Винопроизводителите все по-малко, младите искат по-лесен бизнес

А какво трябва всъщност – желание и любов
14 фев 2016 18:58,
31

Снимка: Dnes.bg


Лозарите и винарите стават все по-малко у нас. Тази констатация правят винопроизводители от района на Пловдив. Оказва се, че все по-малко млади хора искат да се занимават с винопроизводство, а средствата в бранша недостигат.

"Младите нямат желание за развиване на такъв бизнес, защото е много труден и се изискват много средства. Така производството на грозде е ограничено в минимална степен", заяви пред Dnes.bg винопроизводителят от Перущица Атанас Табов.

Според него, необходими са субсидии за лозарите, каквато е практиката в Европа, където те се дотират с 50% от разходите, които правят за отглеждането на лозята.

"В днешно време винопроизводството не се развива заради икономически и финансови причини – има разпокъсаност на лозята и хората нямат интерес да го обработват", твърди още Табов.

Не това мнение обаче е кметът на Перущица, който днес заразя лозята край града.

"Искам да ви кажа, че в момента има доста нови лозя в Перущица – наблюдава се ренесанс – имаме две големи изби и проекти за още две такива, така че мисля, че ни чака едно добро бъдеще в сектора", заяви кметът Ради Минчев.

В Перущица беше отбелязан празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан. С шествие от центъра до местността Каменките започна отбелязването на празника. След това беше отслужен водосвет и бяха зарязани лозята.

В града половината население се препитава от отглеждането на лозовите масиви и производството на грозде. Всяка година на 14 февруари се прави шествие от центъра на града до мястото, на което се зарязват лозите.

Хората казват, че да се прави вино и да се познава качественото, е майсторлък, който се изгражда с години.

"Желание, мерак и много любов трябва", казва познавачката на вино Диманка Пенкова.

В Перущица избраха и най-доброто домашно вино за 2015 година, а празникът продължи с концерт  на централния площад в града.

Победителят в конкурса получи като награда 90 литра съд от неръждаема стомана за съхранение на вино.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мноо меринджей, малко бачкатор и те така. Явлението е наблюдавано най-добре при индианците и е известно като "мноо вожд, малко индианец". В Китай стана капиталистически социализъм, а при нас социалистически капитализъм. "Дайте да дадем" - вечно актуалния девиз.
23
2
 
16
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Продавам хАмерикански домати ...10 лв килото ! Смешно ли ви е ? Скоро като няма други и тия ще купувате ....викате че няма да ядете домати ? Ами като ви ударим един данък "отхвърлени домати" ще видим пак !
22
6
 
1
 
! Отговори
здрасти преди 8 години
това може и да ти се случва ако живееш в Северозападнала България.. другаде не..!!
21
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да речем, че купиш земя, насадиш е с лозя, след 5 г. очакваш първата реколта. Всичко е Ок, НО има едно голямо НО! Как ще си опазиш стоката, ако не си мутра? Идват и ти го обират на зелено. На времето имахме 2 декара лозе. До 92-ра-93-та год. беряхме все още, но след това край. Почнаха да обират наред лозята на хората. Не стига това, но и бетонните колове на оградата ги откраднаха заедно с телта.Как да гледаш питам.А изкупвачите при добра година ти дават жълти стотинки.Разходите не можеш си покри
20
2
 
12
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
До Бойко БорисовБългаринът може всичко!Наздраве с по едно домашно - моето е мерло червеното.И афуз /Болгар/-бялото.Било уж само десертно-виното е леко и пивко.Сама го правя и стар винар ме е признал.
19
7
 
29
 
! Отговори
Бойко Борисов преди 8 години
Българина НЕ може да прави вино или ракия ! Българина НЕ може да произведе домати, краставици, марули или *** ! Всичко трябва да е внос ! Аз ако не погубя тая държава Бойко да не се наричам !
18
5
 
3
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 17Алжирката не е богат сорт грозде на танин? Това е все едно да кажеш, че Васил Левски е турчин.
17
0
 
30
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
Да речем че си опазиш гроздето, какво ще го правиш? Ще го носиш на монополистите да ти го изкупуват за жълти стотинки и да сеподиграват на труда ти? Да те изнудват, че ако не им го продадеш на тази цена ще изгние и ще го хвърлиш? Унищожиха дребните производители на плодове, зеленчуци и животински продукти.... сага нямало кой. Така е, не останаха.
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До САЩ 4, "Русия е виновна!"Наистина, Русия е виновна за всичко, и за вашата простотия , и за "младите искат по-лесен бизнес"... О, майка ни -България! Съжалявам...
15
0
 
5
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
до 17Алжирката я знам още под името Клименте! За едно и също вино говорим. Силно вино, което те омагьосва.Даже навремето се хвнах на бас с един авер заради това вино...преди 15 години. Каза ми че от един литър вино от това аз ще се напия ..с мезе...Изпих му 3 литра нея вечер с пастърма и му казвам да дава още вино в 6 сутринта...Нямаше завалията!
14
0
 
5
 
! Отговори
До АТАКИСТ преди 8 години
Алжирката е известен още като Отел има различни разновидности, и не е богат на танини, това е директен сорт, забранен е за промошлено производство, защото в определени случай люспата му става канцерогенна
13
0
 
26
 
! Отговори
кики преди 8 години
Атанас Табов е приватизатора на огромния Винпром Перущица.Закупи го на 30-40 пъти по-ниска цена със съдействието на Методи Андреев.Тогава седесар сега Гербаджия.Разпродаде всичко,което може да се продаде и от 200 работника сега има 15,които не получават заплати.Затова Перущица вече е изтрита от съзнанието на хората като град с традиции във винопроизводството.
12
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ужким неискат па всяка година реколтата все по-добра и по-добра
11
3
 
20
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
До 2Нямам време да произвеждам вино за собствена консумация. Купувам си домашно от един чичак от нашия пазар- "Алжирка". Сорта е известен в югоизточна България. Но понеже е богат на танин, го спряха преди време по пазарите. Сега го купувам от този чичак с плътен превъзходен вкус- нелегално разбира се.Пия едно такова за Туньо!Голям!
10
0
 
15
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
"А какво трябва всъщност желание и любов"Отстрани погледнато-бодни пръчка - пий вино!От хубаво грозде,хубаво вино ще направим-не сме мързеливи и вкъщи си го пием домашното по дядовата рецепта!Но условия за бизнес в България има ли?
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сакат да работат у офис, нищо след 10-ина години като турат. 4 диоптера и им се разлупа сърцето ще се сетат
8
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До САЩ "Нека България да стане Турска" Добре дошли, хубави ни съжители! България е вашата територия!
7
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Младите искат разни *** да не им съсипват бизнесът.Айде хубаво имаш някаква земя и почваш да се занимаваш с фермерство.По някое време идват *** индианци и изкореняват всичко.И какво?Полиция?Хахаха може би ще дойдат след няколко часа или дни.И да ги хванат кво?След ден ги пускат.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И кой ще опази наесен лозята от каручките? А и Ку куневиц договори едни такива субсидии за селското стопанство, все едно че му сряза гърлото!
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mnozinstvoto dneshni mladi sa edni mamini sincheta, negodni ni za rabota, ni za sobstveno semeistvo. Zatova izmirame.