт - зелено и бяло ще привлече клиенти. Никога, ама НИКОГА няма да купя или използвам нещо рекламирано по такъв агресивен начин. Съжалявам, че не е по темата.
5
3
 
4
 
! Отговори
w.q.germani преди 8 години
W BALHARIQ NE MOJE DA OCELEE NIKAKWA IDEOLOGIQ......
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наистина ли работодателят Блумбърг дава пари на автора за такива фундаментални мишмаши за връзката между портретите, ПР, българската съдебна система и пр.