Цените у нас галопират, заплатите - пълзят

КНСБ: Нужна е нова политика на доходите
9 фев 2016 17:00, Анисия Иванова
100
Цените у нас галопират, заплатите - пълзят
Снимка: Dnes.bg

Храните в България са поскъпнали 120 пъти, лекарствата 150 пъти, наемите - 113 пъти, а електроенергията е поскъпнала цели 135 пъти. Това сочат данните за промяната на цените у нас от 1995 г. насам. На фона на тези показатели работната заплата у нас изостава - от 2000 г. тя се е качила едва 4 пъти - около 10 500 лв. годишно.

Посочената информация не е по данни на НСИ, а от неофициална таблица, в която са описани цените на стотици стоки за посочения период, обясни икономистът проф. Кръстьо Петков в ефира на телевизия Bulgaria ON AIR.

Той обаче призна, че бедността у нас се разширява с ускорени темпове. "Работната заплата изостава в пъти от цените, но изостава и от производителността на труда. Производителността е около 41% от средноевропейската, а заплатите са около 25% от тези в ЕС", каза Петков и обощи "цените галопират, а заплатите - пълзят".

По думите му в България се води политика на потискане на растежа на работните заплати, а през това време цените нарастват.

Държавата може да се намесва в икономиката, но без да изкривява пазарните правила. Тя може да регулира цените на определени групи стоки с монетарна и фискална политика - например да въведе диференцирана ставка за ДДС, каза Петков.

Според него е необходима нова политика на доходите на България, готов вариант на която е бил внесен от КНСБ в Националния съвет за тристранно сътрудничество, информира икономистът.

Конкретните сфери, в които трябва да бъдат направени правителствени корекции, са заплатите, пенсиите и социалните трансфери. "България може да го направи. Преди 4 години Румъния започна да го прави и сега тя ни води с 40 до 50% по-високи доходи, без да е направила революция в производството", даде за пример Петков.

Той изрази увереност, че все още има време да бъде направена корекция в политиките на дохода, тъй като приемането на новите данъчни закони тепърва предстои.

Според него производителността на труда е от ключово значение и за чуждестранните инвеститори, наред със съдебната реформа.

По темата се включи и икономистът Георги Ганев, който категорично отрече твърденията, че цените бележат драстичен скок от 1995 г. насам, а заплатите изостават. "Всички цени в България през последните 2 години падат. По думите му цените на стоките и потреблението са се повишили 65 пъти, 30 от които са през периода 1996 - 1998 г.

"От 2000 г. цените са нараснали два пъти спрямо заплатите, които бележат ръст от над 4 пъти за същия период", каза Ганев.

Разговорът по темата чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Джони преди 8 години
До 86Искам да ти обърна внимание и на старите българи, когато сме имали велика държава - Първото Българско Царство. Морала на старите българи е бил съвсем друг от сегашния, много честни хора са били и са имали голяма нравственост затова са успявали и са просперирали и са побеждавали!
69
0
 
1
 
! Отговори
Джони преди 8 години
До 86В техния особен случай, те не създават благата за себе си а по-скоро ги ограбват от нациите които ги създават и в които се намират. Както е казано и в Светите Писания - те са глупав народ, който не знае да прави добро, те са умни само за зло. Защо глупав? Защото злото което правят трябва да им се отплати а на всеки човек е определено веднъж да живее, после съдът. Но те са особен случай, който за да го разбереш трябва да познаваш добре Светите Писания.
68
0
 
