Въпреки това... Да оставим място за истината

Художникът Светлин Русев получи награда за лидерство в духовността
11 фев 2016 13:44,
10
Въпреки това... Да оставим място за истината
Снимка: архив Bulphoto

"Големият самотник в българската живопис Кирил Петров някога в едно малко тефтерче беше написал: "Да повдигнем духа, за да оставим място за истината".

В Калкута, в дом за изоставени деца, Майка Тереза е оставила потресаващ завет: "Каквото си съградил с години, може да рухне само за една нощ. Но ти не спирай да градиш въпреки това". 

Тези послания припомни големият български художник Светлин Русев при награждаването му с отличието "Стефан Стамболов" за лидерство в духовността и завърши: "Въпреки това, независимо от разрухата и грубото политизиране и заиграване с историята, въпреки това - да повдигнем духа и да оставим място за истината". 

Големият български творец наскоро преживя инфаркт, но това не му попречи да вземе наградата си и да подложи на унищожителна критика съвремието ни.

"Болезнено като българин и художник преживявам кризата от тоталния срив на духовността във всичките й измерения - от грубата разруха до подмяната на изконните национални ценности с политически слугинаж", каза Светлин Русев. 

Той припомни, че някога България бе наричана държава на духа и попита къде сме днес. 

"Не искам да връщам историята като повечето недоволни старци и да припомням напудрената ни младост. Но ако днес, повече от всякога, не осъзнаем какво е национално образование, ние никога няма да бъдем важна част от духовната европейска и световна територия - каквито и модерни технологии да владеем и колкото и услужливо да пренаписваме историческата си истина", каза творецът. 

"Българската духовност няма нужда от служебни лидери, а от учители с главна буква", каза още художникът.

Той посъветва да минаваме често в градинката с паметника на съсечения Стефан Стамболов, за да не забравяме съдбата на истинските си лидери. 

"Духовно издигнатата личност е лидер водач, който може да ни изведе до обетованата земя. Достатъчно е да осъзнаем, чи тя е тук и сега и ние сме нейните отговорни градинари", каза още Светлин Русев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
3
 
7
 
! Отговори
Лечев преди 8 години
За съжаление Светлин не е на висотата за тази награда! Жалко, той има и някои много добри неща но като цяло той и още няколко негови авери в СБХ командват парада. Нищо ново и независимо не може да пробие, от младите автори. Галериите които са все още успешни, в София са под негово попечителство. Изкуствоведите също...е, какво да правят младите? И той и още няколко негови авери наистина не пускат кокала... ще си го носят в отвъдното! Жалко, нищо лично нямам към него но трябваше отдавна..да е пас!
7
7
 
3
 
! Отговори
до всички преди 8 години
Изглежда безвреден на фона на днешните ожесточени лакомници. Правилно ви го е казал човекът - извисете се духовно и ще видите истината... Но едва ли - тролските ви парички са за предпочитане.
6
5
 
5
 
! Отговори
на снимката преди 8 години
Този тип на снимката е изнасилвач. Изнасили една от дъщерите на собствената си сестра!
5
4
 
3
 
! Отговори
ZABOBOL преди 8 години
Duhoven KVAZIMODO!Vsichki ot tozi "'forum"sa podleci-antichoveci.
4
7
 
8
 
! Отговори
Гошо Острото преди 8 години
Този крадец, измамник и подлец, от кога започна да е толкова духовен, че чак и за награди се вреди? Аз мисля, че най-голямата му награда е факта, че е съосновател на фондация "Ванга", които откраднаха МИЛИОНИ от покойната жена и ги изнесоха дружно в Щатите още през 1996 - 1998 г. Да изкара втори последен инфаркт му пожелавам, от инвалидна количка.
3
5
 
10
 
! Отговори
bros преди 8 години
Тоя ми е от най-омразните соц демагози...
2
5
 
11
 
! Отговори
в преди 8 години
Какъв духовен лидер е един комунистически доносник ?
1
4
 
11
 
! Отговори
лека нощ преди 8 години
Айде ,последно ....Оставете и на младите нещо ,взехте всичко и всички награди .