Борса за булки: Мигрант с мургавелка и към Европата

Фиктивните сватби с момите от Угърчин и Луковит стрували до ?5000
11 фев 2016 08:52,
80
Борса за булки: Мигрант с мургавелка и към Европата
Снимка: архив, Булфото

Наши циганки сключват брак с мигранти, за да им осигурят свободен коридор към Западна Европа. Това е най-новата далавера на мургавите ни сънародници в Гърция. След женитбата двойките пътували до Австрия или Германия, пише "Труд".

Фиктивната сватба струвала 5000 долара или 5000 евро, като булката получавала само около 3000 лв. Всички останали отивали за разходи - преводи и легализация на документи, адвокатски хонорари и подкупи, разказват запознати.

Според тях брачният бизнес се разраснал от миналата есен заради проблемите на много от мигрантите да излязат от Гърция. Документите за брака подготвяли наши и чужди адвокати, а подкупни гръцки попове и кметове ги подписвали и подпечатвали.

Ролята на ромите била да доставят жени от България. От малки градчета с около 4000 жители като Угърчин и Луковит, където хората се познават, по този начин вече били "омъжени" по 40-50 мургави девойки.

Новите им съпрузи били главно сирийци или иракчани. Но все по-често по ромския начин се женели тунизийци, алжирци, пакистанци или иранци, които нямали шансове да получат статут на бежанци.

"Бракът" отнемал по около 3 седмици. За да започне процедурата, в Гърция се пращали името и паспортните данни на бъдещата булка. У нас в общинската служба ГРАО ромката или неин адвокат изваждали свидетелство за правоспособност или брак, както и за удостоверение за раждане.

В Гърция жената трябвало да се яви с тези два документа плюс медицинско за брак, преведени на гръцки и легализирани. Трябвали само още двама свидетели за кумове. Вариантите за брак били два - в църква или в кметство. Свещениците обаче искали и документи за кръщение, включително от кумовете. Имало случаи, в които и ромките, и женихът, обикновено мюсюлманин, приемали православна вяра преди самата венчавка. Попът или чиновникът в кметството издавали свидетелство за брак и взимали пари на ръка, за да не го вписват в регистрите.

С документа ромката и младоженецът тръгвали на "сватбено пътешествие" през няколко европейски граници.

С преводи на документите от гръцки качвали бежанците и булките в минивана и отивали с ферибота в Италия, после в Австрия и Германия. Или не ги спирали по границите, или показвали свидетелствата за брака и викали: "Джъст мерит!", "Джъст мерит!" (от англ. - току-що женени), докато ги пуснат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
1
 
! Отговори
Хм преди 8 години
Ако има наши булки с по 400-500 младоженяка сигурно българите вече сме станали 10 или 12 милиона!Яко,а?
27
0
 
2
 
! Отговори
недоразбрах преди 8 години
аз не разбрах от статията, младоженецът става ли български гражданин чрез брака, че само така мога да си обясня да му позволяват да обикаля из Европа с булката.
26
1
 
9
 
! Отговори
АПОСТОЛУС ПАНАЙОТИС преди 8 години
Проблема става на Бугариа..застото жените са бугарки по всичко--и по документи, и официално --- КОЕТО СИ Е И САМАТА ИСТИНА.ДА СА ВИ ЧЕСТИТИ НОВИТЕ БАЛГАРИ ОТ АЛЖИР И ПАКИСТАН.
25
1
 
4
 
! Отговори
АПОСТОЛУС ПАНАЙОТИС преди 8 години
Чакаи бе...никои в Гърция не им дава гражданство !! ..Един испанец и гъркиня се женят в Австрия..Това не ги прави Австрииски граждани.ЦЕЛТА Е ДОКУМЕНТА ЗА ЖЕНИТБА !. МБУГАРОСИ.А ЖЕНИТЕ СА БЪЛГАРСКИ ГРАЗДАНСКИ...НЕ СА ЕЛЛИНИ ПОЛИТИС.ТАКА КМЕТОВЕТЕ И ГРЪЦКИТЕ ПАПИ ПРАВЯТ ДОПЪЛБИТЕЛНИ ПАРИ.НИКОЙ НЕ ЗАБРАНЯВА НА КАНАДЕЦ И МЕКСИКАНКА ДА СЕ ОЖЕНЯТ ВЪВ ЛАС ВЕГАС. НАЛИ !!ЕЛЛАДА НЕ ДАВА НА НИКОИ ГРЪЦКО ГРАЗДАНСТВО...САМО НА ДОКАЗАНИ ГЪРЦИ ПО КУЛТУРА, ЕЗИК И РОДОСЛОВИЕ.
24
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а като се оженят цялото семейство ли стават гръцки граждани?Малииий след 5 години гърците ще са повече от китайците :)
23
2
 