1
 
! Отговори
Джони преди 8 години
До 86Ще ти кажа, британците притежават изключителна организираност освен това смели и любопитни и се възползват от открилите се възможности, друга тяхна черта е практичността им - ако видят проблем те съвсем трезво го анализират и отстраняват проблема наистина а не да се преструват че правят "реформи", просто го отстраняват. Що се отнася до евреите - те са зъл отхвърлен народ, разпръснат по лицето на земята заради злодействата си. Те са особен случай за който може да се говори много.
67
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 8 години
До ДжониДжони, можеш ли да ме светнеш какви са добродетелите на англосаксонците, че са най-богати на планетата след евреите? А на последните пък какви добродетели им носят богатството, или кражбите на идеи и безсрамната любов към парите са добри качества в твоята ценностна система???
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вземете например покупка на жилище. Цена в София 60 000 евро с ипотеката става 200 000 евро. Цял живот се трепеш за банковите лихви и такси. Това също влошава положението. Банките не си поплюват
65
1
 
3
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 8 години
Използваното определение за Георги Ганев не трябва да е икономистът, а "икономистът"- в кавички. Има скок на цените дори от миналата година до сега, тези от нас, които пазаруват и обръщат внимание на цените го знаят много добре. И имам предвид на почти всички стоки, като при повечето е с 20тина %, а при някои и повече.Помня при царя какви бяха цените (друг е въпроса, че той дойде да си вземе и надвземе земите) и при 3ната коалиция. Виждам ги и сега. ОГРОМНА разлика, а заплатите са почти същите.
64
0
 
6
 
! Отговори
Джони преди 8 години
Един ден обаче идва момента на разплатата, един ден човек напуска телесната си хижа и трябва да отговаря пред Създателя си за делата си. Ако е показал, че е зъл бива хвърлен в огъня където пламъка не угасва и червея не умира и където има плач и скърцане със зъби. Дали вярвате в това или не няма значение, това е истина.
63
1
 
8
 
! Отговори
Джони преди 8 години
Богати и развити народи са такива не защото са алчни а напротив техния успех се дължи на моралните им качества които са основата на техния успех. Например при немците това са тяхната честност и откритост, трудолюбие и справедливост. А българския работодател иска да даде най-малката възможна заплата на работещия, той го преценя, измерва и гледа да го ощети максимално. Манипулира го и му заплаща несправедливо, дотам че хората да не могат да живеят нормално за да може той да се къпе в пари.
62
0
 
2
 
! Отговори
Джони преди 8 години
Аз съм чел писания на Цар Фердинант и негови наблюдения и той има една мисъл, казва че идеала на този народ са парите, да забогатее. Когато идеала на едни хора е да забогатеят те са готови на всичко, на всяко зло за да го постигнат. В Библията се казва че парите са източника на всяко зло, не е случайно. Богатство което се основава на грабеж от бедните, на неправедна печалба не е дълголетно то ще изтече през пръстите на крадеца.
61
0
 
4
 
! Отговори
Джони преди 8 години
С подобни хора които да правят бизнес и да развиват икономиката държавата е загубена, тя няма бъдеще и може да върви само надолу докато загине. Може много да се говори за това, но истината е че всичко опира до хората и що за манталитет имат а българския бизнесмен е с много лошо качество. Тези хора са обсебени от алчност, дребнавост и какви ли не лоши качества за които не ми се говори, хора без идеали и достойнство за които смисъла на живота са парите и които са готови на всяко нечестие за тях.
60
0
 
