По-скъпи ли ще са полетите заради ДАНС?

Информация за авиопасажерите ще се събира от резервациите им
11 фев 2016 15:30, Анисия Иванова
4
По-скъпи ли ще са полетите заради ДАНС?
Снимка: Bulgaria On Air

Ще поскъпне онлайн услугата за резервация на полет заради промените в закона, които предвиждат ДАНС да събира информация от авиокомпаниите за пътниците. Това прогнозира авторът и водещ на предаването "Авиошоу" Александър Богоявленски пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Преди дни стана ясно, че ДАНС купува компютърна техника за следене на пътуващите със самолети, нужна за бъдещото й звено за обработка на резервационните данни на авиопасажерите. Самото звено трябва да заработи през юли по споразумение между България и САЩ от м.г. относно обмен на информация за пасажерите. Това е част от световните стратегически мерки против тероризма.

"Повечето авиокомпании използват услуга от трета страна, която не е базирана в България за резервационните си системи. Съответно тези компании би следвало да предоставят данните на ДАНС в този случай. Тук обаче има по-сложен казус. Има една директива на ЕС още от 2004г., с която България трябва да съгласува законодателството си. Този трансфер на данни ще се извършва на втори и трети нива. Това ще оскъпи процедурата за авиокомпаниите, а това ще се отрази върху пътниците. Няма да е чувствително, но ще го има", поясни Божилов.

Поскъпването е оправдано от гледна точка превенция от терористични атаки, изтъкна председателят на Софийски форум за сигурност Йордан Божилов и добави, че създаването на такова звено е задължения на България според няколко директиви след 2004.

"Авиокомпаниите и сега събират данни. Всеки човек, който си купува билет, попълва лична информация. Смисълът на Закона е тези данни да не се държат само от авиокомпаниите, но и да се предават на ДАНС. Това нещо вече е регламентирано на европейско ниво, със споразумения между България и САЩ, Канада и Австралия. Всичко това ще се използва за нуждите на антитероризма, в борбата с трафика на хора, с прането на пари - тоест и за разкриване на много тежки престъпления", подчерта Божилов.

Експертът по сигурност подчерта, че няма да се злоупотребява са тези данни.

Целият разговор чуйте във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво става? Искат да наложат фашистки режим за вземане на лекарства и постъпване в болница, а май и за прегледи (ако безразличието на лекарите може да се нарече така) чрез полагане на пръстови отпечатъци?! Щяла така да се взема и цялата информация за здравното състояние на гражданина?! З А Щ О? Каква е целта? Аз пък не искам информацията за здравето ми да е на разположение на някаква лелка! Или на трафикант! А сега пък и пасажерите в самолетите ще бъдат "в банките". И в основата - пак ЮСА!
1
0
 
9
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Чакайте малко сега...Аз ли нещо не разбирам или авиокомпаниите си търсят оправдание да вдигнат цените?При цялата съвременна технология не може да се намери начин сървърът на компаниите да се свърже със сървъра на ДАНС и не може впоследствие служителите да дават достъп на агентите чрез програма и те сами да си проверяват информацията, така ли? Да не говорим за незаконното следене на чужд компютър, докато собственикът, нещо не подозирайки, си обновява статусите във Фейса...