Чудотворната Богородица се връща в Созопол след 400 г.

НИМ предава иконата на местна църква
32
Чудотворната Богородица се връща в Созопол след 400 г.
Снимка: НИМ

Копие на чудотворната икона на т. нар. Черна Света Богородица ще бъде предадено на Созопол от директора на НИМ Божидар Димитров.

Това ще стане на скромна църковна церемония в събота в 17 часа пред храма "Св. Св. Кирил и Методий".

Иконата е от епохата на Българското средновековие и е рисувана от големия художник Константин Византийски. Тя е била в иконостаса на един от двата храма на островния манастир "Св. Иван Предтеча", на едноименния остров срещу Созопол.

Извършвала е много чудеса и е била тачена не само в Созопол, но и във всички селища по брега на Бургаския залив – Несебър, Поморие, Бургас, Царево, Ахтопол.

От 1570 г., след разгрома на османския флот при Лепанто, пирати казаци започват серия от нападения в Черно море. Те използвали манастира за убежище при бури. За да ликвидират тази пиратска база, турските власти разрушили манастира през 1629 г., като все пак позволили на монасите да си пренесат иконостаса, книгите и църковната утвар в запустял манастир на остров Халки в Мраморно море.

Там преди няколко години Михаил Заимов откри, че иконата е запазена добре. През септември м. г. Божидар Димитров измоли от Вселенския патриарх разрешение да изработи копие за църквата в родния си град. То бе направено от иконописеца Жельо Желев и платено с лични (а не общински) средства от кмета на Созопол Панайот Рейзи.

Така, след близо 400 години, образът на чудотворната Богородица се завръща в Созопол.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
1
 
! Отговори
Бай Гeньо преди 8 години
Православието заедно с католицизма е бесовско учение още познато като "Гръцкия козел". Християнството не е идолопоклоничество! Скоро ще "задими" "Великата вавилонска блудница-"Тайна ""-майката на бесовете-на равин-шапките,на пръдливите попове,Хорхетата-гнусове и меките шапки.
22
5
 
2
 
! Отговори
Бай Гeньо преди 8 години
Дъски за огрев.И боядисани шперплати.Правят чудеса в печакта и котела.Правят топло.Възползвайте се български народе от калоричните услуги на иконите...
21
0
 
2
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Господа Иисуса Христа е пътят и истината и животът и никой не стига до Всевишния освен чрез Него. Защото "Живот Вечен е това да познаят Тебе единствения истински Бог и Иисуса Христа когото Ти си пратил". Разбираш ли как пътя към живота е бил укрит от теб чрез атеистични доктрини и ти не си забелязал това?
20
1
 
3
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
От кого са извършени тези революции? От тайни сатанински общества които получават инструкции от водачите си които са в окултна връзка техните "духове-водачи" които са паднали духове от царството на сатаната. До какво водят тези революции? До дехристиянизиране на хората в Европа. И сега и ти си продукт на тази дехристиянизация и си кондициониран да мислиш че християнството е вяра за прости, суеверни изостанали хорица. Истината е че християнството е пътят към вечния живот.
19
1
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До 14Ти още не разбираш, че християнството не е както гласи комунистическата пропаганда "опият за народа" а истина. Аз ти свидетелствам, че е истина! Може би ти се страхуваш да приемеш тази истина която ще обърка изградената ти материалистична философия за света, но това не променя тази истина, тя си остава. Атеистичните революции които са извършени целят главно скриването на тази истина. Защо? Защото вярата във Всевишния и в Господа Иисуса Христа води към спасение и живот вечен.
18
1
 
2
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Доста изписах, но същността на това което казах е че има привнесени езически/демонски доктрини в християнството които нямат нищо общо с него и този микс се представя за деноминация примерно православие и православния не прави разлика между чисто и нечисто, между това което е от Бога и това което не е от Бога той вярва на "православната традиция". Но какво става ако тази традиция се е отклонила от истината? Затова всеки вярващ трябва да изпитва нещата чрез Словото Божие.
17
1
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Словото Божие нарича истинските християни светии или светиите на Всевишния. Тоест всички истински християни са светии, как тогава се почитат "светци"? Нима ние ще се почитаме един друг вместо да почитаме Този който ни е създал и Който изпрати Сина си да ни изкупи от смъртта? Тази доктрина на култа към светците няма нищо общо с автентичното християнство а всичко общо с езичеството и множеството паднали духове начело със сатаната.
16
1
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Какво обаче казва Словото Божие, то казва "Който се превъзнася ще бъде унизен, а който се смирява ще бъде въздигнат? Казано е още "Гордостта върви преди унищожението". Тоест гордостта води до падение а смирението до въздигане. Този култ на множеството малки езически богчета които са паднали духове е пренесен в християнството като култ към светците. Чрез този култ хората вместо да се обръщат към Всевишния се обръщат към малки "богчета" - свети еди кой си, света еди коя си. Това е езичество!
15
1
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
които спускат в каменни ровове, - ти си като тъпкан труп". Какво казва този дух на гордостта към когото е насочено това пророчество? Казва - "Ще бъда като Всевишния" и какво става? - бива стъпкан като труп. дявола как подмамва нашите прародители да опитат от дървото на познаване добро и зло и така да ги убие чрез нарушаване Божията заповед? - "ще бъдете като богове". Така и падналите духове искат да са като богове, това демонската доктрина на езическия пантеон.
14
1
 
