Румънски скиор загина в района на Бъндерица*

Ударил се е в скала под връх Тодорка
Обновена: 7 фев 2016 18:51 | 7 фев 2016 16:07, Анисия Иванова
20
Румънски скиор загина в района на Бъндерица*
Снимка: архив Булфото

Румънски скиор на 45 години загина след удар в скала под връх Тодорка. Той се е спускал по "черна" писта в района на Бъндерица, когато загубил контрол, излязъл извън очертанията на пистата и се ударил в скала в долината на Бъндеришка река. Мъжът е загинал на място. Инцидентът е станал към 14.00 часа.

„Мъжът се контузва много тежко. Сигналът за инцидента в ПСС е получен в 13.15 часа. Веднага екипи на ПСС отиват на мястото. В спасителната акция участват трима лекари от ПСС и четирима планински спасители. Те му прилагат 40 минути реанимация заедно с кислород”, заяви пред "Фокус" председателят на БЧК Христо Григоров.

Той уточни, че ПСС са имали готовност да изпратят и хеликоптер, но не се е наложило, защото човекът е издъхнал.

По думите на Григоров загиналият скиор е бил на почивка с жена си и приятели. „Подробностите все още не ги знаем, води се разследване от полицията”, каза още той.

Председателят на БЧК съобщи, че и англичанин е пострадал тежко на ски писта в Банско. Той е настанен в болницата в Разлог с вътрешни кръвоизливи. Инцидентът е станал около 12.30 часа.

По думите на Григоров само за около два часа в пиковия момент между 12.00 и 14.00 часа има над 25 случая на инциденти по ски пистите в Банско. "Хората трябва да знаят, че в тези минути снегът е много тежък и  човек не трябва да кара бързо и да бъде безразсъден”, заяви още председателят на БЧК.

Преди две седмици сноубордист пострада тежко в Банско.

От ПСС призовават скиорите и сноубордистите да карат разумно и само по обработените и обозначени писти в рамките на скизоната, да се съобразяват с конкретната обстановка и да не надценяват собствените си възможности.

Новината е актуализирана към 17.30 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още по темата: скиорбанскозагинал
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Лора преди 8 години
Когато надценяваш себе си, се случват такива трагедии.
14
0
 
2
 
! Отговори
Кони преди 8 години
До СкиорВсеки скиор отива да кара с глава на раменете и е наясно с опасностите, не го е бутнал Цеко надолу по пистата
13
0
 
0
 
! Отговори
знаещ преди 8 години
Скапаняците не обезопасяват с мрежи - щяло да им излезе скъпо?!
12
2
 
7
 
! Отговори
жеко преди 8 години
не знам кой държи банско но това е супер курорт, а вчера имаше новина че лавина е убила 5ма скийори в ски курорт в тирол , Австрия , така че курорта или който го поддържа няма нищо общо със смъртните случаи, а ските са екстремен спорт и предразполага към травми ако не се съобразяваш с уменията и възможностите си
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЧЕРНА ПИСТА май някой не сте наясно кво е
10
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СкиорВярно че е по писта, но"черна". Може би заради цвета на ковчега, който го очаква.
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докъде стигна делото срещу Цеко,когато миналата година необезопасен стълб на лифта уби скиор. ??? 100 % вина на Цеко, но ще се измъкне при тази съдебна система ! Сега също - опасен участък необезопасен !
8
2
 
9
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
Ако случаят беше в Чепеларе, досега да са ги фалирали докрай, да са им спрели лифта и т.н. мерки. Но знаем, че с Банско това не може да се случи, "правилният" човек го държи
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те карат извън пистите пък после....
6
4
 
5
 
! Отговори
Сноубордист преди 8 години
От личен опит, мога да кажа, че собствениците на съоръжения в западна Европа също нехаят (имам опит предимно в Швейцария), не мога да си обясня поради какви причини... Предимно финансови предполагам или просто самите имат високо ниво на каране и не осъзнават, че има места, които за хора с малък опит крият сериозен риск за нараняване при грешно закантване, особено при черни или доста бързи червени писти. Много често ония горе пази по пистите от най-лошото, ама понякога и той не може да помогне.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Значи могат да ти вземат по 60 лева за ckапания лифт на ден, а не могат една мрежа да опънат!Нещастници!
4
2
 
19
 
! Отговори
Скиор преди 8 години
Айде четете внимателно - спускал се е по ПИСТА. Отговорността по обезопасяването й е изцяло на Цеко.
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като няма кой да постави стандарт и да ги глобява за необезопасени писти, така ще е. Не може да има стълбове, дървета и скали на място, където можеш да изхвърчиш от завой и да се убиеш.
2
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карането на ски, особено в не регламентиран район крие рискове. Скиора си поема отговорността. Така че не виждам причина това да се публикува. Нещастни случаи бол, моля не замърсявайте публичното пространство с такива "новини". Подобни стават всеки ден по целия свят. Ние не сме всеядни!
1
10
 
15
 
! Отговори
ля ля преди 8 години
няма нищо смешно пич! работата е там че относно СЕЙФТИ сме многоо зле! и супер далече! лошо е че не искат да се развиват смотльовците! специално пък за тия чобани от ски патрула на Ебанско така да ги мързи че думи нямам! а имат само едни мрежи да опънат - те само се шляят в търсенето на "изгубени" вещи!!!