6
 
! Отговори
Джони преди 8 години
Аз не виждам бъдеще за тая държава, има твърде много предпоставки и причини за рухването и а никой не ги изправя. Двата най-големи проблема на България са че индо-европейците не се изселват активно а се размножават и че заплатите са ниски. Защо заплатите са ниски защото манталитета на мнозинството от бизнеса у нас е просташки, грабителски, р0б0владелски, к0рупционен, безр0дов, без достойнство и принципи, без чуство за справедливост т.е. това са хора некачествени експлоататори.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Цените в България са високи, сравнявам с Германия цените на храните са, като в България и по-ниски, дрехи, обувки като не са в разпродажба са скъпи, но като има разпродажба, чак не вярвам как е възможно да има такива цени....по 1-2 Е разпродажба на нови детски блузки, имаше и по 0.99 Е...чудиш се как е възможно, но разчистват за новата стока, в Лидъл 2 детски блузки 3 Е. Защо в България постоянно се гледа максимално висока печалба, на гърба на бедните хора. Услугите са скъпи - подстригване и т.н
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е как става така - цените ги броят от 1995, а заплатите - от 2000. Няма никакъв смисъл такова сравнение. Според мен годината взета за база, трябва да е една и съща.
57
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а - най-накрая забелязаха разликата между цените и заплатите,как не са го видяли досега,голям пропуск,гледаха да пълнят хазната,партийните касички и печалбата и изведнъж-няма кой да ги пълнии,ми те хората нямали покупателна способност
56
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баси виртуозите са тия: да вземем храните (120 пъти!): 1989г мес. заплата 250лв/5лв за кг кайма = 50.Сегашно време 700лв/7 лв за кило кайма = 100 => поскъпване 100/50=2 пъти. Не претендирам за прецизност на числата, но порядъкът е този.
55
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДО 75. ЕЛЕКТРОЕНЕРГИЯТА ОТ 1.5 СТОТИНКИ В МОМЕНТА С ПРЕНОСА И ПРЕВОЗА ТИ Е 25 СТОТИНКИ ЗА КВЧ. ТОВА СПОРЕД ТЕБ НЕ Е ВДИГАНЕ НАЛИ?
54
0
 
8
 
! Отговори
Пабло Ескобар преди 8 години
До 54:Сега фирмата наброява 450 души персонал, плащам средно към 2700 лева на работник.-----450 * 2700 = 1 250 000 лв. на месец за заплати.12 месеца * 1 250 000 = 14 580 000 разходи за заплати на година.И отделно 14 милиона за него :)) Брех, че щедър чорбаджия! Наркотици ли произвеждате?Фабрика за амфетамини ли си отворил?! :)))
53
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 54Много филми гледаш, брато! 14 милиона печалба и 2700 на работник заплата! И това забележете - за 8 години! На колко водки си?! Лягай да спиш, че утре рано си пак на тръстиката! И гледай да не ходиш спиртосан на работа, че ще те уволнят.
52
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕЗИ ТАКА НАРЕЧЕНИ СИНДИКАТИ 26 ГОДИНИ КАКВО НАПРАВИХА ЗА НАРОДА? ЩОМ СЕ ПИШАТ НА СИНДИКАТИ НЕКА СЕ ОПИТАТ ДА ВДИГНАТ НАРОДА НА ПРОТЕСТ. ДА ОБАЧЕ КАК ДО ГО ВДИГНАТ КАТО ТЕ СА ЗАВИСИМИ ОТ УПРАВЛЯВАЩАТА ВЪРХУШКА. ОНЗИ БРАДАТИЯ КОЗЕЛ ЗАЩО СЕ МАХНА ОТ ЛИДЕРСТВОТО СИ НА СИНДИКАЛИСТ? АМИ ПРИЧИНАТА Е ЧЕ ОБВЪРЗАН С ВЪРХУШКАТА И НЯМА КАК ДА Е ПРОТИВ ТЯХ. А ОВЧИЯТ НАРОД СИ МИСЛИ ЧЕ ЖИВЕЕ В ПРАВОВА ДЪРЖАВА КОЯТО ИМ ЗАЩИТАВА ПРАВАТА И ИНТЕРЕСИТЕ! АМИ ОВЦЕ КАКВО ДА СИ МИСЛЯТ? ТЕ НЕМОГАТ ДА МИСЛЯТ!
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да си припомним култовата фраза на Андрей Луканов . Другари ще правим капитализъм ама ние ще сме капиталисти . Е станаха комунисти-социалисти-капиталисти но винаги терористи . Първо убиха Луканов , а после разграбиха държавата . Е от тия хора какви заплати очаквате. На работниците по 400 лв. , на месец , а на фолкаджийките и любовниците по 1000 лв. на вечер .