4
 
! Отговори
чалга хит мен те преди 8 години
Голям далавер няма що , освен ако псевдо булките не са над 30 годишни с няколко аборта , амортизирани лелки с внучета обиколили европата ....
22
8
 
6
 
! Отговори
а преди 8 години
Петър Москов трови българите ,а е министър,не мога да разбера премиера?
21
0
 
16
 
! Отговори
88 преди 8 години
*** отдавна превзеха Щатите, сега е ред на Европа ! Като приключат с Европа, ще плъзнат и към Русия и Китай, и това ще е края на *** !
20
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За кой път се убеждавам че ако в днеса напишеш нормален коментар, който не е злобен, те трият. Сега идеята е да пишем "ах, тези мръсни *** ***, как не ги е срам". Ако пишеш против *** е добре, ако обиждаш българите пак е добре, има рейтинг, читаемост. Обаче ай си написал, че има свестни българи и тук-таме свестни *** - отиде ти коментара у рЯката.Та да си изпълня мисията, която очевидно ни вменяват. Българите са завистиливи, *** са престъпници. Така добре ли е, днес?
19
5
 
10
 
! Отговори
Любов преди 8 години
Щом се обичат, нека се вземат.
18
0
 
39
 
! Отговори
хахаха преди 8 години
ако обещаят да си ги вземат в чужбина..ако трябва и като EBAY ще станем и до вратата в опаковка ще им ги доставяме..колкото по - малко от тоя жалък животински вид - толкова по - добре за българия
17
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
че какво по хубаво ако така BG-то може да се оттърве от Ц_игани и някой друг икономически мигрант!
16
3
 
17
 
! Отговори
Праволинеен преди 8 години
Брей, от 60 коментара-само 20 останали. За да не ме изтирят- почвам-да живее българо -руската дружба, съветския слон е най-големия, слава на Партията, Ура, възклицания! Всичко е купено от "Валентина"-повтарям от "Валентина"! Правата линия на партията и най-права! Само не разбирам от статията -да се възмущавам-или да хваля талибаните са прозорливостта? Май със псевдоморала и псевдохуманизма-трябва да хваля талибаните-браво,браво,браво,браво,браво,браво! Или май не трябва- да им ....майката????
15
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
свидетелство за правоспособност или брак..., какво е това свидетелство за правоспособност и защо пишете глупости, съгласно новите европейски директиви, актовете за раждане, гражданско състояние - брак, смъртни актове не подлежат на превод и легализация, изваждат се от съответната община и струват 5 лв., важат в целият ЕС и не само там, наричат се многоезични актове. Хубаво е да се проучва и тогава да се пише, защото иначе е несериозно.
14
1
 
28
 
! Отговори
Pesho преди 8 години
Не сте наясно. Схемата е добра. Важното е да се оженят в друга държава, например в Гърция, защото тогава младоженецът го хваща европейското свободно предвижване и могат да ходят навсякъде за по 3 месеца. Ако се женат в България не минава номерът, защото тогава булката е местна и по българския закон трябва да се вади виза за орката. Хватката е да ги оженят в Гърция, което както си е написано става само с подкуп. Т.е. виновни са на 100% гърците.
13
0
 
19
 
! Отговори
Ауслендър преди 8 години
Когато дойде времето да връщат бежанците, да товарят и нашите....
12
1
 
39
 
! Отговори
ядосана преди 8 години
А като ги екстрадират обратно, нали ще ги пратят към Афганистан, Пакистан и т.н. местенца, а не към България? Барабар с булката, нали?
11
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Следващия път в Лондон да не забравите да питате ТИКВАТА наясно ли е че в 21 век,в европейска страна има пазар за хора.Крадът се деца за булки,изнасят се и се продават деца.ОСВЕН АКО ВЪПРОСИТЕ НЕ СА ЗАГОВОР СРЕЩУ ДЪРЖАВАТА.
10
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Демокрацията е виновна, нищо че в България практически я няма.
9
1
 
21
 
! Отговори
пенко преди 8 години
Ако се замислим: 1) за граждански брак се искат документи за самоличност, свидетелство за раждане - нали мигрантите идвали без документи; 2 ) има много дълги срокове в България за получаване на българско гражданство и се полага изпит по български език - кой осигурява всичко това, стигат ли тези 5000 евро за подкупите на всички отговорни административни лица по веригата?