Доброволци четат уж за незрящи, но полза няма! Защо?

Пък и никой не пита слепите в България от какво точно имат нужда
Обновена: 15 фев 2016 13:02 | 15 фев 2016 13:00, Камелия Цветанова
10
Доброволци четат уж за незрящи, но полза няма! Защо?
Снимка: Булфото, архив

"Достъпът на незрящите до книги на български е сравнително ограничен, особено що се касае до аудиокниги, затова Съюзът на слепите в България - София стартира инициативата "Подари ми история". Това е призивът на доброволческа платформа, а към инициативата се включиха над 300 доброволци.

Оказа се обаче, че всъщност инициатор не е Съюза на слепите в България, никой не е съгласувал идеята с организацията и трудът на доброволците е отишъл напразно, защото записаните от тях няма да се ползват от незрящите.

Причината - записите не се правят в звукозаписно студио и естествено качеството им е много лошо, обясни пред Dnes.bg председателят на Съюза на слепите Васил Долапчиев.

Иначе инициативата си има и блог, на който четем: "Включи се и ти - прочети на глас стихотворение, разказ, повест, роман, научна разработка и т.н., които харесваш, и ги запиши в mp3 формат на компютър, диктофон или телефон. За да е напълно ясно каква е целта на записа, прочети в началото следният текст: "Записът е предназначен за ползване от незрящи и е направен в рамките на инициативата на Съюза на слепите в София: "Подари ми история". Съюзът на слепите в България ще публикува историята ти на достъпен за говорещи програми сайт, от който всеки незрящ може да я изтегли".

Е, оказа се, че това не е така.

"Досега съм приел само едни приказки, записани от деца, за да не ги обидя", обясни Долапчиев.

Според блога на инициативата няма никакви ограничения, свързани с възраст, дикция, изразителност и скорост на четенето. Важни били ентусиазмът и съпричастността, само че за незрящите това не е достатъчно, така че сега има записани над 500 произведения от доброволци, които никой няма да слуша.

"Съюзът на слепите си има звукозаписно студио и ползва услугите на професионални четци. Около 150 - 160 книги се записват всяка година и във фонотеката има над 7000 произведения", посочи Долапчиев.

Четците трябва да имат нужната дикция, интонация, звукът трябва да е изчистен от странични шумове. Не се прави така - всеки да чете каквото си иска и където си иска и да смята, че записът ще е полезен за незрящите, смята той.

Средно в Европа се плаща по 60 евро за минута озвучаване на професионалист, а Съюзът тук дава само по 6 лева. Причината и за това е ясна - лошото финансово състояние на организацията.

"Слава Богу, че още има хора с широки сърца", призна Долапчиев.

А иначе доброволци са си направили труда да запишат и читанка за трети клас наред с приказки на братя Грим, творби на Джани Родари, както и на Изабел Алиенде, Михаил Белчев, Атанас Далчев, Елисавета Багряна, Христо Ботев, Рей Бредбъри, Иван Вазов, Николай Хайтов, Никола Вапцаров, Дамян Дамянов, Христо Смирненски, Елин Пелин, Оскар Улайд, Габриел Гарсия Маркес, Веселин Ханчев, Яворов.

Незрящите ученици обаче си имат компютърна програма, която разчита сканирания текст на учебниците и те отдавна не се озвучават.

"Преди 20 години имаше едни учебници, сега куцо и сакато пише учебници и знам кой учител кой ще иска, така че децата ползват сканираните учебници", обясни Долапчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Що за клеветническа статия?Първо инициятивата отдавна няма нищо общо със съюза на слепите и това което е написано в статията е абсолютна лъжа. В тази инициатива участват незрящи - така, че сигурно знаят дали ги устройва качеството на записите. Долапчиев гледа само да краде и да бута кинти в долапа и не го интересуват проблемите на хората с нарушено зрение. Дори един заинтересуван да има от продукта на "Подари ми история" то значи, че има смисъл от нея, а реално доста незрящи ползват записите.
7
0
 
0
 
! Отговори
e преди 8 години
Награда за главата на *** Петко Сертов-Голяма!
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е толкова лесно да се разбере света на незрящите ,инициативата е интересна но очевидно е че не е съгласувана дори с един незрящ човек.Да разсъждаваме логично нездрящ значи загубил зрение ,тези хора разчитат на слух , много повече от колко другите. Разликата в развитието на слуховата чувствителност е доста висока.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нещо май не сте обяснили добре. Заплащането 6 лв./минута не е ли всъщност 360 лв. на записан час, което ми се вижда повече от добро заплащане.
4
7
 
6
 
! Отговори
Stizo преди 8 години
Чета ви коментарите и се изумявам. За какви пари говорите? В статията се казва, че не е възможно всеки да седне и да си запише на телефона каквото си пожелае.Първо говорим за авторски права. Не може всеки каквото си реши, да записва и предоставя. Говоря за легалната страна на нещатаВторо ако аз седна и препише а грозния си почерп някоя книга, вие ще можете ли да я прочетете. Съмнявам се, че дори ще разберете и половината. Е със слепите е същото. Въобще пускали ли сте подобна книга?
3
2
 
2
 
! Отговори
жеко преди 8 години
това не са най големите проблеми за слепите, един от абсурдите е свързан примерно с получаването на безплатна винетка за инвалиди, слепия трябва да бъде притежатрл на автомобил и шофьорска книжка за да получи винетка, това не е ли абсурд, нищо че член от семейството му живее неговият животзащоти слепия сам не може, получаването на право на личен асистент на член от семейството а не на някакъв чужд измислен човек който няма така да обръща внимание на болния и т. н.
2
5
 
7
 
! Отговори
Stefanova преди 8 години
Прав е човекът. За да може да бъде изслушана цяла книга и слушателят да се чувства комфортно, тя трябва да е с хубаво качество, а не да се чува пращене, странични звуци и т.н. Дикцията, тонът и интонацията също са от огромно значение.Нека критиците да се пробват да се запишат сами и да слушат 5 минути на слушалки, та да видят колко ще издържат и колко приятно ще им бъде.Безплатното не винаги е хубаво!
1
11
 
2
 
! Отговори
Загрижен преди 8 години
Диви, ***!Ти им подаряваш свелина, те - не може трябва да ни я платиш първо....Както казваше баба ми - "Другия път, никой път!"