2
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Но какъв е резултата от тази гордост? Исая 14:15-19 "Но ти си свален в ада, вдън преизподнята.Които те виждат, вглеждат се в тебе, думат си за тебе: тоя ли е човекът, който земя разклащаше, царства раздрусваше,вселената в пустиня обърна и разрушаваше градовете и, пленниците си не отпущаше по домовете им?Всички царе на народите, всички почиват с чест, всякой в своята гробница;а ти си захвърлен вън от гробницата си като захвърлен клон, като дреха на убити, на погубени с меч,
13
1
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Какво се казва в Светите Писания за тази гордост? Пророк Исая 14:12-14 "Как падна ти от небето, деннице, сине на зората! Разби се о земята ти, който тъпчеше народите.А в сърце си думаше: ще възляза на небето, ще издигна престола си по-горе от Божиите звезди и ще седна на планината в събора на боговете, накрай север;ще възляза в облачните висини, ще бъда подобен на Всевишния"
12
2
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Прокълнатия идол се явява точката на фокус. Разбираш ли? В Светите Писания Всевишния заповядва където и да се срещат идоли да се изтребват и дори ценните метали по тях да не се взимат защото са прокълнати и ако някой вземе такъв предмет той става прокълнат заради него! Още, доктрината на светците, това е видоизменена и захаросана практика на почитане на езическия пантеон от множество паднали духове начело с дявола изпълнени с гордост и искащи и те да са богове както Всевишния.
11
2
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До Пророка от Сакарима други имена, но същността под всички тях е една. Разбираш ли какво искам да кажа? Продължавам - доктрината на идолите каквито са съвременните икони. В Светите Писания Всевишния строго забранява да се отдава почит на сътворени с човешки ръце изображения! Култовите изображения са свързани изцяло с езическите демонски религии на мрака и те представляват връзка между хората и злите духове. Как? Духа на човека живее в физическо тяло и реалност а злия дух в духовния.
10
2
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До Пророка от Сакаркоето представлява култ към така наречената в езическите демонски религии "богиня майка" от демонския пантеон или както е наречена в Светите Писания "кралица на небето" на която израилтяните паднали в езичество правели питки и разгневявали Бога и която в шумерската, египетската, елинската и други езически демонски пантеони има други имена и която е консорт на ваала - главния езически бог в демонските пантеони който е дявола и който в другите езически пантеони
9
3
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До Пророка от СакарХристиянството като Божие учение идва от Бога и в неговата чиста ранна форма която се нарича ранно апостолическо християнство или Пътя на Живота е чисто от езически примеси и демонски доктрини. Тези доктрини са привнесени по-късно и те отслабват християнството защото го примесват с нечисти елементи. Елементи като - доктрината на троицата която не е християнска а езическа по своя произход, доктрината на култа към богохулното наименование "богородица"
8
3
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До Пророка от СакарНе съм от "адвентистите". Има нещо което ти и подобни като теб които държат на деноминацията, в случая православен не разбирате и то е много съществено. Християнството и Словото Божие е Божие учение а не човешко! И когато ти следваш не това което е в Словото Божие а доктрината на православието или на друга деноминация която се е отклонила от истината и отказва да се поправи ти поставяш човешки традиции пред Словото Божие. Това е казал и Господа Иисуса Христа на фарисеите.
7
11
 
3
 
! Отговори
психото преди 8 години
и газа ми е чудотворен, близни го и ще се почустваш щастлив
6
2
 
1
 
! Отговори
кой пише глупости преди 8 години
Значи, турците аха-аха да не разрушат манастира, ама заради пусти пирати, разбираш ли, значи!!!Вескее.........!!!!
5
1
 
8
 
! Отговори
Пророка от Сакар преди 8 години
До ИлмейнТо да не се от адвентистите или друга секта?
4
11
 
2
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
Вярващ в Словото Божие християнин съм и затова считам иконите за идоли. Идолите са забранени от Всевишния и има много ясни и отрезвяващи Божии Слова относно тях. Иконите/идолите трябва да се отхвърлят защото тези които отдават почит на изваяни от човешки ръце изображения се превръщат в идолопоклоници. Християните се молят на Всевишния който е единствения истински Бог в името на Месията - Помазаника Божий - Иисуса Христа чието тяло съставляват. Иконите/идолите нямат място в тези отношения.